Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Бургас изгражда нов център за деца с увреждания

Община Бургас стартира изграждането на нов Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства. Центърът ще бъде на 2 етажа и ще е разположен в двора на Помощно училище "Отец Паисий" - Бургас.

В него ще се предоставят услуги за цялостно обслужване на децата през деня, основани на експертен и индивидуален подход. Капацитетът на центъра е 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги. За децата ще бъде осигурена професионална подкрепа и помощ за стимулиране тяхното развитие, цялостна грижа през деня, задоволяване на техните образователни потребности, двигателна и логопедична рехабилитация, организация на свободното време. Специалистите в  центъра ще подпомагат потребителите в процеса на изграждане на навици за самостоятелен живот.

Центърът ще разполага със зала за лечебна физкултура и рехабилитация, кабинет за психолог, логопед, зала за индивидуална и групова работа, психосензорна стая, зона за хранене и отдих с трапезария, спални помещения за дневен отдих. Помещенията ще бъдат оборудвани с необходимата техника и съоръжения за осигуряване на удобство и комфорт на неговите посетители.

Предвижда се изграждането на сградата да приключи през април 2020г., а стойността на инвестицията е близо 380 000 лв, осигурени по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014- 2020", в рамките на който Община Бургас ще осигури необходимата социална инфраструктура за разкриване на общо 5 нови социални услуги на територията на общината, сред които още един Дневен център за деца с тежки множествени увреждания, Център за обществена подкрепа, Наблюдавано и Преходно жилище.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесовъди обсъдиха разпространението на дъбовата коритуха в Странджа

Разпространението на дъбова коритуха в Странджа дискутираха български и турски лесовъди по време на теренен обход на територията на Регионалната дирекция по горите – Бургас. „Насекомото се храни, смучейки сокове от листата на широколистните дървета, като причинява обезцветяване на горната повърхност на листата. Това причинява намаляване на..

публикувано на 30.09.20 в 17:42
Снимката е илюстративна.

Близо 700 000 лева дължи ВиК Сливен за доставка на електроенергия

Близо 700 хиляди лева дължи ВиК Сливен на ЧЕЗ трейд България за доставка на електроенергия. Това потвърди управителят на дружеството инж. Севдалин Рашев. Причината за натрупването на сметката е включването на електрическите помпи от сондажите около река Тунджа за водоснабдяването на Сливен и селата, каза Рашев. Според него тази електроенергия не е..

публикувано на 30.09.20 в 16:27

Доброволци почистиха плажа, северно от Черноморските солници (СНИМКИ)

Десетки доброволци се включиха в днешната акция по почистване на плажа, северно от Черноморските солници. Тя се провежда за пети пореден път. Целта е да се повиши осведомеността на хората, за опазване на плажната ивица от отпадъци, които са в резултат от човешка дейност.  Тази част от плажа е без концесионер, и е под мониторинг през последните..

публикувано на 30.09.20 в 16:26

"Булевард Демокрация" на 30-ти септември

След яйцата по председателят на Парламента, днес Цвета Караянчева обяви, че пуска медиите в клуба на народните представители, където обаче в момента депутати не ходят. Повод за малък празник за парламентарните журналисти след като достъпът им до новото работно място на депутатите бе напълно ограничен. Възможно е това е кризисен ПР от страна на..

публикувано на 30.09.20 в 14:40

От днес отново започват проверки за маски в молове и автобуси

Един глобен за липса на маска в градския транспорт, 63 проверки на автобуси за последните два месеца август и септември. Осем от тях по сигнали на пътници. Това показва справка на РЗИ, поискана от БНР - Бургас. Санкцията за първо установено нарушение е от 300 до 1 000 лева. Когато става дума за фирма или юридическо лице сумата набъбва от 2 до 5..

публикувано на 30.09.20 в 14:16
Снимката е илюстративна.

Профилактика на сирените ще се проведе утре в Бургас

Профилактика на системите за ранно оповестяване при бедствия и аварии ще се проведе утре в Бургас. Сигналът на сирените ще се чуе в 11 часа, съобщиха от Община Бургас. Системите се проверяват два пъти в годината дали са в изправност. 

публикувано на 30.09.20 в 12:33

Отварят отново пенсионерските клубове в община Болярово

В Международния ден на възрастните хора 1 октомври, отварят отново пенсионерските клубове на територията на община Болярово. Това гласи заповед на кмета на общината Христо Христов. Съгласно нея, в клубовете ще се спазват стриктно противоепидемичните мерки. Посетителите ще бъдат допускани в помещенията само с предпазни маски или шлемове, ще се..

публикувано на 30.09.20 в 12:07