Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

9 септември - поредната разделителна дата за българина

Книги, забранени преди 9 септември 1944. Книгата на Коста Тодоров е била забранена и през следващите десетилетия. Останалите са книги от автори с леви убеждения. Книгата на английски е от Лаврентий Берия, видна фигура в сталинския репресивен апарат, но за българската левица тогава той е бил известен просто като съветски революционер (вляво). Книги, забранени слез 9 септември 1944. Стихосбирката „Победни песни” на популярния поет Кирил Христов е била забранена, защото възпявала победите на българската армия във войните за национално обединение (в средата). Първото българско издание на „Под игото” от Иван Вазов. Книгата е с блестящи илюстрации от най-добрите тогавашни художници в България: Йозеф Обербауер, Антон Митов, Иван Мърквичка и Антони Пиотровски (вдясно).

Една от спорните дати в българската история е днес – 9 септември. Всъщност, тя датата си е еднозначна, въпросът е в нейното тълкуване и как тя се превърна в поредната разделителна линия на българското общество.

Септември е интересен месец в българската история. Първо идва 6 септември, на който се бием гърдите колко велики българи сме, как сме се обединили, как сме посочили среден пръст на Великите сили. След това идва 22 септември. Когато се бием в гърдите колко велики българи сме, как сме показали колко сме независими, как сме посочили среден пръст на Великите сили…

И идва 9 септември с пълна сила. Подготовката за него започва поне няколко дни преди отбелязването на датата. Веднага след шести. Тъкмо сме се обединили отново, не ни е пуснал празничният махмурлук и започваме с делението на русофили и русофоби, на комунисти и антикомунисти, на репресирани или роднини на репресирани и на антифашисти или роднини на антифашисти.

Започваме да се делим на хора, които бленуват по евтините кебапчета и лимонада и на тези, които помнят Белене. И двете страни са прави. И двете страни грешат. Евтините кебапчета са символ на един по-прост живот: в който все още храната беше качествена, производството беше наше, парите не стигаха, ама пак преживявахме нормално. Заменихме ги с имитиращи продукти, вносни ГМО и живот на кредит. Който може да си позволи кредит.

Белене също е символ. На един репресивен апарат, който те гонеше за стихотворение, който насаждаше страх и не позволяваше неконтролирано от властта мнение. Заменихме го със Фейсбук демокрация и свобода да говориш каквото си искаш. Пък дали някой ще те чуе…

Всички са прави и всички грешат. Защото историята не я пишат победителите, а тези, които пишат историята. А нашата е пренаписвана много пъти. Преди 9 септември беше една, после – друга, след 10 – ти ноември стана трета, а в последните години пак малко по малко се променя. Докато остарееем ние, сигурно ще е толкова различна, че ще се чудим дали това е животът, който сме живели.

Затова, докато продължаваме да се делим на подобни дати, нищо добро няма да излезе. Колкото и да се бием в гърдите три дена по-рано колко сме велики и как сме показали среден пръст на Великите сили. За които днес сме просто пионка, местена там, където е удобно.

Преди години, една партия лансира идеята да се изгради паметник на жертвите от Възродителния процес. Абсолютно умишлено я лансира, но това е друга тема. Правих интервю с един бивш политик, български мюсюлманин. Тогава той ми каза:

„Мисля, че в нашата обща история има много неща, за които да си търсим прошка и да си строим паметници – и християни, и мюсюлмани. Това, че толкова години вече живеем заедно и в мир на това парче земя, е най-голямото доказателство, че сме си простили и най-големия паметник на това“.

Така че, докато мислим дали да рушим паметници, вместо да градим, нищо добро не ни очаква.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46

Ще остане ли мечтател архитект Бурулянов?

Новият главен архитект на Община Бургас вижда дупката на площад „Тройката” като модерно парково пространство с умни градски мебели, детски площадки, арт инсталации на кота 0 и подземен паркинг в изкопа. Това решение за старата градска язва посочва Емил Бурулянов в концепцията, с която спечели комисията и тя го посочи като най-подходящ за важния..

публикувано на 04.03.20 в 18:26
Снимката е илюстративна.

Как да очакваме добри резултати от PISA като учим децата си да зубрят?

За поредна година българските ученици се нареждат назад в класацията на  международното изследване PISA. Проучването оценява функционалната грамотност на тези, които са завършили задължителното образование, т.е. как те могат да използват наученото в реални житейски ситуации. „Катастрофата в училище се задълбочава", „Срив в образованието до девети..

публикувано на 04.12.19 в 14:07

БДЖ между амбициите и реалността

Нова седмица-нов късмет, но не и с БДЖ. Добрата стара железница излиза с едни и същи номера, с вариации за разнообразие. Тази сутрин пътуващите по линията Ямбол-Бургас, сред тях мнозина от Карнобат и Айтос, които работят в областния център, са подложени на екшън в типичния БДЖ стил, разказаха слушатели.   Спирачките на втория вагон се..

публикувано на 14.10.19 в 16:58