Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съборът "Петрова нива" ще се проведе днес

Отбелязваме 116 - годишнина от Илинденско - Преображенското въстнаие

| обновено на 17.08.19 в 07:44


Национален възпоменателен събор "Петрова нива" ще се проведе днес в едноименната  местност. С него се отбелязва 116- та годишнина от Илинденско - Преображенското въстание. Честването е под почетния патронаж на президента Румен Радев, който ще присъства на събитието.
 
Хиляди родолюбиви българи се очаква да се включат в събора край странджанското село Стоилово.
 
През целия ден ще има разнообразна програма, свързана с фолклора, традициите и обичаите ни, съобщи кметът на община Малко Търново Илиян Янчев:

"Ще има пак надпяване вечерта. ще започнем през деня с третия фолклорен конкурс „С песните на Манол Михайлов“ още в 10.30 часа., в който участват млади изпълнители. Ще има , урок по история, празничен концерт. Кулминацията на честването е заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм - костница „Света Петка“ и тържествена заря - проверка от 20 часа. Очакваме президентът, сливенският митрополит Йоаникий, гвардейците, военните от Атия и много хора от цялата страна.

Всички са добре дошли, това е мястото където трябва да се съберем, защото тук се чувстваш уникално, чувстваш се българин. На Петрова нива няма място за политика, това е място за поклонение, за почит на паметта на загиналите за свободата."

Според кметът на Малко Търново, не е правилно по същото време в Жеравна да се провежда "Фестивалът на народната носия", за това много желаещи не могат да присъстват и на събора в Странджа.   

"Най - важно е да не забравяме миналото и героите си, защото най - големият грях е забравата!", добави Илиян Янчев.  

 повече може да чуете в звуковия файл:

Организатори на възпоменателния събор "Петрова Нива"  са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества в Бургас.

На 29 юни 1903 година в местността „Пéтрова нива“ се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници.
За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили - Георги Кондолов. 

Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне.За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

През 1958 година по инициатива на Тракийските дружества в България  на поляната на конгреса е построен паметник. Зад него е вградена костница, където са преместени костите  на войводата Георги Кондолов.

През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция  с експонати от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

ПРОГРАМА

17.08.2019г (събота)

10.30 ч. – 17.00 ч.  Трети  фолклорен конкурс „С песните на Манол Михайлов“

10.00 ч.  – 17.00 ч.   Еднодневен детски пленер „Цветовете на Странджа“

14.00 ч. – 16.00ч.  Научна конференция на тема: „"Капитан Петко Войвода и борбата на тракийските българи за свобода и справедливост"

16.00 ч.  Откриване на изложба с творбите от детския пленер „Цветовете  на  Странджа“

16.30 ч.    Урок по история на открито "Капитан Петко Войвода - 175 години  безсмъртие" - д-р Ваня Стоянова

16.30 ч.    Посрещане на участниците в тракийски туристически поход  “По  стъпките на преображенци“ от Росеново

17.00 ч.  „Странджанското книжовно и документално наследство- минало и съвремие“ – презентация, Университет по библиотекознание и информационни технологи

18.00 ч.    Награждаване  на лауреатите от третия  фолклорен конкурс „ С песните на Манол Михайлов“

20.00 ч.    Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм – костница „Света Петка“

20.30 ч.    Откриване на възпоменателното тържество пред мемориала.  Заря – проверка

21.00 ч.    Празничен концерт  с участието на  странджански народни певци


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилват контрола за носене на маски в междуградските автобуси

Броят на посетителите на спортни събития ще се намали от 50 на 30 %. Това решение взеха участниците в общинския кризисен щаб в Бургас днес. Освен това ще бъдат ограничени мероприятията в пенсионерските клубове, а предстоящите културни и спортни събития ще бъдат селектирани, съобразно очакваната аудитория и големината на залите. На този етап не стои на..

публикувано на 27.10.20 в 17:17

„Slow Food Travel" или туризъм с идентичност в Созопол

Кулинарните специфики на Созопол могат да бъдат включени в картата на Slow Food, която съдържа 56 хранителни продукта, характерни за всеки един от регионите в страната. Това стана ясно по време на първата среща в морската община под мотото „Slow Food Travel - туризъм с идентичност“.  Може да се постави началото на популяризиране на созополски..

публикувано на 27.10.20 в 16:32

Поражения по инфраструктурата в Прилеп заради движението на тежка техника

Пропадания на пътната настилка, изкривени тротоари. Това е резултат от преминаващата тежка техника през сунгурларското село Прилеп. Местни жители сигнализират, че са нанесени щети и по домовете им. Заради ремонт на жп линията, тежкотоварна техника преминава през една от улиците в селото – „Юрий Гагарин“. Пораженията по пътната..

обновено на 27.10.20 в 16:13

"Булевард Демокрация" на 27 октомври

Понякога имам усещането, че живеем в Африка. Или поне поведението на отговорните за нас към нас е като част от коренното население на континента – щраусите. Нали сте чували, че като има опасност, те си заравят главата в пясъка, надявайки се, че ще отмине без да ги види. Така се получи и с коронавируса. Наложихме строги мерки в началото на..

публикувано на 27.10.20 в 14:59

Отлага се общественото обсъждане на новата организация на движението в кв. „Ветрен“

Общественото обсъждане на предложената схема за реорганизация на движението в кв. "Ветрен" се отлага. Това съобщава Община Бургас. То бе насрочено за 28 октомври. Промяната в движението трябваше да обхване карето улици "Рила", "Българка", "Околчица" и "Ветренска" в кв. "Ветрен".  Новата дата ще бъде обявена достатъчно дни по-рано, за да могат да..

обновено на 27.10.20 в 11:19

Плувецът Цанко Цанков става "почетен гражданин" на Община Бургас

Плувецът Цанко Цанков бе обявен за "почетен гражданин" на Община Бургас. За това гласува местният парламент днес. Гласуването бе съпроводено от дебат, тъй като общинският съветник Веселин Пренеров предложи плувецът да бъде удостоен с отличието "почетен съветник ", което е по-високо звание по новия правилник, който бе приет през 2018-та година.   "Той е..

публикувано на 27.10.20 в 11:15
архив

Съветниците подкрепиха изграждането на Северния обход на Бургас

Общинските съветници подкрепиха изграждането на Северния обход на Бургас. Те приеха трасето да бъде прехвърлено на АПИ. Процедурата е стъпка към реализирането на важния проект, обяви кметът Димитър Николов.  "Самият обход ще помогне за намаляването на трафика и тежките ПТП-та по улица "Транспортна". Със сигурност ще намали обема на замърсяване,..

публикувано на 27.10.20 в 11:03