Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът предлага срочни стикери за синята зона в Бургас

Има условия за дискриминация, отговарят от общинското предприятие "Транспорт"

| обновено на 30.01.20 в 08:38



Въвеждането на срочен стикер за платено паркиране в синята и зелената зони предлага бургаският омбудсман Тодор Стамболиев.

Предложението идва след жалби на собственици на жилища в града, които ги ползват само в част от годината. Имотът им попада в обхвата на синята или зелената зона, но постоянният им адрес не е в общината и нямат право на стикер за преференциално паркиране.

„Нека бъде въведена услуга абонаментен времеви стикер подобно на винетните стикери, които могат да бъдат за 15 дни, за месец, за три, за година. Бургас е туристически град и може да бъде иновативен – идваш, доказваш с документ, че си собственик на жилище с актуална справка от Агенцията по вписвания, подават се документи и получаваш възможност да си закупиш съответно стикер“, предлага Стамболиев.

Според него, промяната няма да натовари с допълнителен човешки ресурс ОП „Транспорт“ и ще донесе нови финансови средства.

Предложението повдига повече въпроси отколкото дава решения, стана ясно от думите на управителят на общинското предприятие „Транспорт“ Андрей Рунчев. Критериите за издаването на подобен стикер е основният, посочи той:

"Как ще разграничим тези граждани? По какъв начин ще се издава? Колко пъти мога да се възползвам от това си право? Хората, които живеят в чужбина, извън Бургас, идват за 15-30 дни. Мисля, че е дискриминационно да делим хората. А тези, които живеят във Ветрен, Крайморие или Меден рудник, но имат имот в обхвата на синята или зелена зони?"

Ако има стикери за всички, това ще обезсмисли платеното паркиране, добави Рунчев. В момента са издадени около 6 000 стикера по местоживеене, а местата намаляват и са под 4 800. Работи се и по разширението на синята зона с нови участъци в трите квартала, където паркирането е най-голям проблем "Лазур", "Възраждане" и "Братя Миладинови". 

Омбудсманът уточни, че в отправените от него предложения за промяна в Наредбата се дава отговор на поставените въпроси. "Право на платено паркиране за срок от 1 до 3 месеца имат и собствениците на имот с предназначение -жилище, попадащо в района на зоната за платено паркиране. Правото се дава само на един собственик за съответния имот. За втори и следващ имот на същото лице, стикер не се издава," гласи становището на Тодор Стамболиев. Той посочва:

"Собственик на имот, който заплаща данък и такса смет за същия не бива да бъде поставен в различно положение от този, който живее постоянно тук. Несправедливо е на всеки час да пускаш sms и да плащаш значителна сума, за да може автомобилът ти да домува пред, или поне в близост до блока, в който живееш. Става въпрос за липса на възможност да си платиш за да паркираш, не за безплатно паркиране. С всяко увеличение на район на платена зона, поставените към мен сигнали ще се увеличават. Липсата на правила ще водят до други последствия, включително и до корупционни практики."

Повече може да чуете в звуковите файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни утре (25 април) за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта..

публикувано на 24.04.24 в 17:27

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия по Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Днес близо 100 представители на бранша от Южното Черноморие протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Община Созопол търси 60 младежи за участие в „Созопол на младите“

Община Созопол обявява старта на нова инициатива - изграждането на Младежка стратегия. Целта е да превърне нашите градове и села в още по-привлекателни места за живот за младите хора. Стратегията е насочена към създаването на устойчиви и динамични общности, където младите могат да намират възможности за развитие и реализация. В този процес, Общината..

публикувано на 24.04.24 в 11:44

Изплащането на великденските добавки започва от петък

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 10:23