Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Добри добиви и добро качество на зърното

Жътвата е на приключване в Бургаско

Ниски изкупни цени на зърното, стопаните изчакват с продажбата

Над 70 % от жътвата е приключила в Бургаско. Ечемикът е прибран, рапицата е почти ожъната, остава прибирането на овеса и пшеницата, съобщи председателят на местния браншови съюз Николай Киров:

„ Добивите са сравнително добри, от ечемика над 450 кг от декар, което е повече от миналата година. Пшеницата има и хубави блокове и по – лоши, 5 % е по – слаба, защото късно изникна и не можа да налее зърното. Очакванията при нея са за добиви около 500 кг от декар.“

Рапицата е с по – слаби показатели от миналогодишната реколта, добивите са между 250 и 300 кг от декар, добави Киров.

„Качеството като цяло е добро и се доближава да миналогодишното. Хубаво е, че това лято няма много валежи по време на жътвата и зърното е в добро състояние. Нямаме притеснения свързани с качеството на брашното и хляба.“

С 10 – 15 % са по – ниски изкупните цени на пшеницата тази година в сравнение с миналата година. Председателят на местния съюз на зърнопроизводителите припомни, че цената на пшеницата зависи от световните пазари, тя е борсова стока. В момента зърнената култура се търгува за 27 – 28 ст. за килограм, а миналата година тя е била 32 стотинки. За сега земеделските производители не бързат да продават и очакват тенденцията да се промени.

Очакванията са, ако времето се задържи без валежи, жътвата в Бургаско да приключи до седмица.

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концесионерите казват с колко ще намалят цените по плажовете

Днес изтича срокът, в който концесионерите и наемателите на плажове трябва да уведомят министъра на туризма за цените на плажните принадлежности за предстоящия летен сезон. Според текстове от Закона за здравето, бизнесмените трябва да предоставят на посетителите чадъри и шезлонги, намалени с не по-малко от 50% от цените за сезон 2019 г. или от..

публикувано на 25.05.20 в 09:14
Диана Саватева

Безплатна реклама в новините и Фейсбук-кампания ще популяризират Бургас

Безплатна реклама чрез телевизионни новини и Фейсбук - реклама са сред действията, които администрацията предприема, за да популяризира общината за летен туризъм. Това поясни ресорният заместник - кмет Диана Саватева. В първия курс на кораба до остров „Света Анастасия“ си осигурихме именно такова медийно отразяване, посочи тя: „ Тогава,..

публикувано на 25.05.20 в 08:49

Предлагат биопродукция на фермерски пазар в Бургас

Традиционният фермерски пазар ще се проведе днес на Славейковото пазарче в Бургас. Той е с работно време от 11:00 до 16:00 часа, а производители ще предложат своята биопродукция. Очакват се домашна юфка и билки от Айтоския Балкан, сиропи и тинктури от старопланински билки, разнообразни млечни продукти и богат асортимент на месни..

публикувано на 24.05.20 в 10:30

53-ма автори участваха в конкурса за туристически бранд на Бургас

53-ма автори от страната и чужбина се включиха с повече от 70 предложения в конкурса за графична концепция на туристически бранд "Бургас".С пециализирано жури, в състава на което влизат представители както на артистичните среди, така и на туристическия бранш, проведе първото си заседание и разгледа предложенията. В повечето графични проекти авторите..

публикувано на 22.05.20 в 17:23

Бургас е сигурна туристическа дестинация, представително изследване ще го потвърди

Мащабно представително и обобщаващо проучване ще покаже степента на изградения имунитет срещу КОВИД-19 в Бургас. Между 3000 и 5000  ще са необходимите  антителни тестове  през първата половина на юни. От общинския щаб информират, че безопасните за посещение региони в Европа разчитат на такава реклама. Когато скоро Бургас излезе със свое послание..

публикувано на 22.05.20 в 12:44

ГЕРБ-Несебър с конкретни предложения за Общината

Съветниците на ГЕРБ  изразиха становище, че Община Несебър  в кризисната ситуация не предлага на туристите си по- удобно и по-евтино паркиране, не заявява и културен туризъм без такси за посещение на музея в Стария град или безплатни турове. Преди месец в докладна в ОбС-Несебър представителите на политическата сила поискаха да се гарантират..

публикувано на 22.05.20 в 11:13

Регионалната туристическа камара с отворено писмо до премиера и ресорния министър

Бургаската туристическа камара обръща внимание на нерешените проблеми с входящия туризъм и настоява  за 9% ставка  ДДС за целия сектор. Туроператорите остават с 20%-на ставка на ДДС върху маржа (брутната печалба). Предложението е ДДС върху маржа да стане 9%, което ще е реална и пряка помощ за приемащите български туроператори. Без промени в..

публикувано на 22.05.20 в 10:21