Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Прахомистерия" от Тина Вършева

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Художник на корицата: Кайли Яшова

     Не знам дали на друг се е случвала такава невероятна история.

     Дали беше от праха за пране или от нещо друго, така и до днес не разбрах.

     Когато удари звънецът за междучасие, всички се втурнаха към физкултурния салон за поредния досаден час по физическо. Облякох екипа си с отегчение, защото да си призная честно, предметът не е от любимите ми. Часът започна и стана чудо. Можех да правя всичко без усилия, като добре трениран спортист. Свърши часът, но все още не ми се преобличаше, защото за първи път се чувствах уверена. Господинът дори  ме покани да участвам в училищния  турнир по лека атлетика. Започнах да се замислям каква е тази мистерия. Дали пък не е от дрехата, изпрана с новия прах за пране.

     Дойде края на деня и поканих моите приятели вкъщи, за да си направим  забавление със сапунени балони. Разсипахме  малко от течния прах за пране и включихме климатика. Получиха се безброй малки балончета. Постепенно ставаха все по-големи, докато неусетно ние самите не се озовахме в тях,  понасяйки се към небето през отворения прозорец. Летяхме, летяхме, издигахме се все по-високо и по-високо ...

     Стигнахме чак до планетата Сатурн. Тя беше много мистична и нямаше нищо общо със снимките, които сме гледали от Земята. След дълго обикаляне се срещнахме с няколко загадъчни същества. Те искаха да се състезаваме, използвайки пръстена на Сатурн, като писта за колела. Съгласихме се, но първо трябваше да спрем времето на Земята, за да не разберат родителите за нашето отсъствие. Така чудноватите същества ни заведоха при машината на времето, а после ни предложиха да се състезаваме и отборът победител  да спечели магическа сила. След оспорвано състезание спечели нашият отборът  силата да се телепортира. Върнахме се на Земята, но всичко беше спряло както поискахме. Сега не знаехме как да върнем обратно времето. Много се притеснихме и решихме отново да използваме нашата сила. Осъзнахме, че телепортирането от Земята не е възможно и трябваше да измислим решение на проблема. Мислихме и накрая ни хрумна да направим отново балони от вълшебния прах,  с който полетяхме и първия път. Понесохме се във въздуха и стигнахме отново до мистичната планета. Новите ни приятели помогнаха да задвижим времето и когато се върнахме, всичко си беше постарому .

     Решихме  да запазим този история в тайна, щастливи, че се забавлявахме и открихме нови приятели, макар  никога да не ги срещнем отново.


Автор: Тина Вършева - 11 г

ОУ „Антон Страшимиров, клуб “Brain art factory“ - Бургас

Ръководител: Румяна Костова

Художник на корицата: Кайли Яшова, Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София

Този разказ е част от третата книга "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 14 години с над 150 творби. 
Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. 
Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас. 

© БНР Бургас, 2019 


ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА КАТЯ МИТКОВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 ЯНУАРИ!

Дъжд, а след дъжда мокър сняг! Предупреждението е за оранжев код за обилен сняг. Има населени места без ток, а движението в цялата област е при зимни условия, пътищата се опесъчават и почистват. Следим актуалната пътна обстановка. Ето и останалите акценти до 10 часа: Рибарите или Доган обслужва нов законопроект, внесен от ГЕРБ? Въпросът..

публикувано на 27.01.21 в 07:06

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 26-ти януари

Решено - още в първите дни на февруари ще отворят моловете и фитнесите, а големите ученици ще се върнат присъствено в клас. Врати отварят залите за спорт, танци и за културни мероприятия. Но докато се радвате за разхлабването на мерките, затегнете шаловете, че зимата се връща днес!  По-топло събуждане във вторник предлагаме от сутрешния ефир на БНР -..

публикувано на 26.01.21 в 06:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 ЯНУАРИ!

От днес започва процесът на масово тестване на учителите за COVID-19. Тестването е е безплатно и доброволно. Целта е да се проследи скритата заболеваемост сред педагозите преди връщането на част от учениците от 5 до 12 клас към присъствено обучение от 4 февруари. В темата на деня на фокус поставяме проектобюджетите на общините в Бургаска..

публикувано на 25.01.21 в 07:05

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 22-ри януари

Дано не ме лъжат очите, но виждам петък на хоризонта!   Осланяме се на петъчния оптимизъм и започваме по-рано със задачите за днес, за да може и по-рано да се отдадем на дългоочакваната уикенд почивка. Или както се казва съботата започва от петък следобед.  Усмихваме утрото на 22-ри януари и от сутрешният ефир на БНР - Бургас. В темата..

публикувано на 22.01.21 в 07:00

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 21 ЯНУАРИ!

ОУП на Община Поморие е готов. Стратегическият документ залага развитието морския град в следващите десетилетия. Какво се предвижда проверяваме в темата на деня. След новините в 8 часа ще чуем кмета Иван Алексиев, който ще представи проекта на Общ устройствен план. На Бабинден с уважение, към тези, които посрещат новия живот. Има ли бейбибум..

публикувано на 21.01.21 в 06:57

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 20 ЯНУАРИ:

Всяка сутрин трябва да се будиш с нещо добро: добро настроение, добри чувства, добри намерения. Добро утро от БНР – Бургас и пожелания за успешен ден! Предлагам ви да започнем днешната сряда и с чаша любимо кафе и положителни мисли. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. -   Бизнесът настоява ресторанти и заведения..

публикувано на 20.01.21 в 06:30

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 19 ЯНУАРИ!

„За“ и „против“ подземен паркинг под градинката на Часовника в Бургас? Темата, която разбуни духовете през миналата седмица, продължава да вълнува експерти и граждани на морския град. Против това намерение се обявиха и от бургаската структура на Камарата на архитектите. Аргументите им ще чуем след новините в 8 часа. За силата на образованието..

публикувано на 19.01.21 в 07:03