Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Една сбъдната мечта" от Анна Халачева

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Борис обичаше да гледа звездите. Всяка вечер отправяше поглед към небето, където пулсираха тези небесни сърца.Той беше сам на света със своята тежко болна майка и единственото му желание беше тя да оздравее.

     Един ден, когато детето скиташе из града и си мислеше защо звездите са толкова далече, до него се приближи чудновато момиче, което беше със сребриста коса и златни одежди, сякаш беше излязла от вълшебните приказки.

     – Здравей, ти сигурно си Борис. Аз съм звездоландка и идвам от град Звездоландия, намиращ се в недрата на планетата Венера и съм дошла да излекувам майка ти и да ти се отблагодаря, че в продължение на толкова години ти гледаш към нас и зареждаш града ни с положителна енергия.

     – Какво? – попита смаяното момче.

     – Нашият град се зарежда положително, когато един човек повярва в чудесата, в мечтите и в нас – звездите.

     – Ти каза, че ще излекуваш майка ми, но ти лекар ли си, не ми приличаш на такъв?

     – Може да не приличам, но мога да правя всичко, защото ние, звездоландците, се раждаме от мечтите на хората и от тяхната вяра в нас. Мечтите могат да правят всичко, следователно и ние.

     – О, ами добре, хайде излекувай мама! – каза Борис щастлив от чутото

     Усмивката не слизаше от лицето и:

     – Тя вече е излекувана, време е ти да лекуваш другите.

     – Какво, не разбирам? 

     – Казвам, че от теб ще стане чудесен лекар, имаш дарбата да помагаш на другите. – каза момичето и тутакси се изпари.Момчето се затича към дома си и когато влезе, видя майка си здрава и усмихната. Двамата се прегърнаха щастливи.

     Когато момчето порасна, послуша съвета на звездоландката и стана лекар, а когато можеше, помагаше на децата да повярват в Звездоландия и да мечтаят, докато мечтите им не се осъществят. И наистина Борис имаше дарбата да помага на хората, майка му беше щастлива, че детето ѝ работи, а Борис се радваше на усмивките на хората, на които помагаше. Когато се прибираше от работа, неговите звездни приятели, му помахваха от небето.

     След години Борис се ожени и му се роди прекрасна дъщеричка, която гордо продължи делото на баща си, и на още много други хора, които повярваха в мечтите си, и станаха приятели на звездите.


Автор: 

Анна Халачева - VI клас

ОУ „Васил Априлов“- Бургас

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИЯН ИВАНОВ ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 22-ри януари

Дано не ме лъжат очите, но виждам петък на хоризонта!   Осланяме се на петъчния оптимизъм и започваме по-рано със задачите за днес, за да може и по-рано да се отдадем на дългоочакваната уикенд почивка. Или както се казва съботата започва от петък следобед.  Усмихваме утрото на 22-ри януари и от сутрешният ефир на БНР - Бургас. В темата..

публикувано на 22.01.21 в 07:00

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 21 ЯНУАРИ!

ОУП на Община Поморие е готов. Стратегическият документ залага развитието морския град в следващите десетилетия. Какво се предвижда проверяваме в темата на деня. След новините в 8 часа ще чуем кмета Иван Алексиев, който ще представи проекта на Общ устройствен план. На Бабинден с уважение, към тези, които посрещат новия живот. Има ли бейбибум..

публикувано на 21.01.21 в 06:57

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 20 ЯНУАРИ:

Всяка сутрин трябва да се будиш с нещо добро: добро настроение, добри чувства, добри намерения. Добро утро от БНР – Бургас и пожелания за успешен ден! Предлагам ви да започнем днешната сряда и с чаша любимо кафе и положителни мисли. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. -   Бизнесът настоява ресторанти и заведения..

публикувано на 20.01.21 в 06:30

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 19 ЯНУАРИ!

„За“ и „против“ подземен паркинг под градинката на Часовника в Бургас? Темата, която разбуни духовете през миналата седмица, продължава да вълнува експерти и граждани на морския град. Против това намерение се обявиха и от бургаската структура на Камарата на архитектите. Аргументите им ще чуем след новините в 8 часа. За силата на образованието..

публикувано на 19.01.21 в 07:03

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 18-ти януари

Според народните вярвания свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”. Затова празникът е известен още и като Среди зима. Добро утро на Атанасовден и честито на именниците! Свежо начало..

публикувано на 18.01.21 в 06:39

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ СЛЕД 13 ЧАСА!

Бахър - голям студ. Модър-син за цвят, ясен за време, весел за характер. Сполай!-благодаря, жив да си. Тези и други диалектни думи, които сме забравили, но придават толкова цвят и емоция на езика ни, възкресява Виктория Бешлийска в блога си „По дирите на думите“. И ги онагледява с истории от живота. Как интересът към езика я отведе до дебютния й..

публикувано на 17.01.21 в 12:19

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 15 ЯНУАРИ!

Първо посещение на региона прави министъра на туризма Марияна Николова днес в Бургас. От бранша я чакат с много въпроси за неизвестните около сезон 2021, поставяме ги в темата на деня след новините в 8 часа заедно с туроператора Иван Кирязов. Парламентарни избори на 4 април, а не на 28 март, вече има указ на държавния глава за тази дата...

публикувано на 15.01.21 в 06:58