Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бездомник вече месец живее УМБАЛ Бургас, търси помощ за настаняване в дом

60-годишният Валентин Райков отправи днес молба да му съдействат да бъде настанен по-бързо в социален дом. Мъжът от месец живее в УМБАЛ Бургас, макар че вече няма нужда от лечение. С два ампутирани крака е, но ръцете му са силни, може да се обслужва сам и може да работи всичко, което изисква ръчен труд. За проблема му алармира доц. Валентин Василев, началник на Клиниката по съдова хирургия, която е приютила бездомника. 

"Годишно имаме по няколко такива пациенти, които престояват с месеци. Нямат близки, или са изоставени от тях. По обясними причини не можем да настаним друг пациент в стаята на Валентин, а тя е с четири легла. Имаме чакащи пациенти за операция, така се блокира работата ни, а и самият той не иска да остава в болницата", обясни доц. Василев.

Началникът на клиниката подчерта, че активно търсят съдействието на социалните служби, но решенията за тези болни се бавят. Освен, че няма места в социалните домове, работата на лекарите затруднява и оформянето и обработването на документацията, която е сериозна. 

"Разбираме социалните, стараем се да сме толерантни, но призивът ми е да действат малко по-бързо. Нашата социална функция - операцията и лечението на тези болни, много от които са неосигурени, сме я свършили. Те вече нямат нужда от лечение, имат нужда от грижи", каза още доц. Василев.

"Благодаря много на доц. Василев, както и на всички в отделението. Не искам да съм им в тежест, чувствам неудобство, макар  че те се грижат за мен много добре. Много искам да бъда настанен в социалния дом в село Горица, чувал съм много добри неща за там, но все ми казват, че няма места", казва бездомникът Валентин и показва как от количката може сам да се качи на леглото. "Бил съм в един друг дом, още когато бях само с един отрязан крак. Там е дом на ужасите, не искам да си спомням за това място. Казах на директорката - дай ми да работя, нещо да правя, картофи ли ще беля, ръцете ми са здрави, а тя ми отказа. "Болен си" - вика, не мога да ти дам да работиш", обяснява мъжът. Подчертава, че може сам да се грижи за себе си и би се чувствал добре навсякъде, където му дадат работа.

Личната му история е подобна на стотици други. С един интересен щрих - по времето на соц-а Валентин тръгнал да бяга от България. Заловили го на границата и го прибрали в затвора. Там изкарал 8 години. Тези години са татуирани на тялото му - спомен от "академията", както нарича затвора той. После се оженил, създал деца. Работил като сапунер в бургаския завод "Камбана", но дошла 2000-та година, заводът затворил и го съкратили. С жена му се преместили в село Брястовец, откъдето била родом тя. Той се хващал за каквато и да е работа - основно по строителни бригади. Нещата в семейството не провървяли, развели се. Валентин останал на улицата, започнал да пие, да боледува. Първо загубил единия си крак, сега - втория. От него не се интересува нито бившата му жена, нито децата му. Но има здрави ръце и бистър ум и моли - ако имате възможност да му помогнете да намери работа и дом.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За трети път в Сливен разбиват църквата, където служи протестиращият отец Иван Янков

За трети път в рамките на месеца неизвестни разбиват църквата в сливенския квартал „Речица“. В храма „Света Троица“ служи отец Иван Янков, който преди месец в знак на несъгласие с касирането на епархийските избори за нов сливенски митрополит, обяви гладна стачка и скандализира висшия клир на църквата преди Великденските пости, наричайки църквата..

публикувано на 19.04.24 в 18:34

Община Сливен продължава подкрепата за доброволните формирования

Сливенските села Младово и Бинкос бяха домакини на срещите на кмета на Община Сливен Стефан Радев с доброволци от новите формирования „Циклон“ и „Вихър“. Днес той връчи на всеки един от тях защитна екипировка и карта на доброволеца за легитимация. Облеклото е изработено, съгласно стандартите за осигуряване защита на доброволците при изпълнение на..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

ПП "Възраждане":Проблемът с пропадналия участък към "Сарафово" се задълбочава

Ситуацията с пропадналия участък между Солниците и „Сарафово“ става все по-сложна, след като в нея се намесва и МОСВ. Това коментират от ПП „Възраждане“ след отговор на областния управител Пламен Янев по темата. От питането на общинския съветник Мариян Иванов става ясно, че екоминистерството ще проверява близкия плаж за наличие на дюни, което ще..

публикувано на 19.04.24 в 14:39
ТД на НАП в Бургас, архив

Наближава крайният срок за дължимите данъци върху доходите от миналата година

До 30 април гражданите внасят дължимите данъци върху доходите си, придобити през 2023 г., напомнят от Националната агенция за приходите. Най-бързо и лесно и по всяко време на денонощието плащането към НАП става чрез виртуалния ПОС терминал (е-услугата на приходната агенция за плащане с карти). Електронната услуга „Справка за задълженията с възможност..

публикувано на 19.04.24 в 14:29

"Православен зов" : Епископ Йеротей може най-ефективно и пълнотворно да работи за обединяване на свещениците и миряните

На 22 април предстои заседание на Светия Синод, на което трябва да се направи нов списък с достоизбираеми епископи, кандидати за сливенски митрополит. Сдружение „Православен зов“ разпространи становище  до медиите относно избора, в което сигнализира, че има опасност епископ Йеротей да не попадне в списъка. Председателят на..

публикувано на 19.04.24 в 13:41

Немската езикова гимназия „Гьоте“ организира благотворителен концерт

Немската езикова гимназия "Гьоте" кани бургазлии на традиционния си благотворителен концерт под надслов "Обич за всички". Той ще се проведе днес и се организира за 12 - та година, като учениците се ангажират с каузата да помогнат на хората с увреждания.  Призивът е да бъдат събрани средства за Защитено жилище за хора с умствена изостаналост, за..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

В Айтос провеждат великденска благотворителна кампания "Подари вечеря на пенсионер в нужда"

Доброволците от инициативата „Бъди човек" - Айтос провеждат за поредна  година благотворителна кампания под надслов "Подари вечеря на пенсионер в нужда".  Събират се хранителни продукти и средства за закупуването им, като хранителни пакети ще бъдат предоставени на самотни възрастни хора в Айтоско. Акции те традиционно се провежда за..

публикувано на 19.04.24 в 09:40