Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР - Бургас и сдружение "Каритас" провеждаме благотворителна инициатива

Кампанията "Дари и помогни" продължава до края на октомври

Да помогнем на най - нуждаещите се!

БНР - Бургас и сдружение "Каритас" провеждаме и през тази година кампания  „Дари и помогни“. Събираме стари, но запазени мъжки дрехи, завивки, обувки за бездомните в града ни.

„Каритас“ помага на ден на близо 40 души без дом, които живеят в крайна бедност. Те посещават центъра за мобилна и стационарна грижа към социалната организация на католическата църква. Някои от тях са от Бургас, а други са приходящи. Всеки има своята история и в много случаи трагедия в живота си, за да стигне до това положение.

Александър е на 60 години от Димитровград, остава без дом и средства и идва в големия град, за да търси препитание. Той е благодарен на „Каритас“ за оказваната помощ:

„Винаги помагат, тук мога да пия кафе, да хапна закуска! Дават ни дрехи, обувки, помогнаха ми за документите и сега се надявам, че ще чога да си намеря работа и да си стъпя на краката. Тук наистина помагат!“ 

За да помогнем на хора като Александър, макар и с малко и с каквото можем събираме употребявани, но запазени мъжки дрехи и обувки за есенно - зимния период, одеяла и завивки. За предпочитане са спортни дрехи – анцузи, якета, поуловери, дънки.

Кампанията е по инициатива на сдружение „Каритас – Бургас“, което помага на най-нуждаещите се.

„От самото начало организацията ни помага на най – бедните, хората които имат нужда от елементарни неща, от облекло, от храна, лекарства и др.“ , разказа отец Михал, който е управител на „Каритас Бургас“ и член на Управителните съвети на „Каритас София“ и „Каритас България“.

„Каритас“ развива благотворителна дейност в България от 25 години, в Бургас сдружението има клон от 2006 година. В дневния му център бездомните могат  да се изкъпят, изперат , да получат топла  храна или чай. Помага се при необходимост с лекарства от първа необходимост и хигиенни консумативи, съдейства за издаване на документи, насочване и посредничество пред различни институции и др.

Ако и вие искате да помогнете може да се включите в кампанията ни „Дари и помогни“ – събираме употребявани но запазени мъжки дрехи, обувки, завивки.Даренията си може да донесете в БНР - Бургас ул. Филип Кутев 2 или в офиса на сдружение „Каритас - клон Бургас” в к-с „Бр. Миладинови“ бл 57, вх. 8, партер.

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на трудовите злополуки в България, в Бургас няма нито един сериозен инцидент

Сериозен ръст на трудовия травматизъм в България през 2023 година отчете Главна инспекция по труда по време на работна среща в морския град, посветена на кампанията под надслов „Прибери се у дома след работа, там някой те очаква“. „За миналата година пряко свързаните с работния процес трудови злополуки са 440“, посочи изпълнителният директор на ГИТ..

публикувано на 28.03.24 в 17:46

Община Болярово очаква да започне работа по два ВиК проекта с пари от ПВУ

Всеки момент община Болярово очаква да подпише два договора за проекти финансирани по Плана за възстановяване и развитие. Предстои ремонт на училището и откриване на фитнес залата. Всички проблемни участъци по третокласната пътна мрежа са ремонтирани, кметът настоява това да стане с всички пътища, които водят към границата. Проблем с..

публикувано на 28.03.24 в 16:31

Ще плати ли "Лукойл" преработката на нефтените утайници за своя сметка?

Казусът с отстраняването на нефтените утайници край Бургас отново излиза на дневен ред. Предстои да се проведе на 1 и 2 април обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда в общините Камено и Бургас. Това е второ преработване на документа, след като са констатирани пропуски в първия му вариант през август миналата..

публикувано на 28.03.24 в 15:24

Добро дело: Първокласници от Бургас намериха 250 лева, вече са при собственика си

Двама първокласници от Бургас намериха чантичка с 250 лева в двора на училището си "Петко Росен" и я предадоха на ръководството на учебното заведение. Учителите издирили собственика, който се оказал ученик от 7 клас и му я върнали. Новината съобщи във фейсбук профила си кметът Димитър Николов. Ето какво написа той: "Добрите дела трябва да..

обновено на 28.03.24 в 15:01

ВиК ремонт затваря от 18 часа кръстовище по ул. „Индустриална“ в Бургас

Заради изграждането на промишлен водопровод на улица „Индустриална“, от 18.00 часа днес до 04:00 часа на 29 март се въвежда временна организация на движението. Затваря се за превозни средства кръстовището, образувано от  „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между автоцентъра и „Ламина“.

публикувано на 28.03.24 в 12:35

Водата ще бъде спряна в част от "Изгрев" и "Зорница" в Бургас

Водата ще бъде спряна днес  от 08:30ч до 16:00ч във високите зони на комплексите "Изгрев" и "Зорница".  Това съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е извършването на строително -монтажни дейности. 

публикувано на 28.03.24 в 08:15

Дни на отворените врати във войскови район "Кабиле"

По повод 20 годишнината от членството на България в НАТО Дни на отворените врати организират 20-ти самоходен артилерийски дивизион и 42 механизиран батальон.  Днес и утре от 10  до 16:30 ч. двете формирования ще направят демонстративни центрове с основните образци въоръжение и техника  във войсковия район  Кабиле край Ямбол.  Посетителите ще могат..

публикувано на 28.03.24 в 07:46