Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Евтино море с отстъпки до 30 % през август

Диана Колчева, хотелиер: Слънчев бряг е пълен, но това няма да компенсира загубите от началото на сезона

Трябва да сме гъвкави в предлагането, защото за бранша "най - скъпата стая" е празната стая

От началото на август курортният комплекс Слънчев бряг е пълен с туристи. Хотелите са заети от 95 до 100%. Няма места в тези на първа линия, а в хотелите, които са в по далечната част - зона "Запад", там заетостта е над 95 %, това съобщи Диана Колчева, председател на сдружение „Клуб на хотелиера“ – Несебър.

Някои от хотелиерите са дали намаления от 10 до 30 %, което е нетипично за най – силният месец през сезона.

Няма нищо притеснително в това, защото трябва да реагираме гъвкаво при ситуацията на отлив на туристи, коментира Колчева:

„Една голяма част от колегите дадоха намаления. Това се наложи, защото сезона закъсня, а и изоставането беше около 30 %. Давайки намаления компенсирахме част от загубите, но в крайна сметка колегите споделят, че ще завършат сезона с минус 10 – 15 %, лисата на туристи в началото на сезона няма да може да се компенсира.“

Според Колчева в момента по Южното Черноморие има много български туристи, повече са те през това лято и в Слънчев бряг. Хотелиерът е на мнение, че много български семейства закъсняват с почивките си, заради недалновидното планиране на приемите за средно и висше образование.

„Забележката ни е до Министерството на образованието, нека всички матури и кандидат – гимназиални изпити да се случват до 10 – 15 юни, за да може да се планират почивки поне в края на юни и през юли. 60 хиляди семейства не можаха да планират отпуските си тогава, защото трябваше да проследят записването на децата си в гимназиите. В България туризмът е сезонен и за да бъде стимулиран, с това трябва да се съобразяват и останалите сектори!“

В Слънчев бряг най – многобройни в момента са англичаните, има и поляци, чехи, сърби, македонци, очакват се и румънци. Хотелиерите се надяват на хубаво време през септември, за да се удължи сезона. Въпреки това, очакваният спад на туристи през това лято ще е между 7 и 12 %.

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фирми могат да кандидатстват за безвъзмездно европейско финансиране

Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" приема проектни предложения по процедура "Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията Covid-19". Чрез тази мярка компаниите могат да получат безвъзмездна финансова помощ в размер от 30 000 до 150 000 лв. Целта е да се осигури оперативен капитал за..

публикувано на 14.07.20 в 13:49
Снимката е илюстративна.

Предлагащите Airbnb в Бургас се преориентират, търпят загуби заради Covid - 19

По-голямо предлагане, отколкото търсене има в момента на пазара на недвижимите имоти в Бургас. Това посочи брокерът Павлина Райчева. Заради ситуацията с коронавируса се предвижда спад на цените, който ще е около 10-15 %. Тази тенденция обаче не се отнася за имотите в центъра на града и за тези, които са ново строителство. Двустайните панелни..

публикувано на 14.07.20 в 09:21

Улица „Крайбрежна“ в Поморие скара кмет и министър

В спор за улица „Крайбрежна“ в Поморие влязоха министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на морската община Иван Алексиев. По време на среща с туристическия бранш, хората повдигнаха въпроса и си поискаха половината от улицата, която попада в концесията на източния плаж. Кметът на Поморие Иван Алексиев попита кога ул. „Крайбрежна“..

публикувано на 10.07.20 в 19:50

Ангелкова: В по-малките черноморски курорти сезонът тръгна добре на фона на кризисната година

Бизнесът е притеснен заради неяснотата около избора на България като дестинация, което е много важно за Слънчев бряг и Златни пясъци. Като национални курорти те разчитат основно на чуждестранния туристопоток, който бе блокиран заради пандемията в световен мащаб. Това коментира  министърът на туризма Николина Ангелкова след среща със Съюза на..

публикувано на 10.07.20 в 18:41

Туризмът в Поморие притеснен заради честите промени в мерките срещу Covid -19

Туристическият бранш в Поморие е притеснен заради непрекъсната промяна на мерките срещу коронавируса. Темата беше обсъдена на среща между представители на бранша в Поморие с министъра на туризма Николина Ангелкова. Данните от 1 юни до 6 юли показват, че българското Черноморие е посетено от над 249 000 български туристи и 51 000 чуждестранни...

публикувано на 10.07.20 в 16:51
Николина Ангелкова

Ангелкова се среща с туристическия бранш в Поморие

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще проведе работна среща с кмета Иван Алексиев и представители на туристическия бранш в Поморие. Темата на срещата е протичането на сезон Лято 2020 в условията на COVID-19 и на нея ще присъстват представители на Регионалната здравна инспекция, Агенцията по безопасност на храните и Комисията за защита на..

публикувано на 09.07.20 в 13:34
Снимка: Архив

Приморско залага на сигурност за туристите

По-голямата част от хотелите в Приморско  работят като разчитат на български туристи. Сигурността и здравето са преди всичко и за разлика от минали години, през тази концерти и фестивали не са заложени. Тази година концерти и фестивали в Приморско и Китен трудно ще чуем, тъй като струпването на хора е предпоставка за зараза с Covid – 19, а..

публикувано на 09.07.20 в 09:50