Общинските съветници трябва да решат дали в Бургас ще има генетична лаборатория

Община Бургас става част от Сдружение с нестопанска цел „Югоизточен иновационен център по генетика и биотехнологии“. Идеята е в града да бъде създадена генетична лаборатория по биотехнологии. Тя ще се реализира с европейско финансиране по  програмата „Иновации и Конкурентноспосбност“. Решението за това трябва да вземат бургаските общински съветници на предстоящото  заседание.
Основната цел е да се изгради съвременна диагностична лаборатория за геномни  изследвания, обясни зам.-кметът Йорданка Ананиева
Причината да се насочим в тази област, е, че през последните години много важен  отрасъл е медицината и дейностите  в това направление, свързани с персонализираната медицина. Това цели настоящият проект.Да се изгради лаборатория със съвременни методи за изследвания, генетични. По тази начин да има атакуване на различните заболявания.
Като партньори в проекта се включват университет "Проф.д-р Асен Златаров" и лечебни заведения.
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:ВИЖТЕ ОЩЕ

Белодробната болница с кампания за риска от туберкулоза

Специализираната болница за активно лечение на пневмо - фтизиатрични заболявания в Бургас ще проведе „Седмица на отворени врати” за скрининг на риска за туберкулоза. Инициативата ще се проведе от 09.12.2019г. до 13.12.2019г.  Тя включва с крининг за риска от туберкулоза чрез анкета от 10.00 до 16.00 часа. Ще се проведат и к онсултации от 11.00ч. до..

публикувано на 06.12.19 в 16:16

С иновативна безкръвна операция спасиха бъбрека на млада жена

Иновативна безкръвна операция, извършена от уролозите в УМБАЛ Бургас, спаси бъбрека на млада пациентка, запушен заради огромен камък. Ловката техника, приложена от д-р Николай Миринчев и д-р Злата Чолакова, се използва в най-добрите урологични клиники в Европа и света. Нарича се „флексибилна перкутанна нефролитотомия с лазерна литотрипсия“...

публикувано на 06.12.19 в 15:55

16 бургазлии дариха кръв в световния ден на доброволчеството

Кампанията се организира от Българския червен кръст в Бургас, съвместно с екип от многопрофилната болница в града. Кампанията проследи Елена Димитрова. Тя има за цел да подпомогне  деца и лица, пострадали при пътнотранспортни произшествия, поясни Златка Атанасова от българския червен кръст в Бургас. По думите й с всяка изминала година се..

публикувано на 05.12.19 в 12:53

Световноизвестен нефролог от Израел ще гостува в Бургас

Световноизвестен нефролог от Израел ще гостува в Бургас. Проф. д-р Талия Вайнщайн идва на 14 декември в Бургас. Тогава тя ще даде безплатни консултации за пациенти на хемодиализа и в преддиализен стадий от Бургас. По покана на кмета на Бургас Димитър Николов проф. Вайнщайн ще посети Общината, където ще бъдат обсъдени бъдещи..

обновено на 04.12.19 в 10:18

НЗОК вече с бърз достъп за ползваните здравни услуги

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предлага нова услуга на здравноосигурените лица. На здравния портал  www.nhif.bg  на институцията, в меню „Услуги за граждани“, се отваря секция „Отчетени дейности за здравноосигурени лица от договорни партньори на НЗОК“, където всяко здравноосигурено лице може да извършва справки за използваната от..

публикувано на 27.11.19 в 08:49
Отделението, в което бяха настанени децата от село Хаджидимитрово.

Децата от Хаджидимитрово се върнаха в училище

Децата от ямболското село Хаджидимитрово , които миналата седмица бяха приети по спешност с диагноза хранително отравяне вече са на училище. Временно е отменено обедното хранене в средищното училище в Дражево, тъй като столът остава затворен до приключването на проверките. 22-те деца, приети със стафилококова инфекция бяха..

публикувано на 25.11.19 в 13:55

Отличиха УМБАЛ-Бургас за принос към донорството

УМБАЛ Бургас е една от болниците, отличени за принос към донорството и трансплантациите в кампанията "Да!За живот!". Връчването на първите годишни награди се състоя снощи на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов". Отличени са 13 болници в страната, извършили трансплантации и участвали в донорски ситуации. Хора, дарили органите на..

публикувано на 24.11.19 в 11:23