Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Режисьорът Симеон Димитров с номинация за почетен гражданин на Бургас и с нова книга„Очаквах тази номинация, защото толкова обичам Бургас, че такава любов не може да не получи ответност.“ Думи на номинирания за почетен гражданин тази година Симеон Димитров. Философ, филолог, писател, драматург, театрален режисьор. На девети октомври представя в Дома на писателите деветата си поетична книга "Състояния на съзнанието".

"Още преди десетки години, когато завърших българска филология, поисках да бъда учител в Бургас, но не ме разпределиха там...След това записах режисура и в последния курс на академията от бургаския театър дойдоха и ме взеха от студентската скамейка. Преди това, обаче имах история като знак, участвах с младежка театрална трупа в бургаски фестивал, когато трябваше да отпътуваме с влака, едно момиче липсваше. Хукнах да го търся по хотели, по улици , накрая хукнах обратно към гарата, защото влакът потегляше. Бягах след потеглящия влак по перона и накрая се спрях и си помислих .....аз просто ще остана завинаги в този град"- разказа режисьорът, който вярва в силата на всичко, което пожелаем и поискаме. На всичко, което изкажем с думи и направим с делата си.

В момента режисьорът завършва най-новата си книга, свързана с дългия му опит като режисьор и психологическите му наблюдения върху работата на актьорите. Тя ще бъде насочена към актьори и преподаватели по актьорско майсторство и ще излезе догодина.

25 студенти на Симеон Димитров от последните  му години в Бургас вече са професионални актьори. Новото предизвикателство на режисьора е да направи младежка театрална формация за психологически театър, която да изследва пътя към себе си и към другите.“Не можем да достигнем до нещо и до някого, ако първо не сме достигнали себе си“ – убеден е Симеон Димитров.

Повече чуйте в звуковия файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Контрапункт на бетона – пред конгресния център в Бургас

Пластика на „Тетрапод“ монтираха пред сградата на конгресния център в Бургас. Нейн автор е Красен Троански, главен асистент в Националната художествена академия, в специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“. С тази скулптура той е участвал в симпозиума за градска среда, който се проведе през миналата година. „ Искам да направя нещо,..

публикувано на 06.06.20 в 13:53
снимка на Ема Божкова

Морската градина, дъга и глухарче в снимки в изложбата "В унисон с природата"

Празник с много детски песни, усмивки и добро настроение е Изгрев парк фест. Инициатива се проведе за 3 – та поредна година, организирана от читалище „Изгрев 1909“. Основното събитие този път бе представянето на изложбата „В унисон с природата“, която е резултат от конкурс, провокирал десетки малки и големи фотографи любители да снимат красиви места..

публикувано на 05.06.20 в 15:02

Димо Колибаров подреди изложба в галерия "Средец", в Министерството на културата

Библиофилски албум, графики, подреди в изложба, в галерия "Средец", в сградата на Министерството на културата, бургазлията и директор на филиала на НХА в Бургас - Димо Колибаров. Експозицията, озаглавена "Пътуване" включва произведения на автора, включени в едноименния албум, издаден от галерия "Масларски" , с 23 графични листа. Авторът..

публикувано на 05.06.20 в 14:19

Връчват наградите на „Алеф“ на живо и онлайн

Церемонията по връчване на наградите в литературния конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" ще се проведе едновременно онлайн и на живо. След отпадане на част от ограниченията, наложени от пандемията COVID-19, стана възможно и физическото присъствие на церемонията. На 8 юни, понеделник, от 18 часа в зала "Петя Дубарова" на..

публикувано на 04.06.20 в 14:29

Хиндо участва в новия филм на Камен Калев

Новият филм на режисьора Камен Калев "Февруари" е сред селектираните на кинофестивала в Кан тази година. Подборката включва 56 заглавия. Изданието обаче бе отменено заради коронавируса. Така избраните филми получават етикета Cannes 2020, който трябва да помогне за разпространението им и да ги направи известни по целия свят. Филмът..

публикувано на 04.06.20 в 14:11

Ямболският художник Цветан Казанджиев гостува в галерия „Ателие Р"

С новата  си самостоятелна изложба, озаглавена "Фрагменти" гостува в Бургас  ямболският художник Цветан Казанджиев. Той ще представи новите си творби в галерия "Ателие Р". Официалното откриване на експозицията е на 11 юни от 18.30 часа. В изложбата са включени платна живопис, графика и рисунка. Специално място в новите му творби имат изображенията на..

публикувано на 04.06.20 в 11:05

Спектакли на открито през лятото и премира през есента готвят бургаските театрали

Летен театрален салон ще предложи на своята публика бургаският драматичен театър „Адриана Будевска“. Той ще продължи през двата летни месеца – юли и август, а билетите за постановките вече са в продажба. Част от спектаклите ще са на сцената на летния театър, а по-камерните на остров „Света Анастасия“. Като реверанс към зрителите, при..

публикувано на 03.06.20 в 12:48