Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителите ще представят идеи за повишаване качеството на образованието в Бургас

| обновено на 14.06.19 в 08:27

Конференция на тема "Първокласно начало - от идеята - през практиката - към иновацията" ще се проведе днес в сградата на Бургаски свободен университет. Това съобщиха от Община Бургас. В конференцията ще участват 107 учители от 28 училища на територията на общината - 10 средни, 17 основни и 1 начално, както и педагозите от Център за подкрепа на личностното развитие. В програмата на конференцията са включени 24 презентации, разпределени в два панела: "Общи проблеми на педагогическото взаимодействие в началното училище" и "Проблеми на методиката на обучението по български език и литература и на обучението по математика в началното училище". Регистрацията на участниците и гостите започва от 08.30 ч. във Фоайето на I-ви етаж в БСУ, а официалното откриване е от 09.00 ч. в Зала 110 на БСУ.

Целта на конференцията е да даде възможност на учителите да представят добри практики при обучението на учениците в I-ви клас, да обменят информация и опит със свои колеги и да набележат нови насоки за модернизиране и укрепване на системите на обучение и образование в I-ви клас. Тя е част от проекта на Община Бургас "Първокласно начало", който тази есен ще предложи изцяло нови класни стаи за първолаците в абсолютно всички тукашни училища - от това в най-малкото село до най-голямото градско. Пълна промяна ще претърпят общо 92 класни стаи.

Бургаските първокласници, които ще пристъпят училищния праг наесен, ще учат в помещения с нови антибактериални настилки, лед осветление, нови шкафчета, нови единични чинове, които могат да се конфигурират по различен начин, интерактивни дъски с възможности за използване на електронни учебници и електронен дневник.

По програма "Първокласно начало" тази година се проведоха и две обучения за учители, чрез които те също се учиха да работят с нови технологии и нови методики за обучение.

Организатори на форума са Община Бургас и Бургаският свободен университет. В програмата му са включени също така пленарни доклади на проф. Галя Христозова - ректор на БСУ, проф. д-р Евелина Динева и проф. д-р Мария Алексиева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асистентските заплати в университетите се увеличават на 2 516 лева

Заплатите на асистентите в университетите ще се увеличат със задна дата от 1 януари и ще станат 2 100 лева, а от 1 април ще има ново повишение на 2 516 лева. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет, публикувано за 14-дневно обществено обсъждане, след което ще бъде гласуван. Промяната е продиктувана от последните изменения в..

публикувано на 28.03.24 в 12:51

Ученици дебатираха по съдебни казуси в Окръжния съд в Бургас

Ден на отворените врати се проведе днес в Окръжния съд в Бургас. Инициативата беше организирана съвместно с Младежкия международен център и е под надслов „Правната гледна точка“. 18 бургаски ученици разделени в 6 отбора отговаряха на въпроси, свързани със съдебната система, включиха се и в дебати по заплетени казуси. Те бяха оценени от жури –..

публикувано на 27.03.24 в 17:13

Кулинарен двубой в Гимназията по туризъм събра ученици и хоби готвачи

Кулинарен двубой се състоя днес в бургаската Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров". За втори път ученици от гимназията се състезават заедно с хоби готвачи от Бургас. Оценяваха ги преподаватели от Колежа по туризъм и професионалисти от бранша. Инициативата е на информационния сайт "Черноморие" .  Директорът на..

публикувано на 26.03.24 в 15:53

88 деца от Сливен бяха отличени в международно математическо състезание

17 златни, 20 сребърни и 51 бронзови медала спечелиха сливенски ученици от М еждународното математическо състезание „Математика без граници – Зима“, съобщи общината. То се проведе онлайн, а децата получиха наградите си на Благовещение на церемония в зала "Май" от зам.-кмета Пепа Чиликова, която пожела на наградените още много успехи занапред. В..

публикувано на 26.03.24 в 12:10

Книжарница на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ ще бъде достъпна в Бургас

Литературата на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ скоро ще бъде достъпна в Бургас, съобщават от учебното заведение. Това съобщи проф. Валери Стефанов, директор на издателството. Предстои разкриването на книжарница, която ще е първата извън София. Тя ще бъде разположена в Центъра за съвременно изкуство и библиотека и в нея ще се предлага..

публикувано на 26.03.24 в 09:41

Стипендии за ученици и студенти от община Тунджа

21 стипендии за отличен успех на ученици и студенти отпуска община Тунджа. Средствата за финансовото подпомагане са от благотворителната кампания,  организирана в навечерието на Коледните празници.   Това е първата за годината сесия за прием на документи за подпомагането на ученици и студенти, съобщи кметът на община Тунджа Станчо Ставрев: "Ще бъдат..

публикувано на 26.03.24 в 09:00

Нидерландия е сред най-желаните дестинации за висше образование в чужбина

  Сред най – избираните специалности са бизнес мениджмънт и икономика, арт и дизайн, компютърни науки, интернет технологии, психология  и всичко в сферата на науките.  Велизар Михайлов е от Английската гимназия и иска на учи в Нидерландия, защото там таксите не са високи. Избрал е право и е уверен, че след това ще успее да..

публикувано на 25.03.24 в 14:06