Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Евтино море с отстъпки до 30 % през август

Диана Колчева, хотелиер: Слънчев бряг е пълен, но това няма да компенсира загубите от началото на сезона

Трябва да сме гъвкави в предлагането, защото за бранша "най - скъпата стая" е празната стая

От началото на август курортният комплекс Слънчев бряг е пълен с туристи. Хотелите са заети от 95 до 100%. Няма места в тези на първа линия, а в хотелите, които са в по далечната част - зона "Запад", там заетостта е над 95 %, това съобщи Диана Колчева, председател на сдружение „Клуб на хотелиера“ – Несебър.

Някои от хотелиерите са дали намаления от 10 до 30 %, което е нетипично за най – силният месец през сезона.

Няма нищо притеснително в това, защото трябва да реагираме гъвкаво при ситуацията на отлив на туристи, коментира Колчева:

„Една голяма част от колегите дадоха намаления. Това се наложи, защото сезона закъсня, а и изоставането беше около 30 %. Давайки намаления компенсирахме част от загубите, но в крайна сметка колегите споделят, че ще завършат сезона с минус 10 – 15 %, лисата на туристи в началото на сезона няма да може да се компенсира.“

Според Колчева в момента по Южното Черноморие има много български туристи, повече са те през това лято и в Слънчев бряг. Хотелиерът е на мнение, че много български семейства закъсняват с почивките си, заради недалновидното планиране на приемите за средно и висше образование.

„Забележката ни е до Министерството на образованието, нека всички матури и кандидат – гимназиални изпити да се случват до 10 – 15 юни, за да може да се планират почивки поне в края на юни и през юли. 60 хиляди семейства не можаха да планират отпуските си тогава, защото трябваше да проследят записването на децата си в гимназиите. В България туризмът е сезонен и за да бъде стимулиран, с това трябва да се съобразяват и останалите сектори!“

В Слънчев бряг най – многобройни в момента са англичаните, има и поляци, чехи, сърби, македонци, очакват се и румънци. Хотелиерите се надяват на хубаво време през септември, за да се удължи сезона. Въпреки това, очакваният спад на туристи през това лято ще е между 7 и 12 %.

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първите туристи в Слънчев бряг се очакват през юни от Унгария и Украйна

Първите туристи в Слънчев бряг това лято очакваме да дойдат от Унгария и Украйна, през месец юни.  Все още няма радостни новини за някакви активни записвания, но първите няколко резервации вече са направени, каза бургаският туроператор Иван Кирязов.  Те обаче не са определящи и не можем да кажем, че има някаква тенденция за добър старт на ранните..

публикувано на 16.01.21 в 11:12

Министър Николова: Туристическият сезон ще започне след 15-и май

Безпрецедентни мерки за сигурност са въведени на летището в Бургас. Това каза след инспекция на морската аерогара министъра на туризма Марияна Николова. Тя заяви, че по предварителни прогнози летния туристически сезон ще започне след 15-и май.  Директорът на летище Бургас Георги Чипилски заяви, че до началото на месец май на аерогарата ще бъде..

публикувано на 15.01.21 в 14:11

Министърът на туризма на работно посещение в Бургас

Днес вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова ще бъде на работно посещение в Бургас, съобщиха от Министерството на туризма. В рамките на визитата тя заедно с кмета на града Димитър Николов и областния управител Вълчо Чолаков ще се срещнат с Франк Кванте, изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт..

обновено на 15.01.21 в 08:49

50 на сто е спадът от нощувки при настаняване в Бургас за ноември

Приходите от нощувки през ноември 2020 г. са с 49,4% по-малко в сравнение с ноември миналата година. Това съобщават от Териториалното статистическо бюро - югоизток. Регистрирани са 63% по-малко чужденци, а от български граждани намалението е с 43,7%. През ноември 2020 г. в местата за настаняване с 1 и 2 звезди в област Бургас са реализирани 42,7% от..

публикувано на 14.01.21 в 13:49

Повече средства за научните центрове в Бургас и Одрин по Програмата за трансгранично сътрудничество

Свободен ресурс в размер на 279 839 евро се пренасочва от Приоритетна ос 2 "Туризъм" към Приоритетна ос 1 "Околна среда" на Програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция 2014-2020.  За целта Министерският съвет одобри изменение на програмата, съфинансирана от Инструмента за предприсъединителна помощ II. Това дава възможност за финансиране..

публикувано на 13.01.21 в 13:45

4 плажа се предлагат на концесия

 Министерският съвет взе решение да бъде открита процедура за възлагане на концесия за част от морски плаж „Веселие“ в община Созопол, както и за ивиците  „Къмпинг-юг“ в община Царево, „Атанасовска коса“ – част 1 в община Бургас, „Кранево-север“ в община Балчик. Целта е плажовете да бъдат обезопасени, да бъде осигуроно почистване и медицинско..

публикувано на 13.01.21 в 13:25
Петър Витанов

Намаляване употребата на пластмаса и възможностите за повторна употреба

През тази година се въвеждат сериозни рестрикции по отношение на пластмасата. Съгласно новите правила до 2021 г. ще бъдат забранени пластмасовите чинии, прибори, сламки, дръжките на балони и клечките за уши. Това е част от дългосрочната стратегия по намаляването на депонираните отпадъци. Още през миналата година, Европейската комисия представи..

публикувано на 13.01.21 в 08:30