Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

HBO vs. НТВ - Чернобилът ми е по-добър от Чернобилът ти

Хитовият и набиращ все по-голяма популярност сериал „Чернобил“ разбуни духовете, както е модерно да се казва, извади скелети от съветския гардероб и стана изключително удобна дъвка за русофилство и фобство и отвори нов фронт на хибридната война. А добрата стара Русия отговори в стил „Филмът ми ще е по-добър от филма ти“.

В сериала още много неща не са показани, пише потребител в една руска Фейсбук – група. Именно там разказват и някои неща, които във филма не са толкова засегнати – като яденето на заразени с радиация храни. Други посочват, че дим от централата дори не е имало, смъртта бълваща оттам е била невидима. Напълно възможно е, разбира се, пушекът да е добавен за визуализация в сериала.

На единия полюс сега са ужасените. Тези, които не са знаели изобщо за аварията в АЕЦ – ът, носел името на Владимир Илич Ленин. Тези, които са чували и чели откъслечни неща, но не са виждали всичко накуп, представено през очите на хората, които са били на първа линия. Тези, които са прочели беглото съобщение в „Работническо дело“, няколко дни по-късно, че аварията е овладяна, без да са знаели, че има авария. Тези, които са чули нещо недоизказано, неизяснено, с половин уста. А пък тези, малцината, които са знаели истината, едва ли биха се развълнували от филма.

На другият полюс са… ами, тези от другия полюс. Които твърдят, че всичко е било в границите на допустимото. Които излизат с мотива „Вашите негри защо ги биете“, питайки защо няма филми за Хирошима и Нагасаки. Които обвиняват ВРАГА!

Сигурно всички имат своите основания. След филма следва контрафилм. Руската НТВ подготвя своя версия, тъй като, според тях, американско – английската продукция била повърхностна, предубедена. Нещо повече – при тях е намесен агент на ЦРУ. Версията за саботаж се очаква да е засегната и тук, след като тя, в годините, е лансирана неведнъж. Не, че е невъзможно, но е и възможно оправдание. Когато едно нещо не работи, от години е модерно да се обясни със саботаж.

Михаил Горбачов отрича някои от нещата показани на лентата, но те са по-скоро художествена интерпретация. Ученият Валери Легасов не е участвал в процес в СССР, на който разобличава дефектите в централата. Частично прави това във Виена, пред международната общност, чрез което си навлича гнева на КГБ. Но не съм видял да има отричане на причините за самата авария. Не съм видял отричане на голямото престъпление, извършено след взрива, който не е взрив. И който се разбра, че е такъв, след като за него научиха първо шведите, а след това и други западни държави.

Но, докато причината за аварията и дали има намеса на чужди служби, може да е елемент на спор, едно чудовищно престъпление не може – премълчаването. Е, и в СССР, и в у нас разказват за милиони – в долари, дадени за борба с последиците. А у нас последиците били незначителни. Според властта. А милионите са хвърлени след радиационен дъжд – оловна качулка. Докато нищо не знаещите наивници ядат пресни салати, пият прясно мляко и се радват на хубавите майски дни и приятния дъждец.

Но радиацията е тих, невидим убиец, който не взима жертвите си веднага.

А да се съпоставят човешки трагедии, предизвикани от човешката глупост и жестокост, е нелепо. Гледал съм филми и за Хирошима и Нагасаки. Дори в героичния за амеранците „Пърл Харбър“ е показано. И за войната във Виетнам. И за изстъпленията в арабските държави. Това не е мотив да видим и какво се е случило в станцията, носеща името на Владимир Илич Ленин. И за аварията, отнела живота на 31 души. Или поне толкова са по официални съветски данни. Защото историята я пишат не победителите, а тези, които пишат историята.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46