Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха бюджета на Община Созопол

 След бурно начало на общинската сесия в Созопол, бюджетът на общината бе одобрен. Бившият кмет Панайот Рейзи  гласува въздържал се. Той успя да влезе в сградата на общинския съвет след като преодоля  на вратата кметския наместник на с. Присад   Ванча Байлова и Тодор Вълчев. Те бяха част от протестиращи, които посрещнаха Рейзи, облечени с жълти жилетки  и настояха той да напусне общинския съвет. Подписка, в която са се включили 500 жители на общината, показаха те. Байлова обясни, че ще пусне жалба до полицията срещу Панайот Рейзи:

Не съм възпрепятствала влизането му, просто застанах пред вратата.Имаше събрана група хора,искахме той да ни даде обяснения, защо допусна това финансово състояние на общината. Искахме да ни се извини.Да каже -хора, сгреших, извинявам се.Не го направи, блъсна ме. Не желая да се политизират проблемите, не желая да създаваме проблеми.Търсим си правата, финансите, които са загубени.

Вълчев каза:

Протестираме затова, че най-големите виновници за парите на община Созопол в момента са общински съветници.Общината е фалирала, виновни няма.Настояваме прокуратурата да вземе по адекватни решения. По -бързо да премине това разследване.Няма никой осъден.

Общински съветници коментираха :

Хората имат право да протестират, не виждам нещо нередно, затова че изразяват общественото си мнение.Дали трябва да напусне е въпрос, който той сам трябва да прецени.В качеството си на общински съветник няма как да изразя мнение.

Не видях какво стана сутринта, сега се работи нормално.

Не съм бил тука, но не би трябвало да е така. Един общински съветник е избран от народа, така че не може да бъде някой свален. 

Панайот Рейзи първоначално отказа коментар, но по -късно заяви:

Общинският съветник е избран от хората, никой не може нищо да направи. какво да коментирам аз, вие го коментирайте тяхното държание.

Кметът Тихомир Янакиев каза:

Тука опира до морала, аз лично, ако бях на негово място нямаше да бъда тук.Но той е избран от хората.Имало е хора, които са гласували за него.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ



27 млн. лева са общо задълженията на общината, от тях 22 млн.са  кредити към банки , обясни още Тихомир Янакиев

Имаме неразплатени задължения, които е трябвало да бъдат платени буквално вчера, те са в размер на над пет милиона лева.Около 3 млн лева от тях са към юридически лица и физически лица, контрагенти на общината за стоки и услуги, има и към РИОСВ. Бюджетът е направен така, че да могат да се разплатят тези стари задължения. Трябвало е да бъдат платени от предното ръководство, а те са оставени на нас.

Запитан за задълженията, които е оставил Рейзи отговори:

Какви са задълженията 3.5 млн.неразплатени, 1.5 млн.  към това и 22 млн. кредити ?Бихте ли ми казали коя фирма в България е без кредити!?Общината как ще съществува?Току-що му грласувахме на този кмет 10 млн. кредити да взема.

Тихомир Янакиев призна, че не е предполагал, че сумите към контрагентите са такива и уточни за  22 -та  млн.лв. :

Една част от тях бяха за разплащане на осветлението в община Созопол. За този проект имаше осигурено финансиране.А сега фирмата, която изгражда, виси пред вратата ми, защото ние им дължим още 300 хиляди лева.Имаше осигурено финансиране чрез банковия кредит.

Общината е била ощетена повече, обясни Христо Бардуков, който е началник  отдел "Образование , култура , социални дейности и спорт". Той  даде пример за това как са били купувани предмети и вещи за детски градина на цена ,която според него  надвишава пазарната и обясни, че много от ремонтите в заведенията са некачествени:

Интерактивна играчка, която като чукнеш на Гугъл я намираш за 120 лв , такива пчелички са купувани за 257 лева.Везна,която тегли до 10 кг е купана за над 700 лв.. По принцип по разпоредбите на здравната инспекция, децата на могат да ядат пържено, ние нямаме детска градина, която да нямаме  фритюрник. Като един го намерихме за 130 лв , той е купен за над 400 лв..

Назначена е комисия, за да установи нарушенията в детските заведения, поясниха и Бардуков и Янакиев.Само 190 хил.лева остават за капиталови разходи за тази година, уточни кметът. Тихомир Янакиев е подал сигнал до прокуратурата, кметът настоява за 10 годишна финансова ревизия  

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

За задълженията чуйте подробно Христо Бардуков :


 Снимките са от проверките в детските градини и показват предметите и качеството на ремонтните дейности.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на трудовите злополуки в България, в Бургас няма нито един сериозен инцидент

Сериозен ръст на трудовия травматизъм в България през 2023 година отчете Главна инспекция по труда по време на работна среща в морския град, посветена на кампанията под надслов „Прибери се у дома след работа, там някой те очаква“. „За миналата година пряко свързаните с работния процес трудови злополуки са 440“, посочи изпълнителният директор на ГИТ..

публикувано на 28.03.24 в 17:46

Община Болярово очаква да започне работа по два ВиК проекта с пари от ПВУ

Всеки момент община Болярово очаква да подпише два договора за проекти финансирани по Плана за възстановяване и развитие. Предстои ремонт на училището и откриване на фитнес залата. Всички проблемни участъци по третокласната пътна мрежа са ремонтирани, кметът настоява това да стане с всички пътища, които водят към границата. Проблем с..

публикувано на 28.03.24 в 16:31

Ще плати ли "Лукойл" преработката на нефтените утайници за своя сметка?

Казусът с отстраняването на нефтените утайници край Бургас отново излиза на дневен ред. Предстои да се проведе на 1 и 2 април обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда в общините Камено и Бургас. Това е второ преработване на документа, след като са констатирани пропуски в първия му вариант през август миналата..

публикувано на 28.03.24 в 15:24

Добро дело: Първокласници от Бургас намериха 250 лева, вече са при собственика си

Двама първокласници от Бургас намериха чантичка с 250 лева в двора на училището си "Петко Росен" и я предадоха на ръководството на учебното заведение. Учителите издирили собственика, който се оказал ученик от 7 клас и му я върнали. Новината съобщи във фейсбук профила си кметът Димитър Николов. Ето какво написа той: "Добрите дела трябва да..

обновено на 28.03.24 в 15:01

ВиК ремонт затваря от 18 часа кръстовище по ул. „Индустриална“ в Бургас

Заради изграждането на промишлен водопровод на улица „Индустриална“, от 18.00 часа днес до 04:00 часа на 29 март се въвежда временна организация на движението. Затваря се за превозни средства кръстовището, образувано от  „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между автоцентъра и „Ламина“.

публикувано на 28.03.24 в 12:35

Водата ще бъде спряна в част от "Изгрев" и "Зорница" в Бургас

Водата ще бъде спряна днес  от 08:30ч до 16:00ч във високите зони на комплексите "Изгрев" и "Зорница".  Това съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е извършването на строително -монтажни дейности. 

публикувано на 28.03.24 в 08:15

Дни на отворените врати във войскови район "Кабиле"

По повод 20 годишнината от членството на България в НАТО Дни на отворените врати организират 20-ти самоходен артилерийски дивизион и 42 механизиран батальон.  Днес и утре от 10  до 16:30 ч. двете формирования ще направят демонстративни центрове с основните образци въоръжение и техника  във войсковия район  Кабиле край Ямбол.  Посетителите ще могат..

публикувано на 28.03.24 в 07:46