Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Текелиев: Всички норми за работа се спазват в бургаската опера

Държавна опера - Бургас

Няма проблем с почивките и с пътуванията на оперните артисти. Това заяви пред БНР-Бургас директорът на бургаската културна институция Александър Текелиев. Припомняме, че двама артисти заявиха именно това като нередност в ръководената от Текелиев опера.

Пътуванията са необходими, за да можем да издържаме бургаската опера, посочи Александър Текелиев. Той бе категоричен, че не всички артисти участват във всички изнесени представления:

„Всякакви норми относно пътуванията и реда, по който се работи тук, са спазени“

Текелиев подчерта, че изнесените от музиканта Тодор Маджаров и бившия тенор на операта Георги Султанов данни за натоварване, са изолирани мнения:

„Бих схванал въпроса с по-голяма стойност, ако тук действително излязат, с една подписка, 50 души и кажат „Ние работим на удължено работно време“. Но ние нали затова имаме синдикати, ние затова имаме колективен трудов договор. Ама някой е решил по кой член да напусне… По който иска да напуска. Той, така или иначе, е решил да напуска. Така че, това вече не е наш проблем. Съгласете се – 240 души не смятат така, пък двама или трима – смятат така“

Александър Текелиев посочи, че музикантите имат над 40 дни отпуска и достатъчно време за почивка между участията.

От операта извадиха справки, за да докажат, че Тодор Маджаров е недисциплиниран служител и е наказван. Относно бившият тенор на културното учреждение Георги Султанов, Текелиев го определи като човек, който е искал да има повече участия извън Бургас, въпреки че основният му трудов договор е бил именно в морския град.

От операта не можаха да ни конкретизират колко служители са напуснали културната институция през последните години и обещаха, че ще изготвят допълнително справка.

Цялото интервю с Александър Текелиев можете да чуете в прикачения файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаско читалище обяви конкурс за селфи с любима книга

Стартира конкурсът "Прегърни ме!" за селфи с любима книга, посветен на Международния ден на детската книга, съобщиха организаторите от НЧ "Любен Каравелов 1940". Според тях четенето е любимо и важно занимание, което не бива да бъде прекратено със затварянето на библиотеките и книжарниците, какъвто е моментът в нашия град, страната и света. Книги има във..

публикувано на 02.04.20 в 13:11

Танцуваме онлайн с Петя Стойкова

Във времето на социална изолация дори танцуването се случва в интернет пространството. Нова танцова онлайн група създаде популярният бургаски хореограф и създател на танцова формация „Дюн“ - Петя Стойкова. „ Налага ми се да се движа, защото инъче ще се втвърдя от скука “, написа тя в профила си във Фейсбук. Съвременен танц, афро, хип..

публикувано на 02.04.20 в 10:09

Силяна Щилянова с награда за дебютна книга

Пренареждане на мисли, чувства, истории. Моето пренареждане в живота - колебанията ми,  лутанията ми, които сега са по-ясни. Така Силяна Щилиянова описва дебютната си книга „Пренареждане“. Бургазлийката, която в момента учи „Психология“ в БСУ,  е дъщеря на журналистката Тони Щилиянова, а баща й е заместник директор в едно от местните училища...

публикувано на 01.04.20 в 16:27

"Божанчето и любовта на лебедите“ разказва за истинската любов

Излезе от печат последната книга от поредицата за малката Божана на Божана Апостолова. Тя носи заглавието „Божанчето и любовта на лебедите“. Поредицата е посветена на внучката на издателя и писател Божана Апостолова, а всички случки от нея са реално преживени събития. „Божанчето и любовта на лебедите“   е за порасналата героиня на..

публикувано на 01.04.20 в 13:38

Бургаският музей призовава да чуем историите на нашите баби и дядовци

Регионалният исторически музей в Бургас предизвиква всички да п олюбопитстват какво знаят за близкото минало хората наоколо,  бабите и дядовците, възрастните роднини. Те призовават техните истински истории да бъдат записани и да бъдат изпратени в музея, за да бъдат спомените запазени. "Поговорете с близките си хора! Дайте възможност на..

публикувано на 31.03.20 в 10:34

Хората на словото могат да изпращат свои творби за Алманах Бургас

Хората на словото са поканени да изпращат свои творби за публикуване в Алманах Бургас до 15 април. Търси се и проза, и поезия. Редакторският екип на списание "Море" ще извърши подбора за съставяне на новия годишен сборник. Изпращайте творбите си на следните адреси: Алманах Бургас -  almanahburgas@abv.bg Списание "Море" -  spisaniemore@abv.bg

публикувано на 30.03.20 в 11:49

Михаела Маринова: Преодолейте страховете си!

"Стъпка напред" е заглавието на дебютния албум на Михаела Маринова, който събира 13 парчета от последните пет години, в които изпълнителката превзе родната сцена. Звездата й изгря в шоуто "Х фактор", а мноколикият си талант Михаела затвърди в музикалния проект "Като две капки вода"  Най-новата песен в албума е "Страх от самота". Текстът и музиката..

обновено на 28.03.20 в 10:02