Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Митев: Прасетата в Бургаско, които не са умъртвени до 2 август, ще бъдат евтаназирани

| обновено на 31.07.19 в 18:48
Снимка: БГНЕС


Собствениците на прасета, които ги отглеждат нерегламентирано в Бургаска област да започнат доброволното им умъртвяване на животните в срок до петък включително, каза за БНР Бургас д-р Георги Митев, от Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас. Заповедта на ресорното министерство трябва да се спазва от всички с цел превенция срещу  африканската чума по свинете, допълни той:

"На епизоотична комисия преди няколко дни се взе решение в понеделник всички прасета, които се оглеждат от стопаните в т.нар. "заден двор" да помолят собствениците, които ги отглеждат нерегламентирано, без никакво спазване на нормативната уредба, регистрации и изисквания да заколят прасетата и след термична обработка да ги приберат във фризерите. Срокът, който дадоха от епизоотичната комисия беше 5 август.. След това обаче пристигна заповедта на министъра на земеделието храните и горите Десислава Танева, която беше със срок на изпълнение до 2 август 
Съобразяваме се с този срок и до тази дата - 2 август това трябва да се случи.  Междувременно обикаляме всички ферми в региона. Знаем всички ферми от информацията, която са подали кметовете на всички населени места. Знаем тяхното местонахождение и бройка. вече получаваме сигнали и протоколи от кметствата за това, че вече на някои места са започнали интензивно приколване на прасетата. 
След тази дата приоритетно съобразявайки се с 20 километровата зона  и ще проверим около трите промишлени свинекомплекса - в Зимен, Крумово градище и Ахелой. 
След 2 август тези прасета, които не са умъртвени, ще бъдат евтаназирани. Собствениците ще бъдат санкционирани, като глобите за неспазване на заповедта са между 1 000 и 2 000 лв. След констатираното заболяване в село Зидарово, друг случай със заболели животни с африканска чума по свинете не сме установили",
е категоричен Георги Митев.

Чуйте повече в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаи на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджи к Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша Двата случая нямат връзка помежду си. Децата..

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната инспекция в Ямбол.  Детето е прието в болницата преди седмица с пневмония и симптоми за коклюш и вчера е..

публикувано на 24.04.24 в 17:01
Костадин Ангелов

Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински надзор и на..

публикувано на 23.04.24 в 08:43

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.   „Положителните резултати на четирите деца са потвърдени от лаборатории в града в петък следобед. Днес колегите от..

публикувано на 22.04.24 в 13:33

Млади лекари преглеждаха в с. Дебелт

Над 80 профилактични прегледа извършиха от  Сдружение на “Младите лекари” в с. Дебелт. Сред тях е имало 75%  жени, и 25% мъже, като с редната възраст е била 73 години. Раздадени са множество информационни материали. С провеждането на подобен тип акции, Сдружение “Младите лекари” продължава да поддържа опазването на здравето с навременни, регулярни..

публикувано на 22.04.24 в 12:16

В общинската болница в Елхово търсят лекари

Липсата на лекари е основен проблем за съществуването на общинската болница в Елхово. Лечебното заведение  е в добро финансово състояние, през годините е оборудвано и с нова техника. Общината отпуска достатъчно средства за  Многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“, но проблемът е в липсата на лекари, кзаа кметът на общината Петър Гендов..

публикувано на 22.04.24 в 07:15

18 общини и 9 болници са част от стратегията за интегрирана здравна грижа за деца

18 общини и 9 болници са част от стратегията за новия модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион, в който община Бургас е водеща. Той бе представен в Бургас и е част от Концепциите за интегрирани териториални инвестиции.  Участват два университета – този в Стара Загора и университет "Проф. д-р Асен Златаров“. Три основни..

публикувано на 19.04.24 в 15:21