Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловци от Болярово се борят с разпространението на африканската чума по свинете

Последният ловен излет за диви прасета за боляровския Ловно-рибарския съюз „Странджа“ ще е на 29 януари. Това информира неговият председател Николай Вълчев. Месеците декември и януари са изключително ползотворни за ловците. Само ловната дружинка в село Странджа е убила 14 глигана за януари и 23 през декември.

Доста успешни са и излетите на ловните дружинки в Стефан Караджово, Крайново. Младият ловец Георги Христов заслужи сертификат за златен медал от Държавно горско стопанство – Елхово, след като отстреля 7-годишен глиган и получи обща оценка на трофея 120,50 точки.

 Ловците имат сериозна грижа и за изтребването на вредния дивеч, който е заплаха за стоката на животновъдите в района. Те спомагат за намаляването на популацията на глиганите и мерките, които се вземат срещу разпространението на африканската чума по свинете.

50-килограмов вълк отстреля на 15 декември Димитър Вангелов от ловната дружинка на село Шарково. Същият ден вълк отстреляха и в ловната дружинка на Стефан Караджово, а заслугата за това е на Ангел Митев.

На 21 декември бе убит още един вълк, този път от Марио Попов от ловната дружинка на Странджа, а на 12 януари едър хищник беше повален и от пушката на Димитър Баковски от ловната дружинка на село Крайново.

Ако срокът за лов на глигани не бъде удължен, последната сряда на януари ще е последния ловен излет за диви прасета, но борбата с вредния дивеч ще продължи, каза Николай Вълчев.

   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кариерен форум в Бургас среща ученици и студенти с бизнеса

Кариерен форум провеждат днес в Бургас Стопанският факултет на Софийския университет и филиалът му във фоайето на Културен дом НХК в морския град. Основният партньор на събитието е Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации – училище към СУ. „Кариерен форум 8.0 – с поглед в бъдещето“ предлага на ученици и студенти срещи с..

публикувано на 18.04.24 в 11:17

Отварят моста за плажа Нестинарка в Царево преди летния сезон

Мостът за плажа Нестинарка в Царево ще бъде отворен за леки автомобили преди началото на летния сезон, съобщи общината. В момента там се изпълняват укрепителни и ремонтни дейности. Мостът пропадна по време на проливните дъждове миналата есен. Той беше подаден за финансиране от държавата като обект, разрушен от бедствие. След като..

публикувано на 18.04.24 в 10:55
Язовир Камчия

Чистят язовир Камчия в Деня на Земята

Община Сунгурларе ще отбележи Международния ден на Земята с акция по почистване на опашката на яз. Камчия, съобщиха оттам. Язовирът снабдява с питейна вода областите Бургас и Варна. Акцията под мотото "Чиста природа - чиста вода" ще започне на 22 април от 14 часа. В нея ще се включат от общинската администрация и възпитаници на Основно училище..

публикувано на 18.04.24 в 10:32

Откриват благотворителна изложба в Бургас

Благотворителната изложба ”Нека детските мечти да полетят“ще бъде открита Бургас. Тя е част на н ационално благотворително турне в подкрепа на талантливи деца от социално слаби семейства. Началото му ще бъде поставено в морския град.  Инициативата се реализира от MimArt на художничката Мария Даскалова от Пловдив. Събитието се подкрепя от дирекция..

публикувано на 18.04.24 в 09:20

Три обществени обсъждания днес в Царево по важни за региона проекти

Три обществени обсъждания ще се проведат днес в читалище „Георги Кондолов“ в Царево по важни за региона проекти. Обществено обсъждане на концепцията за „Развитие на устойчив туризъм и подобряване на транспортната свързаност на Югоизточния регион за планиране“ е от 13.45 часа. Водещ партньор на общината Царево е Агенция „Пътна инфраструктура“..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

В Айтос провеждат великденска благотворителна кампания "Подари вечеря на пенсионер в нужда"

Доброволците от инициативата „Бъди човек" - Айтос провеждат за поредна  година благотворителна кампания под надслов "Подари вечеря на пенсионер в нужда".  Събират се хранителни продукти и средства за закупуването им, като хранителни пакети ще бъдат предоставени на самотни възрастни хора в Айтоско. Акции те традиционно се провежда за..

публикувано на 18.04.24 в 08:40

Възможни са аномалии във водоподаването в Поморие

Аномалии и спиране на водоподаването са възможни днес в Поморие от 8.00 ч. до 16.00 ч., съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е отстраняване на авария  на главния довеждащ водопровод. 

публикувано на 18.04.24 в 08:08