Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 4 часа ще се стига по море от Бургас до Истанбул

Зам.-кметът Красимир Стойчев и зам.-областният управител Владимир Крумов бяха посрещнати от турските им колеги в Инеада

Транспортна връзка по вода между Бургас и Истанбул ще бъде реализирана догодина.Тя ще даде възможност на български и турски граждани за 4 часа да пътуват между двата града и ще бъде още една възможност за туризъм.Тестово пътуване до Инеада бе направено съвместно с бургаското пристанище, българските и турските партньори по проекта, за да се уточнят параметрите на плаването. 

Катамаранът " Синан паша" плава под ръководството на капитан Йасин Агбаба, който разказа:

Това всъщност е първият ни път, в който сме в Бургас.Никога преди това не съм бил тук. Много съм развълнуван и доволен, че съм тук. Надявам се в бъдеще да започнат да се осъществяват  пътешествията между Бургас и Истанбул.

 Корабът се задвижва с два двигателя с реактивни водни струи,той е много мощен и много сигурен срещу лошо време и лоши условия в морето. От тук нашата дестинация - Инеада, ще ни отнеме около два часа и половина да стигнем до там."

От септември месец миналата година работим с компания "Идо".Тя е най -голямата турска такава, корабособственик на бързите скоростни кораби, обясни  директорът на бургаското пристанище Диян Димов:

Устойчивостта на проекта е при 50 процента  запълване на катамарана, който е с капацитет 440 пасажери т .е при 200 души има устойчивост на модела.От първи юни до 15 септември е планирано през ден да има 45 плавания в едната и толкова в обратна посока. Имаме пълното съдействие на пристанището в Истанбул. 

Зам.-кметът Красимир Стойчев обясни, че туристите ще имат възможност да разгледат както турското, така и българското крайбрежие:

Смятаме, че през летния сезон линията ще работи на пълен капацитет.Не сме водили преговори общината да дофинансира линията.Не е необходимо.Водят се преговори за по-модерен катамаран със стабилизатори, който да обслужва тази линия.Така че, ако се случи лошо време да може да пътува.

По линията може да се ползва и  корабът"Бурак", който е удобен за това пътуване, каза Иво Гъдев, управител на корабната агенция "Дженерал Шипинг", инициатор на проекта Бургас-Истанбул.

Той е по- бърз, по-комфортен и нов.Това трябва да реши" Идо", след кметските избори в Истанбул.Другият кораб има 450 места.При скорост от над 30 възела може би до Истанбул ще отива за 4 часа.Нашата идея е да се пристигне за кратко време, комфортно и сигурно.От две години движим този проект с помощта на пристанището, на турските агенти от Босфора, за да могат хората лесно и бързо да пътуват до един от най-големите градове в света.Проектът е по-скоро социален, той цели движението на пътници, а не някаква комерсиална печалба.

Представители на държавната и местна власт посрещнаха българските гости в Инеада. Околийският управител на Дерекьой Джафер Екинджи заяви: 

 Радвам се, че сте тук. За първи път правим крачка в развитието на този тип туризъм.
  "Добре дошли"  на български казаха на посетителите от Бургас и местни хора, които  се прехранват като рибари. Оказа се, че част от тях имат двойно гражданство. През 1989 година са се преселили край морето от Шумен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас е спирка от Националното роуд шоу "Пътят към твоя успех"

Бургас днес е втората спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. В рамките събитието представители на учебни заведения се срещат с мениджъри в сферата на аутсорсинг и технологичната индустрия. Инициативата се провежда за трети път. Събитието започна с кръгла маса с..

обновено на 24.04.24 в 15:19

Кметове и институции на среща за готовността за летния сезон

Новият областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с кметовете на общини и председателите на общинските съвети в област Бургас. На срещата присъстваха и директорите на териториалните дирекции на МВР, РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните. Подготовка за летен сезон 2024, организация на изборите за евродепутати и народни..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Трима инвеститори с интерес към Бургас (ОБНОВЕНА)

Общинският съвет в Бургас определи представител на Общото събрание на акционерите на Индустриалния и логистичен парк в Бургас. Това ще е общинският съветник Тодор Йосифов. Докладната записка беше изтеглена в началото на сесията по молба на кмета Димитър Николов. Като мотив той посочи, че се касае  за стартирането на три инвестиции на територията..

обновено на 23.04.24 в 15:40

Археологическите разкопки може да забавят проекта за автогара в Созопол

Средновековен некропол откриха при разкопки на мястото на бъдещата автогара в Созопол в началото на април. Обектът се намира в местността „Провлак“ между стария и новия град. Именно добрата локация е причина мястото да бъде избрано за изграждането на автогара. Проектът обаче се отлагаше от около две години, заради съгласувателната процедура с..

публикувано на 22.04.24 в 12:27

С писма и обаждане по телефона, НАП напомня за декларирането на доходите

НАП изпраща имейли или се обажда по телефона на физическите лица, за които има информация, че през 2023 година са получили хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет и др., като им напомня, че трябва да декларират и платят данъка върху доходите от тези дейности в срок до 30 април. Данните са вписани в предварително..

публикувано на 22.04.24 в 11:57

Обсъдиха решения за облекчаване наемането на работници от трети страни

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе работна среща с Изпълнителния директор на Агенцията по заетостта г-н Смилен Вълов, Старши комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Миграция“ в МВР, експерти от Държавна агенция национална сигурност, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи и Агенцията по заетостта,..

публикувано на 20.04.24 в 12:00

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавна помощ

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавната помощ в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл. Документите могат да се внасят в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и  в офисите на областните пътни управления, Националното тол управление, както и електронно чрез системата за сигурно..

публикувано на 20.04.24 в 11:00