Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лято в зоопарка

Началото на разходката в зоопарка в кв. Черно море, Бургас, е с  езерце със златни рибки,  със златистото пони Мая, което е  мъничко и много дружелюбно, оставено свободно да си пасе. После вниманието грабват черните муфлони, алпаките, плюещата лама, кокошчиците аям кемани с произход от остров Ява, Индонезия. Породата е описана за първи път през 1920 от холандски колонизатори. Кокошчиците имат доминантен ген, който причинява хиперпигментация, те са черен  гребен, клюн и език.

Собственикът Кръстьо Дъбов отбелязва:

Почти всяка година има бебе от бялото кенгуру Снежанка, в момента имаме седем кенгура, направили сме обстановка много близка до реалната, имат камъни, имат дървета, заслончета, растителност и се крият на сянка.

Белите вълци, женската и мъжкият, лятото винаги свалят  килограми.

Нутриите –щом посетителите им погледнат клетката може да си помислят, че растителността не е чистена, виждат, че са изникнали тикви, но нарочно е така, животинките не ги закачат докато са само на листа и стъбла, а чакат да  се оформи зеленчука, за да  гризкат от него, хабитатът им е естествен, направен с бали слама, с тръстика.

Има и естествено езеро, без циментови основи, на чиста земя, там са и щъркелите, пристигнали от природозащитни организации или долетели сами, някои са с трайни увреждания. От страната зад езерото  постепенно се променя пространството.

Ние го правим повече от една година. Идеята на зоопарка е волиерите да станат ландшафтни, да няма  мрежи ограждения. Става бавно и със средства и ще отнеме още година и нещо, казва Дъбов. Залесяват, издигат могила, правят пещера, в която вълците да се прибират.

Разкошни лисичета си имат своето място.

В другите зоопаркове посетителите не бива да хранят животните, но в Бургас, за да не късат и хвърлят банички, царевични пръчици и всичко останало, има подредени избрани храни-  зърнени,морковчета.

Животните са дружелюбни, камилата Бейби е с идеалните гърбици и мека вълна. Царевичен зародиш с ябълка й е за порцион през деня.

Колекцията с пауни е събирана над 20 години от Южна, Северна Америка, Индонезия. 29 вида пауни, общо около 340 птици от двете страни, след входа има секция с малки паунчета.

Като станат на три четири месеца, им търсят нови стопани, заменят паунчета за жито за други животни.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанасовското езеро празнува 40 - ти рожден ден като резерват

На 12 август 2020 г. се навършват  40 години от обявяването на Атанасовското езеро за резерват. По този повод от Регионалната инспекция по околна среда и води - Бургас, Българска фондация Биоразнообразие и Черноморски солници АД канят на рожден ден. Програмата ще включва разходка с влакчето на солта в района на Северните солници,..

обновено на 12.08.20 в 08:10
Снимката е илюстративна

Петя от "Дюн": Включете се във флашмоб, ще танцуваме на хита Jerusalema

Летен градски флашмоб се организира в Бургас. Предизвикателството е на Петя Стойкова от танцова формация „Дюн“ , която кани всеки който желае да се включи в танцуването на световния музикален хит Jerusalema на DJ Master KG и Nomcebo Zikode. Идеята е да се съберат, колкото се може повече хора, като танцът ще бъде заснет и след..

публикувано на 11.08.20 в 16:00

Нощен поход ще се проведе утре в Българово

Традиционният нощен поход и наблюдение на звездното небе ще се проведе утре в Българово, съобщиха от Община Бургас. Поводът е Международният ден на младежта - 12 август. Сборният пункт ще бъде пред читалището в Българово от 20.30 часа, откъдето ще започне нощен поход до един от хълмовете над градчето, където ще бъде организирана малка..

публикувано на 11.08.20 в 15:07
Финалът в Ахтопол

Владо Димитров премина Странджа с колело за по-малко от 11 часа

Владимир Димитров успя да премине с колело по 180 километровия маршрут " Тур Странджа" с колело за 10:55 часа. Той си беше поставил за цел да направи това за 12 часа. Стартът при днешното третото предизвикателство беше даден на кея на река Тунджа в град Елхово в 6 часа тази сутрин. Първата спирка е била в село Воден в 8 часа. Кратка..

публикувано на 10.08.20 в 19:07

Нови безплатни стикери на Бургас във Viber

Колекцията с Viber стикери на Бургас е достъпна от днес. Тя включва освен миналогодишната селекция още 12 нови забавни предложения за лятно настроение. Община Бургас е първата в България, която използва успешно Viber пространството, за да промотира събитията и стила на живот в града. По време на предишната 3-месечната кампания нейните стикери бяха..

публикувано на 10.08.20 в 14:55
Владимир Димитров /вдясно/ и Стилиян Лазаров /вляво/ на старта на кея на реката в Елхово

Владо Димитров по "Тур Странджа" с колело за 12 часа

Владимир Димитров осъществява днес преминаване с колело през Странджа за 12 часа. Това е последното предизвикателство от трилогията "Пеша/Бегом/С колело скоростно по Тур Странджа ", която си постави като цел планинският водач и основател на туристическия маршрут в планината. В инициативата се е включил и Стилиян Лазаров. Над 100 км е..

публикувано на 10.08.20 в 14:24

Избират най-красивата омъжена бургазлийка на 24-и септември

Така дългоочакваното пето издание на конкурса "Мисис Бургас 2020" ще се състои на 24-ти септември. След няколко отлагания и промени заради пандемията едно от най-бляскавите светски събития ще очаква своята публика в залата на новия конгресен център в Бургас.  " Направили сме някои промени в програмата, но се надявам да оправдаем..

публикувано на 10.08.20 в 08:56