Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съборът "Петрова нива" ще се проведе днес

Отбелязваме 116 - годишнина от Илинденско - Преображенското въстнаие

| обновено на 17.08.19 в 07:44


Национален възпоменателен събор "Петрова нива" ще се проведе днес в едноименната  местност. С него се отбелязва 116- та годишнина от Илинденско - Преображенското въстание. Честването е под почетния патронаж на президента Румен Радев, който ще присъства на събитието.
 
Хиляди родолюбиви българи се очаква да се включат в събора край странджанското село Стоилово.
 
През целия ден ще има разнообразна програма, свързана с фолклора, традициите и обичаите ни, съобщи кметът на община Малко Търново Илиян Янчев:

"Ще има пак надпяване вечерта. ще започнем през деня с третия фолклорен конкурс „С песните на Манол Михайлов“ още в 10.30 часа., в който участват млади изпълнители. Ще има , урок по история, празничен концерт. Кулминацията на честването е заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм - костница „Света Петка“ и тържествена заря - проверка от 20 часа. Очакваме президентът, сливенският митрополит Йоаникий, гвардейците, военните от Атия и много хора от цялата страна.

Всички са добре дошли, това е мястото където трябва да се съберем, защото тук се чувстваш уникално, чувстваш се българин. На Петрова нива няма място за политика, това е място за поклонение, за почит на паметта на загиналите за свободата."

Според кметът на Малко Търново, не е правилно по същото време в Жеравна да се провежда "Фестивалът на народната носия", за това много желаещи не могат да присъстват и на събора в Странджа.   

"Най - важно е да не забравяме миналото и героите си, защото най - големият грях е забравата!", добави Илиян Янчев.  

 повече може да чуете в звуковия файл:

Организатори на възпоменателния събор "Петрова Нива"  са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества в Бургас.

На 29 юни 1903 година в местността „Пéтрова нива“ се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници.
За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили - Георги Кондолов. 

Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне.За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

През 1958 година по инициатива на Тракийските дружества в България  на поляната на конгреса е построен паметник. Зад него е вградена костница, където са преместени костите  на войводата Георги Кондолов.

През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция  с експонати от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

ПРОГРАМА

17.08.2019г (събота)

10.30 ч. – 17.00 ч.  Трети  фолклорен конкурс „С песните на Манол Михайлов“

10.00 ч.  – 17.00 ч.   Еднодневен детски пленер „Цветовете на Странджа“

14.00 ч. – 16.00ч.  Научна конференция на тема: „"Капитан Петко Войвода и борбата на тракийските българи за свобода и справедливост"

16.00 ч.  Откриване на изложба с творбите от детския пленер „Цветовете  на  Странджа“

16.30 ч.    Урок по история на открито "Капитан Петко Войвода - 175 години  безсмъртие" - д-р Ваня Стоянова

16.30 ч.    Посрещане на участниците в тракийски туристически поход  “По  стъпките на преображенци“ от Росеново

17.00 ч.  „Странджанското книжовно и документално наследство- минало и съвремие“ – презентация, Университет по библиотекознание и информационни технологи

18.00 ч.    Награждаване  на лауреатите от третия  фолклорен конкурс „ С песните на Манол Михайлов“

20.00 ч.    Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм – костница „Света Петка“

20.30 ч.    Откриване на възпоменателното тържество пред мемориала.  Заря – проверка

21.00 ч.    Празничен концерт  с участието на  странджански народни певци




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският съвет в Бургас гласува днес нова стратегия за платеното паркиране в Бургас

Предложение зелената зона за платено паркиране в Бургас да стане целогодишна, със зимно и лятно работно време, е част от дневния ред на местния парламент днес. Общински съветници предлагат и въвеждането на по-строги правила за електрическите тротинетки. Сред другите докладни записки е и предложението за преобразуване на училището в кв. „Рудник“ от..

обновено на 23.04.24 в 08:16
Снимката е илюстративна

Затварят ул. "Иван Хаджипетров" в Бургас за изграждане на канализация

В Бургас от 9 часа днес се затваря за движение на МПС ул. „Иван Хаджипетров“ от кръстовището с ул. „Атанас Буров“ до кръстовището с ул. „Евлоги и Христо Георгиеви“.  Причината е изграждането на канализационна мрежа на улиците „Атанас Буров“ и „Иван Хаджипетров“, информират от общината.

публикувано на 23.04.24 в 07:53

В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

Светият синод листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит. Сред шестимата номинирани не са включени епископ Йеротей и епископ Михаил, които бяха избрани през февруари, но впоследствие изборът е касиран, заради внесени две жалби за сговор между избирателите.  Впоследствие на тези действия на Светия синод, се..

публикувано на 22.04.24 в 18:07

Немски град дари противопожарен автомобил на Царево

В немския град Барлебен, тържествено бяха предадени ключовете и документите за противопожарния автомобил, който местната общност дари на Община Царево. Автомобилът бе предаден от кметът на Барлебен г-н Франк Нейс на заместник-кмета Денис Диханов, който пристигна в града заедно с представители на противопожарната служба в Царево за участие в 9-тата..

публикувано на 22.04.24 в 16:41

Събраха стотици чували с отпадъци край язовир Камчия

В община Сунгурларе с акция по почистване отбелязват днес Международния ден на Земята. Мотото е „Чиста природа- чиста вода“, защото се почиства територия около язовир Камчия. В кампанията се включват представители на общинската администрация, кметски наместници, учители и възпитаниците на училищата „Христо Ботев“ в Сунгурларе и „Св...

публикувано на 22.04.24 в 14:58

Епископ Йеротей не е в новия списък с кандидати за Сливенски митрополит

Светият Синод обяви новия списък на кандидатите за Сливенски митрополит. Той е изготвен при пълен състав. В него не фигурират епископите Йеротей и Михаил, които получиха най-много гласове на касираните избори. На сайта на Светия синод са обявени имената на  Велички епископ Сионий,  Знеполски епископ Арсений,..

публикувано на 22.04.24 в 14:43

​Проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност като областен управител

Проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност като областен управител на област Бургас, съгласно Решението на Министерския съвет. Досегашният областен управител Пламен Янев й пожела да прилага успешно държавната политика в регионален план, за да запази водещите позиции на област Бургас в страната. Проф. Мария Нейкова има богат административен и управленски..

публикувано на 22.04.24 в 13:03