Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в закона за улова на бяла мида искат от "БГ Фиш"

Все още няма решение на проблема с регламентирането на улова на бялата мида. Преди повече от година рибарите поискаха промени в Закона за рибарстъвото и аквакултурите.

Един от проблемите в настоящия действащ закон, е че не са описани видовете бели миди и тяхната размерна група, обясни изпълнителният директор на асоциацията "БГ Фиш" Йордан Господинов:

"В Черно море има четири вида бели миди. Те не са описани по видове, а в регламента пише "миа аренария" и му е даден някакъв размер, който е малък. Ние пък ловим друг вид, който въобще не е описан, като размер. Ние имаме три предприятия, в които мидите се пречистват и това всичко е под контрол и заминава за Испания, за Италия, Гърция, където имаме изисквания за определена размерна група. но на пазара излизат и малки миди. Т.е. лови се и генетичния материал, който трябва следващата година да порасне и да даде поколение. А ние се притесняваме, че като се появи един официален бизнес покрай него се появява и сив сектор. ние в момента искаме това нещо да се облече в закон".

Господинов уточни още, че от асоциацията ще предложат да се увеличи срокът за забрана на бялата мида.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полети от над 85 дестинации в 25 държави очаква летище Бургас

Летище Бургас ще посрещне първите туристи за Лято 2024 с историческия първи полет от присъединяването на България в Шенгенското пространство по въздух в последния ден на месец март . Те пристигат от Полша с полет на нискотарифния авиопревозвач  Ryanair . И през този летен сезон авиокомпанията ще  оперира 10 маршрута , като началото на лятната..

публикувано на 28.03.24 в 17:57

306 жители от Бургаска област са се вписали в регистъра на хазартноуязвимите лица

306 жители на Бургас и областта са подали заявление за вписване в регистъра на хазартноуязвимите лица за по-малко от три месеца –  от началото на годината до момента. От възобновяването на регистъра през 2022 г. досега над 2 000 лица от региона са поискали да ограничат достъпа си до хазартни игри. Това съобщават от НАП Бургас. В национален..

публикувано на 28.03.24 в 17:21

И Община Царево се включи във фонда за развитие на летище Бургас

Царево е поредната община от областта, която се включва във фонда за развитие на летище Бургас. Решението бе гласувано днес на извънредна сесия на местния парламент. Целта на фонда е осигуряването на полети от и до аеропорта и извън летния сезон и по-лесен достъп за туристите. „Благодаря за подкрепата за създаване на Фонд за развитие на летище..

публикувано на 28.03.24 в 15:40

Общинският съвет на Поморие подкрепи създаването на Фонд за развитие на Летище Бургас

С 20 гласа "за" от 20 присъстващи общинските съветници в Поморие приеха предложението на кмета Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“. Проектът за устав на сдружението също бе одобрен в рамките на деветото заседание на Общински съвет. Беше определен и представител на Община Поморие в..

публикувано на 28.03.24 в 12:46

Едва между 20 и 30% от завършващите бургаската Гимназия по туризъм работят в сектора

Всяка година бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" завършват 7 паралелки средно с по 24 ученика. По-голямата част от тях обаче не се насочват към туристическия бранш, съобщи директорът на училището Фотинка Въргова: "Това е една стабилна цифра подготвени кадри в различните туристически професии-готвачи, сервитьори,..

обновено на 28.03.24 в 11:59

Обсъждат рефинансиране на дългосрочен дълг днес в Царево

В Царево предвиждат ремонти на детски градини и училища с пари от рефинасиране на дългосрочен заем. Два от обектите се намират в Ахтопол. Това са детска градина „Делфинче“ и основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Една част от финансите ще бъдат насочени и за доизграждането и оборудването на Медицинския център в Царево, каза кметът на..

публикувано на 28.03.24 в 11:34

Сливен представи концепция за интегрирани инвестиции за 100 млн лева

Община Сливен представи концепцията за интегрирани териториални инвестиции на по Програма „Развитие на регионите“ 2021 - 2027. В нея са включени общи проекти с общините Бургас, Ямбол и Стралджа.  Сливен участва в общо 7 концепции свързани с регионалното развитие, а в момента тече процес на оценяването и одобряването им. Кметът Стефан Радев обяви,..

публикувано на 27.03.24 в 16:32