Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Прокуратурата възложи проверка на безопасността на плувни басейни и плажове

ВАП възложи проверка за законност за безопасността на услугите и изпълнението на здравните изисквания на плувни басейни, плажове и др.

С посочените действия са ангажирани председателят на Комисията за защита на потребителите и главният държавен здравен инспектор /респ. регионалните здравни инспекции/, предвид правомощията за извършване на контрол и налагане на санкции по Закона за защита на потребителите и Закона за здравето.

По силата на цитираните закони производителите на стоки и лицата, предоставящи услуги, са длъжни да предлагат на потребителите само безопасни стоки и услуги, а посочените места са обекти с обществено предназначение, за които са установени ред здравни изисквания. Сред последните попадат, напр., и правилата, въведени с подзаконови нормативни актове като Наредба № 5 от 30.05.2008 г. за управление качеството на водите за къпане.

Предмет на проверката е спазването на тези задължения от съответните лица.

Срокът за извършване на възложените действия до 15.08.2019 г., когато на ВАП ще се представи обобщена информация за констатираните нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на разкритите случаи на неспазване на закона и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления, постановени административни актове.

Целта на проверката е да се защити здравето на хората във времето, когато ползването на плувни басейни, плажове и др. се увеличава.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

„Парична гаранция“ за Николай опитал да убие баща си с чук

Окръжен съд – Бургас измени взетата спрямо Николай Василев мярка в „Гаранция“ в размер на 3 хил. лв. Съдебната инстанция взе първоначално най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемия "задържане под стража". Николай Василев е о бвинен в опит за убийство на баща си на 19 януари. До инцидента се е стигнало след постоянните скандали и..

публикувано на 08.04.20 в 15:36

Увеличават се делата и сложността на съдебните процеси в Окръжния съд на Бургас

Бургаският окръжен съд е четвърти по брой на магистрати в страната.4 549 е общият брой на разгледаните дела в съда през 2019 г. Това показват данните от годишния отчетен доклад на Окръжен съд – Бургас за 2019 година, изготвен от административния ръководител - председател на съда, съдия Росица Темелкова.  През отчетната година в съда са..

публикувано на 08.04.20 в 12:44

Изгоря кола в Бургас

Напълно изгоря автомобил в Бургас. Той е ползван от 26-годишен бургазлия.  Огънят е потушен от един противопожарен автомобил и четирима огнеборци. От инцидента е засегната лявата част на паркиран в близост лек автомобил. Причините за пожара, както и стойността на нанесените щети са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно..

публикувано на 08.04.20 в 08:39

84-годишна жена от с. Мъглен почина от задушаване след пожар

 84-годишна жена от село Мъглен, община Айтос почина от задушаване, след като в стаята където спяла е възникнал пожар. За това информират от ОД на МВР Бургас.  Тялото на жената е откарано за аутопсия в отделение „Съдебна медицина" при УМБАЛ –Бургас.  При друг пожар в с. Бяла вода, община Малко Търново е изгоряло втория етаж на къща и покрива...

публикувано на 08.04.20 в 08:31

6 месеца затвор за кражба на колело

Шест месеца „лишаване от свобода“ бе наложена на мъж за кражба на колело. То е било оставено на етажната площадка в блок в "Меден рудник".  Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор. Споразумението, което бе одобрено от Районен съд – Бургас (на 07.04.2020 г.), е окончателно и има сила на влязла в..

публикувано на 07.04.20 в 15:26

Екстрадират белгиец за каналджийство в Гърция

Окръжен съд – Бургас допусна изпълнението на Европейска заповед за арест и предаде белгийски поданик на съдебните власти на Република Гърция. Там той ще лежи в затвора за срок от девет години и три месеца. Белгиецът е осъден за трафик на хора в южната ни съседка. Той ще трябва да заплати и парично наказание от 16 000 евро.  Решението на Окръжен..

публикувано на 07.04.20 в 13:59

Задържаха мъж след скандал в " Горно Езерово"

21- годишен бургазлия  е бил задържан след скандал  между мъже в " Горно Езерово". За него е бил подаден сигнал  в частен дом, разположен на ул. „Явор“. Полицаите са заварили компания,  като един от мъжете бил във видимо нетрезво състояние, той псувал и обиждал останалите. С цел прекратяване на скандала служителите отправили устно разпореждане към него,..

публикувано на 07.04.20 в 07:43