Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Икономически форум в Сливен "Бъдещето на Европа - заетост, растеж и инвестиране - заедно можем повече"

Община Сливен събра на едно място представители на различни институции, изключително важни за икономическото развитие на града, Бидгошч (Полша) и Ниш (Сърбия). Днес  се проведе Икономическият форум: „Бъдещето на Европа – заетост, растеж и инвестиране – заедно можем повече“. Форумът има за цел да представи възможностите за инвестиции в Сливен и региона, в градовете-партньори, да насърчи директните контакти между представители на българския, полския и сръбския бизнес, да създаде условия за обмен на добри практики и изграждане на бизнес-партньорства.

В приветствието си към участниците кметът Стефан Радев посочи, че мотото на срещата „Заедно можем повече“ важи в пълна сила за икономическото развитие на всички региони.

„Нашият стремеж е освен да покажем гостоприемството на Сливен, така и да възстановим трайно връзките с Бидгошч. Полша е една от най-бързо развиващите се държави от Източния блок след голямата вълна на присъединяване към Европейския съюз. Убеден съм, че можем да почерпим много добри практики от това, което са постигнали те до момента. Надявам се да създадем трайни контакти и с Ниш – един от най-динамично развиващите се градове в Сърбия, от които също можем да почерпим опит от това как се привличат големи компании“, каза кметът Стефан Радев.

 „Благодаря сърдечно за организирането на тази среща. Чрез нея ние ускоряваме нашето международно сътрудничество. Тя ще популяризира дейността на хората и бизнеса. Ако кметовете на трите града не разбираха важността на събитието, нямаше как да се развие бизнеса.  Виждаме, че кметът на Сливен разбира всичко това. Виждаме, че градът върви напред. Благодаря за гостоприемството. Тук се чувстваме чудесно“, заяви Йоанна Затай-Рос – пълномощник на кмета на Бидгошч Рафал Бруски по международно сътрудничество.

 „Вдъхновяващо е, че съм днес тук. Бях в Сливен преди 7 години. Виждам, че градът се развива позитивно. Виждам, че има и по-голяма индустрия, сградите изглеждат по-добре, площадките са по-хубави и чисти от последния път, когато бях тук. Поздравявам и Бидгошч. Полша е един пример за това как се развива и как се спазват европейските ценности. България и Сърбия са малки страни. Ние можем заедно да изградим една добра икономика и да превърнем Балканите в по-добро място за живот“, коментира от своя страна Александър Милевич – директор на Регионална търговска камара-Ниш.

 „Помня как преди няколко години започнахме връзките с България, когато няколко десетки хиляди евро беше оборота. Сега е около 2 милиарда. Благодарение на такива срещи като тази, благодарение на това, че търсите общите интересуващи ви направления, това ще даде резултати във ваша полза. Познавам хора от Сливен, с които работим. Това партньорство занапред ще бъде подобрявано и задълбочавано. Освен в спорта, смятам че ще покажем успехи и в икономическото развитие“, каза на свой ред  Марчин Павлак – вицепрезидент на „Работодатели Република Полша“, която е най-голямата и най-старата работодателска организация в Полша.

 „Аз съм от Сливен. С това се гордея. По мои сметки и изчисления – Сливен е с бляскаво бъдеще. Днес може да намерите коректни партньори тук – както в лицето на Община Сливен, така и в лицето на местния бизнес. Всички предпоставки са налице тук за привличането и задържането както на малки, така и на големи инвестиции в региона“, посочи Владимир Русев – председател на Полско-българската търговска камара.

Събитието е част от международна среща за побратимяване с градовете Бидгошч (Полша) и Ниш (Сърбия), организирана от Община Сливен в партньорство с двата града в рамките на проект „Обединена Европа – сигурност, солидарност и стабилност за всички“ по Програма „Европа за гражданите”.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вицепремиерът Марияна Николова: “Аполония” ще допринесе за удължаване на сезона

Фестивалът на изкуствата “Аполония” през септември ще допринесe за удължаване на сезона. Исках лично да се уверя как протича летният сезон и наблюдавам положителна тенденция в броя на посетителите в района. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на среща с кмета на община Созопол Тихомир Янакиев. В..

публикувано на 14.08.20 в 18:36

70% спад на чуждестранните туристи, 30 на сто - за българите

Със 70 на сто по-малко чуждестранни туристи и с 30 на 100 по-малко българи е очакваният спад за туристическия сезон. Това каза, на среща с бранша в курортното селище Лозенец, министърът на туризма Марияна Николова. На 20-и август се очаква първият чартърен полет с израелски туристи по Северното Черноморие. Мярката 80 на 20 за туристическия..

публикувано на 14.08.20 в 17:23

Първите организирани израелски туристи се очакват на летище Варна на 20-ти август

Първите  организирани израелски туристи се очакват да пристигнат на летище Варна на 20- ти август.Те ще влязат в страната след задължително направен пи си ар тест 72 часа преди пътуването си, обясни Орлин Мандов, почетен консул на Израел у нас.  На 16 –ти август  отпада задължителната  14-дневна карантина за пристигащите от България граждани в..

публикувано на 14.08.20 в 14:19

20% ръст на туристите в Община Царево

Община Царево бележи ръст от 20% на туристите през този летeн сезон до момента, това съобщават от Министерството на туризма след работна среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представителите на местната власт и бизнеса в Царево. В дискусията участваха кметът на общината инж. Георги Лапчев и областният управител на..

публикувано на 14.08.20 в 13:50

Силен туристически сезон на Острова през това лято

Над 20 хиляди туристи са посетили през това лято остров света Анастасия. Тези дни туристическия обект отбелязва своя празник за седма поредна година. Кулминацията ще е на 15 август – Успение Богородично, когато е храмовия празник. Островът ще посрещне през деня над 400 посетители. Силен туристически сезон отчитат до момента на Острова ,..

обновено на 14.08.20 в 12:14

Детелина Иванова е новият директор на екоинспекцията в Бургас

Новият директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас е Детелина Иванова. Досега тя бе началник на отдел „Биологично разнообразие и защитени територии“ в инспекцията. Иванова ще оглави временно ведомството, до провеждане на конкурс. Тя заема мястото на инж. Тонка Атанасова, която пък застана начело на РИОСВ в Хасково...

публикувано на 14.08.20 в 11:46

Европейският потребителски център ще има приемна до Пантеона днес

Днес Европейският потребителски център, който функционира към Комисията за защита на потребителите, ще отвори открита приемна в Морската градина в Бургас, до Пантеона от 16.30. Инициативата е част от лятната информационна кампания, която се провежда в  различни точки по  Черноморието, както и на автогарите във Варна и Бургас. Целта е гражданите да бъдат..

публикувано на 14.08.20 в 08:40