Окръжен съд – Бургас организира семинар за правата на човека

Окръжен съд – Бургас организира семинар за магистрати дискутиращ практиката на Европейския съд по правата на човека. Лектор бе преподавателят от Бургаски свободен университет, доц. Светла Вучкова. Апелативни, окръжни, районни съдии и адвокати от Бургас  обсъдиха естеството на право на справедлив процес за всеки гражданин.

В началото на семинара доц. Вучкова представи статистика, според която нарушенията на Чл. 6 от Конвенцията на правото на справедлив съдебен процес съставляват

Eдна четвърт от всички нарушения за 2018 г са свързани с нарушаване на Конвенцията на правото на справедлив съдебен процес, информира доц. Вучкова.

„Констатацията на нарушение не води автоматично до решение в обратния смисъл на националния съд“, каза лекторката и уточни, че „Европейският съд по правата на човека преценява във всеки отделен случай дали установяването на нарушение може да бъде поправено чрез преразглеждането на делото от националните съдилища“. Доц. Вучкова представи практики на други европейски държави в съдопроизводството.

Европейският съд по правата на човека не преразглежда фактите по правния спор, както и прилагането на националното законодателство. Европейският съд има субсидиарна роля и не цели да замести националните съдилища при решаването на правен спор. Справедливото правораздаване е защитаването на гражданските права и задължения; „справедливо и публично“ изслушване, “независим и безпристрастен“ съд, създаден в съответствие със закона; компетентност и публично обявяване на съдебното решение.

Регионалното обучение бе организирано по проект „Качествено и професионално обучение за повишаване ефективността на правосъдието“ на Националния институт на правосъдието, на който партньор за пореден път е Окръжен съд – Бургас.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

В Поморие откриха десет чувала с канабис

Два чувала, съдържащи канабис са иззели служители на  Районно управление – Поморие от  избено помещение в квартал "Свобода". В частен дом в същия блок, полицията е открила още осем чували със суха тревна маса и четири найлонови плика със съцветия на марихуана. Жилището е обитавано от 42-годишен помориец. От там за иззети още  ел. везна и..

публикувано на 13.12.19 в 11:29
Снимката е илюстративна

Психично болен мъж предизвика паника в Немската гимназия

Психично болен мъж предизвика паника в Немската езикова гимназия в бургаския комплекс „Зорница“. Той подал сигнал в 8.46 часа на телефон 112 с твърдението, че в двора на училището е заложена бомба.  Установено е, че сигналът е подаден от руснак, който живее в затворения комплекс срещу гимназията. По данни на близките му напоследък той не си вземал..

публикувано на 13.12.19 в 10:09

Заловиха за минути крадец на мобилен телефон

42-годишен бургазлия се оплакал в полицията, че снощи малко след 22 часа е бил ограбен. Грабежът станал на улица “Александровска” в близост до № 93. От ръката му бил издърпан мобилен телефон. Само десет минути след подаването на сигнала, в района на улица „Индустриална”, са задържани петима младежи, сред които и извършителят на деянието –..

публикувано на 13.12.19 в 08:48

Катастрофа на улица"Разделителна" в к-с "Славейков" стана причина за затруднено придвижване на автомобили и изнервени шофьори

Катастрофа между два леки автомобила причини затруднено преминаване на превозни средства по улица "Разделителна" в к-с "Славейков",  съобщиха от "Пътна полиция". Жена, която е била в  един от автомобилите леко е пострадала при инцидента, каза за БНР Бургас дежурният полицай. 

публикувано на 12.12.19 в 18:34
Снимката е илюстративна

В София задържаха Петър Попчето, издирван за убийство

32-годишният бургазлия, обявен за общодържавно издирване от месец май т.г.  е задържан в столицата. Според източници на БНР Бургас това е Петър Попчев-Попчето, който е обвинен за убийство, извършено по особено мъчителен начин.  Попчев е с множество регистрации за кражби, хулиганство и побой, както и с влезли в сила присъди за хулиганство и убийство по..

публикувано на 12.12.19 в 15:24

Поставят нови светофари на възлови кръстовища в Ямбол

Нови светофари ще бъдат поставени на възлови кръстовища в Ямбол. Повече от 30 години те не са подменяни, а честите аварии създават неудобства за пешеходци и водачи.  Все по-често на най- натовареното ямболско кръстовище до Ловния дом, светофарът не работи и в пиковите часове се налага полицаи да регулират движението. Зам.-кметът на Ямбол Михаил..

публикувано на 12.12.19 в 15:17

Районната прокуратура в Средец дарява на „Българската Коледа“

Районната прокуратура в Средец дарява присъдената ѝ от Висшия съдебен съвет парична награда от 1 300 лв. на благотворителната инициативата „Българската Коледа“. Решението е взето по време на проведено общо събрание в прокуратурата. То е подкрепено единодушно от всички прокурори и служители от Районната прокуратура в Средец. Припомняме, че на..

публикувано на 12.12.19 в 13:55