Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелите, които не са преценили ценовата си стратегия, излизат с намаления между 15 и 30%

Румен Драганов
Снимка: БГНЕС




Туризмът стои стабилно през август, това е месецът, в който постигаме върха на сезона, на 3 август достигнахме средна заетост от 88 процента, отбелязва Румен Драганов от  Института за анализи и оценки в туризма:


"Ще имаме две дупки- едната е след първата деседневка, а другата е непосредствено преди края на месеца, тъй като от 1 септември отново започва по-интензивно посещение на черноморското крайбрежие.

Тази година независимо, че се явява по-слаба, по никакъв начин не променя общото добро състояние на туризма в този период."


Наблюдаваме в началото на август около 28 % от хотелите да обявяват намаления в рамките между 15 и 30%, в единични случаи имаме и по-големи намаления, стигат до 50 процента, но стабилните хотели 3, 4 и 5 звезди, които имат качествен туристически продукт, продължават да държат цена, те не само че се продават много добре но и много от тях легловата база е продадена до края на месеца, така че не стои въпросът за намаления. Такива наблюдаваме в хотели, които не са преценили правилно своята ценова стратегия, и сега се налага през август да правят намаления , но това не се практикува в туристическия бранш, тъй като се създават разочаровани туристи измежду тези които по-рано са записали своите почивки.

Заплахата за всички, които се занимават с туризъм в България е една и съща- стагнацията. Оскъпяването на консумативите, поскъпването на тока, повишението на цените от доставчици в резултат на поскъпването на ел.енергията плюс увеличаването на заплатите. Масово в туризма, независимо кой колко добре работи, тази година харчи повече в абсолютни числа. Това е и някакъв процент от предишните му обороти, а в проценти 17%. И независимо кой колко добре работи ще получава по- малко. Това по-малко е четири процента в следствие на тези варирания на цените и на това, че за да се поддържа конкурентна сред,а все пак падна голяма част от цените на допълнителните услуги. Независимо от всичко, туризма е разделен на няколко основни направления ,едното е свързано с плажната територия- Министерският съвет подписва договорите. От всички 234 плажа около 80 са дадени под наем, около 60 на концесия, останалите не се управляват, защото към тях не са проявили интерес концесионери, наематели. По отношение на частния бизнес, хотелите използват своята база- басейните чадърите, шезлонгите. Някои от тях закупуват от концесионерите определени периметри с шезлонги и чадъри  ги предоставят на туристите, но като цяло бизнесът, който в туризма е сто процента частен, когато става дума за хотелиерство ресторантьорство, изключвайки няколкото резиденции, почивни станции на народното събрание на министерството на отбраната, на правосъдието и други ведомства. Всичко останало работи на принципа, че пазарът определя цената. Затова когато казваме че имаме спад в туризма тук не трябва да упрекваме като цяла обща политика. Това е възможността, която имахме в последните три години след 2015 да покажем качество на туристическия продукт. Онези, които са успели да докажат качество на туристическия продукт, сега се радват на повече клиенти. Другите сега нямат клиенти. Трябва много ясно да преценим кого искаме да подпомагаме като маркетингово позициониране оттук нататък с пари от бюджета, тъй като по никакъв начин не трябва да се стимулира лошото качество.



Чуйте повече в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22
Снимката е илюстративна

Добър знак към туристическия бранш ще е приемането на промените в Закона за чужденците

Добър знак към туристическия бранш ще бъде приемането на промените в Закона за чужденците, което е включено в дневния ред на Народното събрание. Това коментира служебният министър на туризма Евтим Милошев в Бургас. Промените имат за цел да решат проблема с наемането на сезонни работници от трети страни извън ЕС. Внасянето на новите текстове в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 12:05

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по – рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято  туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването..

публикувано на 25.04.24 в 08:40
Димитър Главчев

Украинската помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 25.04.24 в 08:15

Бургас е спирка от Националното роуд шоу "Пътят към твоя успех"

Бургас днес е втората спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. В рамките събитието представители на учебни заведения се срещат с мениджъри в сферата на аутсорсинг и технологичната индустрия. Инициативата се провежда за трети път. Събитието започна с кръгла маса с..

обновено на 24.04.24 в 15:19

Кметове и институции на среща за готовността за летния сезон

Новият областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с кметовете на общини и председателите на общинските съвети в област Бургас. На срещата присъстваха и директорите на териториалните дирекции на МВР, РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните. Подготовка за летен сезон 2024, организация на изборите за евродепутати и народни..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Трима инвеститори с интерес към Бургас (ОБНОВЕНА)

Общинският съвет в Бургас определи представител на Общото събрание на акционерите на Индустриалния и логистичен парк в Бургас. Това ще е общинският съветник Тодор Йосифов. Докладната записка беше изтеглена в началото на сесията по молба на кмета Димитър Николов. Като мотив той посочи, че се касае  за стартирането на три инвестиции на територията..

обновено на 23.04.24 в 15:40