Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нормално започна изборния ден в бургаска област

Днес избираме членове на Европейския парламент от Република България.  От 7 сутринта до 20 часа вечерта ще продължи изборния ден на територията на страната. Във вота за българските членове в Европейският парламент участват 13 партии, 8 коалиции и шестима независими кандидати.

Нормално започна изборния ден в бургаска област. Много членове на избирателни комисии не са пристигнали  сутринта, но навсякъде е осигурен необходимият кворум и всички секции са открити.

Близо 358 хиляди са избирателите в бургаска област. Бургаският избирателен район е най-големият в страната. 742 са Секционните избирателни комисии, а 191 машини за гласуване са монтирани в цялата област, каза председателят на Районната избирателна комисия Елка Стоянова.

"Машините са разпредели от Централната избирателна комисия. За съжаление ние нямаме възможност да преценяме къде да бъдат слагани. Пръснати са - 130 има в града Бургас, а останалите са по общините".

10 500 души имат право на глас в една от най-отдалечените от областния център общини - Сунгурларе. Ще гласуват ли там хората:

"Ние вече станахме европейци, то остава и да не отидем на евроизборите. Ще ходим, ще гласуваме".

"Тя е нагласена, барем тези пари дето ги дават за бюлетини за туй, да ни ги дадат. Ако даде някой две кебапчета ще се юрнем. И бира и две кебапчета, барем туй ще ни остане".

328 секции има разкрити в Община Бургас, една от тях е в затвора. 73 - има души там ще могат да упражнят правото си на глас. Една секция ще бъде разкрита в старческия дом "Цвета и Анка Върбанови" в Бургас, където има 28 избиратели. Трима гласоподаватели на достолепна възраст има в общинския център. Сред тях е и 101-на годишният Никола Мечев. Над 4400 са младежите придобили избирателни права през тази година. Общият брой на гласоподавателите в Бургас е над 185 хиляди.

През 2014-та година евроизборите в бургаска област премитаха при ниска избирателна активност от 37 на сто.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Укрепиха свлачището на Качулка

Приключиха укрепителните дейности на свлачището в селище Качулка. Днес инспекция на място направи кметът Стефан Радев, който подчерта необходимостта от укрепването му, тъй като е заплашвало единствения път към постройките към „Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост“. С изградената контролно-измервателна система ще се извършва..

публикувано на 29.09.20 в 17:14

6 депутати напускат БСП, сред тях и бургаският Димитър Стоянов

Шестима депутати от БСП напускат парламентарната група на партията, съобщиха самите те на брифинг. Това са Красимир Янков, Валери Жаблянов, Лало Кирилов, Георги Андреев, Димитър Стоянов и Николай Иванов. Така в парламентарната група на левицата остават 72 депутати. Това става след 50-ия конгрес на БСП, на който съперниците на Корнелия Нинова за..

публикувано на 29.09.20 в 16:22

Живко Господинов стана зам.-председател на Общински съвет-Бургас

Живко Господинов стана зам.-председател на Общински съвет-Бургас, Васил Иванов положи клетва като общински съветник Председателят на групата общински съветници на БСП Живко Господинов стана зам.-председател на Общински съвет-Бургас. Той получи единодушна подкрепа от колегите си по време на днешното редовно заседание на местния парламент. В самото..

публикувано на 29.09.20 в 11:58

Общинският съвет в Бургас заседава днес

Отчет за изпълнението на бюджета за миналата година ще гласуват днес общинските съветници в Бургас. В дневния ред е включено и предложението на „Бургасбус“ за теглене на овърдрафт в размер на около 7,5 млн. лева, чрез него ще се финансира дължимото ДДС за придобиването на 56 броя нови електрически автобуса.  Проект на наредба за автомобили на хора с..

публикувано на 29.09.20 в 08:45
Снимката е илюстративна

33-годишната Емине Сербез от ДПС е новият кмет на Изворище

33-годишната Емине Сербез е новият кмет на бургаското село Изворище. От 158 души, имащи право на глас, за кандидата на ДПС са гласували 150, каза общинският лидер на партията Шерафет Мехмед и поясни: „Два гласа са недействителни и 6 човека са „Не подкрепям никого“. Това за нас и супер резултат, защото си запазваме същите резултати като на..

публикувано на 28.09.20 в 09:27

Метин Латифов печели изборите в Карагеоргиево

Метин Латифов спечели изборите за кмет на айтоското село Карагеоргиево, които се проведоха на 27 септември. За него гласуваха 417 души. Латифов е издигнат от ГЕРБ. Единственият му опонент, от ДПС, Зюмбюл Ахмед получи 300 гласа. Изборите се проведоха при много висока избирателна активност – 65%.

публикувано на 28.09.20 в 07:33
архив

Избират кмет в ямболското село Тенево

При строги противоепидемични мерки ще се проведат изборите за кмет в ямболското село Тенево в утрешния ден. Инспектори на Регионалната здравна инспекция ще следят за тяхното спазване.  Областният управител Димитър Иванов увери, чекакто общинската избирателна комисия Тунджа, така и членовете на секционните избирателни комисии са подробно запознати с..

публикувано на 26.09.20 в 17:21