Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО отбеляза 100 години от края на Първата световна война

Изгориха копие на Ньойския договор в Бургас

"Войводите" поднесоха венец пред Войнишкия паметник пред ДНА

С поднасянето на венци и цветя на Войнишкия паметник пред ДНА и представянето на документално – игрален филм посветен на 100-годишнината от Ньойския договор, ВМРО – Бургас отбеляза бележитата годишнина.

С ритуалното изгаряне на копие на Ньойския договор „войводите“ традиционно показват отношението си към това историческо събитие, което унизява България след края на войната. На 27 ноември се навършва век от подписването на документа, според който България, която е съюзник на победените Централни сили, губи територия в размер на повече от 11 хил.кв.км, 2 милиона българи са оставени под чужда власт, страната е лишена от правото на наборна армия, иззето е оръжието и трябва да се плащат тежки дългогодишни репарации.

„Събрали сме се пред паметника на загиналите бургазлии във войните за национално обединение, за да отдадем почит пред паметта на нашите прадеди. А с изгарянето на копие на Ньойския договор искаме да кажем, че това е договор, който е изключително несправедлив към България. Откъснати са от родината ни изконни български земи, наложени са високи репарации и Великите сили се опитаха да ограничат в бъдещите десетилетия нашето развитие“, каза областният председател на ВМРО – Бургас Георги Дракалиев.

„За Ньойския договор голяма вина носят тогавашните български политици, своя дял от вината носят и нашите съседи и Великите сили. В историята никой не се отнасял милостиво към победените, а ние сме от тази страна, за жалост.“, коментира проф. д-р на и. н. Иван Илчев (български историк и дългогодишен ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", 2007-2015 г.). Той е сценарист на 60-минутния документално-игрален филм "Сага за попилените възможности", посветен на 100-годишнината от Ньойския договор и пристигна специално в Бургас за неговото представяне във Военния клуб.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Константин Бачийски

Средна Европейска Класа прекрати участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна Европейска Класа прекрати участието си в коалицията ПП-ДБ. Това обявиха от партията с писмо до медиите.  В него пише: "Решението на ПП-ДБ да обедини усилия с ГЕРБ и ДПС доказаха, че по този начин не могат да се противопоставят на техния порочен модел. Ние от Средна Европейска Класа, като политическа партия, винаги сме били стриктни..

публикувано на 23.04.24 в 15:29

Тръгва системата за подаване на е-заявления за гласуване в чужбина

Днес от 12 ч. на интернет страницата на Централната избирателна комисия започва да работи системата, през която може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната. Срокът за подаване изтича в 24 часа българско време на 14 май. Сънародниците ни зад граница, подали заявления, ще бъдат вписани в избирателните списъци на секциите, които ще..

публикувано на 23.04.24 в 09:44

Областният управител проф. Мария Нейкова връчи печатите на РИК

Областният управител проф. Мария Нейкова връчи печатите на председателя на Районната избирателна комисия /РИК/ Фани Семерджиева като символично начало на дейността на комисията за предстоящите избори, които ще се проведат на 9 юни. Събитието съвпадна с връщането на проф. Нейкова като областен управител на област Бургас. По отношение на..

публикувано на 22.04.24 в 16:46

Цончо Ганев ще е водач на листата на "Възраждане" в Бургас

Зам.-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев и този път ще е водач на бургаската листа на партията за предстоящите парламентарни избори, които ще са във формат  2 в 1 заедно с европейските. На второ място е Борис Аладжов, следват Звезделина Каравелова, Александър Койчев, Димитър Петков, Снежана Йорданова и Виктория Върбанова. Общо 17 човека включва..

публикувано на 22.04.24 в 11:07

Тодор Байчев втори в листата на БСП за Бургас, водачът под въпрос

Областният лидер Тодор Байчев е втори в листата на БСП за предстоящите парламентарни избори. Това гласуваха на заседание на областната структура в морския град днес. Името на водача все още не е ясно. То, както и окончателната подредба на листата, ще бъдат одобрени на Национален съвет на БСП следващата събота. „Третото място ще бъде..

публикувано на 21.04.24 в 14:43
В средата Паруш Парушев

Паруш Парушев е новият общински лидер на БСП Бургас

 Паруш Парушев  беше избран за общински лидер на БСП Бургас на общинска конференция в морския град. Той е добре познато лице в партийната организация, каза за БНР Бургас  областният председател на партията Тодор Байчев.Кандидатите бяха трима - Паруш Парушев, Димитър Атанасов и Георги Драгнев, заяви той. Атанасов си е направил отвод, а Драгнев не е..

публикувано на 20.04.24 в 14:54

Служебният премиер Димитър Главчев предлага да бъде и външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев да бъде и външен министър. Това е предложил самият той вчера на президента Румен Радев. "Вчера водихме разговори с президента Радев и му предложих аз да поема външно министерство. Ако издаде указ да поема външно министерство, ще нося политическа отговорност и за него. В сегашния състав с министър Димитров цялата..

публикувано на 20.04.24 в 13:31