Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започнало е доброволното клане на прасетата отглеждани нерегламентирано край Ахелой, Слънчев бряг и Несебър

Това е покала днешната проверка на Областната дирекция по безопасност на храните

Снимка: АРХИВ / Снимка: ЕПА/БГНЕС

520 са прасетата, отглеждани нерегламентирано край Ахелой. Собствениците им са започнали доброволното им клане, са констатирали екипи на Областната дирекция по безопасност на храните. Посетени са и местата край Слънчев бряг и Несебър, където се отглеждат прасета от типа „заден двор“. 

Тези собственици, които посетихме днес изпълняват заповедта на ресорното министерство, каза д-р Георги Митев от областната дирекция по безопасност на храните:

:"Има някои, които имат доста животни и ще им е малко по-бавно изпълнението.  Все пак има срок, който е до 2 август включително. Днес направихме проверка около Ахелой, Слънчев бряг и Несебър. Има клане, надявам се да успеят в посоченото време. Предупредени са за всичко, което следва при неизпълнение на заповедта - евтаназия, загробване, акт от 2 хил. лв. И на нас също не ни е приятно, но трябва да спазим закона.э Единствената кланица в Бургаско - тази в Русокастро не функционира от април тази година. Не ѝ е подновен лиценза, по искане на оператора. Съгласно новата заповед на земеделския министър Десислава Танева, въпреки че кланицата не работи сме я запечатали, не че има някаква възможност да започне да работи, а напротив, да се знае, че това няма как да се случи и да се злоупотреби с нерегламентирано клане. В община Камено попадат три населени места - Винарско, Вратица и Трояново, които са в 20 км. зона около промишнетите свинеферми на Крумово градище и Зимен, там скъщо продължават проверките. В момента напрежение няма", каза д-р Георги Митев.
 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Руенско почетоха паметта на загинали партизани и ятаци

76–годишнината от гибелта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук” отбеляза БСП на паметниците край руенските села Добра поляна и Топчийско. За да почетат паметта на загиналите и да припомнят за подвига и героизма им, на поклонението дойдоха председателят на ОбС на БСП – Бургас Живко Господинов, областният председател на партията Стойко Танков,..

публикувано на 30.05.20 в 14:45

Падна забраната за провеждането на конгреси и изложения

Разхлабват мерките и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари и изложения. Днес здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която се регламентира реда за протичането им.   Събитията могат да се провеждат при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет и при спазване на въведените противоепидемични мерки. До..

публикувано на 30.05.20 в 12:27

Слагат камери на Поморийското езеро

Видеонаблюдение ще бъде осъществено на поморийското езеро с реализацията на проект. Той е спечелен от общината. Ще бъдат подменени стари канали и изградени нови, така че да не се влива сладководна вода в солената. По този начин ще бъдат запазени микроорганизмите, които произвеждат  лечебната кал. Тя често се краде, обясни кметът Иван Алексиев и..

публикувано на 30.05.20 в 11:01

Пръскат със студен аерозол срещу масовото нашествие на мушички в Бургас

Нашествието на мушички в Бургас ще изчезне в рамките на седмица-две, заяви управителят на Дезинфекционна станция Нели Бойчева. Екипите й обработват със студен аерозол както районите по график, така и всички зони, по подадени от граждани сигнали. Оплаквания има от различни точки на града, най-много  са от комплекс „Изгрев“. „До момента сме..

публикувано на 29.05.20 в 17:12

Десет километра велоалеи ще бъдат изградени в Сливен

Десет километра велоалеи ще бъдат изградени в Сливен до края на годината. Това съобщи кметът Стефан Радев, давайки старт на строителните дейности. Планирането и проектирането й е част от проекта за Интегриран градски транспорт и представлява последният компонент от изпълнението му. Един милион лева ще струва изграждането на велосипедната мрежа.  Кметът..

публикувано на 29.05.20 в 15:42

Засаждат повече от 30 хиляди цветя в Ямбол

Започна сезонното зацветяване на зелените площи в Ямбол.  Служителите на ОП „"Паркове и зони за отдих и спорт" ще засадят 17 000 цветя в ЦГЧ и кварталите, и 14 000 цветя в Градски парк.  През пролетните месеци община Ямбол извършва детайлно оформяне на цветните композиции със сезонни летни цветя. Посетилите на Градски парк могат да се насладят на..

публикувано на 29.05.20 в 14:46

Мелодии от детски филми ще звучат на Часовника

Любими детски мелодии ще звучат на Часовника Вълнуващ репертоар от любими мелодии от детски филми е подготвил Духовият оркестър за 1 юни – Денят на детето. Концертът на открито ще започне в 18.00 часа на Часовника.Професионалните музиканти с диригент  Атанас Камиларов ще изпълнят музика от популярните и обичани филми Аладин, Малката русалка,..

публикувано на 29.05.20 в 14:09