Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Близо 100 прасета ще бъдат евтаназирани в Зидарово (обновена) (галерия)

| обновено на 13.07.19 в 15:28

С напрежение започна умъртвяването на животните в созополското село Зидарово, където беше открито огнище на африканска чума по свинете. Сто прасета ще бъдат умъртвени до края на днешния ден.

За десетки хиляди лева ще са загубите за Анастасия Динева и Вълчо Димитров, в чиято ферма се евтаназират всичките им 50 прасета, коментираха стопаните. По думите им, животните са здрави и се убиват преди да се вземат проби за болестта:

„Няма установено нищо. Всеки работи на собствена глава. Тука хората не могат да ми кажат нищо, всеки е изпълнител по някакъв начин.

Никой не е взел проба от нашите прасета, за да докаже заболяването и т.н. Което, мисля, че не е справедливо. Майките са всички бременни, с малки животни“

До крайната мярка се стигна след като в нерегламентирано стопанство, преди дни, са загинали  няколко свине. Според местните жители, те са починали след междусъседски конфликт, възможно е да са били отровени.

Лабораторните проби, взети от Областната дирекция по безопасност на храните обаче, отчитат зараза, потвърди нейният началник Георги Митев:

„Това е огнището, центърът му е това. Има трикилометрова рестриктивна зона, в която колегите действат и по хуманен начин евтаназират животните. Има и десеткилометрова рестриктивна зона, където взимат кръв колегите“

Село Зидарово остава под карантина.


Галерия