Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият ОУП на Царево - трябва да се изграждат нови водоеми

Последният вариант е най-щядящ природата, но при внимателно застрояване

Снимка: МРРБ

Вижда ли се краят на сагата с Общия устройствен план на Царево? В края на март предстои неговото обществено обсъждане в морския град, а документите за него са качени на страницата на регионалното министерство. 

Първият Общ устройствен план, който придоби характер на скандален документ, предвиждаше сериозно застрояване в Община Царево, включително и в природния парк. Планът беше обжалван от екологични организации, но през 2014-та година ВАС отхвърли техните становища. Още същата година, тогавашният регионален министър Десислава Терзиева го отмени и разпореди изготвянето на нов. Документът трябва да регламентира урбанизирането на региона, като това се прави балансирано спрямо възможностите и отчитайки природните ресурси. А те не са малко. На територията на Царево попадат Природния парк „Странджа“, два резервата, три природни забележителности и осем защитени местности. Ето и какво пише в нетехническото резюме на екологичната оценка:

За  целите  на  документа  е  направена  прогноза за демографското развитие за период 2014 –2035 г. Реалистичната е, че към 2035 г., тя ще има население от малко над 10 000 души. При  този  вариант  икономиката  на  общината  ще  бъде  във  възход,  който  ще отслабне към края на периода. Очаква се нивата на раждаемост и смъртност да се подобрят,  но  не  достатъчно,  за  да  осигурят  положителен  естествен  прираст.  По-значително нарастване на населението ще има в селищата с доказани туристически качества. Причина  за  това  ще  е  механичният прираст,  породен  от  прилива  на работна  ръка  и  най-вече  от  хора,  закупили  второ  жилище на  територията  на общината.

Относно инфраструктурата:

Проектът  предвижда  пътят Царево – Резово да  се  реконструира  между 3-ти и 13-ти км.  Поради малкия габарит се налага  уширение или направа на изцяло ново трасе на отделни места. Ще  се  реконструира  и  участъкът  от  Ахтопол  до  Синеморец, където да се оформят и банкети. По  този  път  са предвидени обходни трасета на град Ахтопол и село Варвара. При село Резово ново трасе ще води към бъдещия ГКПП. В процес на реализация е инженеринг на съоръжения по път Царево – Резово - стоманобетонови  мостове при осми и девети километър и сводов водосток. Предвижда  се  и  нова  пътна  връзка  между  Кости,  Бродилово  и Ахтопол.

Относно електрозахранването - разширяването и развитието на нови жилищни зони в Царево и Синеморец, както и увеличаването на  туристическата  база  в  тях,  изисква  изграждане  на  нови трансформаторни постове, пише в документа. За останалите населени места, съществуващите съоръжения трябва да бъдат реконструирани и мощностите да бъдат увеличени.

Подобна препоръка има и за водата. Разширяването  и  развитието  на  нови  жилищни зони  в  Царево, Ахтопол, Синеморец, Резово и Варвара, както и разширението на туристическата база в тях, изисква изграждане на нови водоеми. Развитието на населените места - Фазаново, Велика, Изгрев, Бродилово, Кондолово, Кости и Българи като тилови туристически центрове  и  увеличаването  на  броя  на  леглата  в  тях  също  изисква изграждане  на нови водоеми. До момента има прединвестиционно проучване за водните цикли на Царево и Ахтопол. Трябва да се изградят и пречиствателни станции. Има одобрен работен проект за такава в Ахтопол, определена е площадка в Синеморец, а почти с 50% трябва да се увеличи капацитетът на съоръжението в Лозенец. Трябва да се предвидят  канализационни мрежи  за  всички  селища.

А относно застрояването – на няколко имота в местността Кумкъшла (къмпинг Корал) няма да може да се строи, заради наличието на дюни. Отпада възможността за грандиозното голф игрище във Варвара. Вилното застрояване там се съсредоточава в част от местностите Гробищата и Поста. За Ахтопол отпада застрояването западно от Коросията, вилна зона ще се изгради в местността Лозята, предвидено е това да се случи на 35% от нея. В Синеморец трябва да се регламентира ромският квартал, намалена е южната вилна зона. В Бутамята е предвиден къмпинг. За местността Поляните е заложена вилна зона с намалени показатели. Разширението на Резово също е редуцирано.

Затрояването в определени имоти, които са посочени в плана, може да доведе до унищожаване на влажни зони и да наруши популацията на някои видове горски прилепи, пише още в документа. В  крайбрежната  Черноморска част,  където  се  предвижда устройствена  намеса,  какъвто е  случаят  с  къмпинг  „Корал”, се  очакват  заплахи  като унищожаване  на  стари  и хралупати  дървета,  убежища на  горски  видове  прилепи, пресушаване  на  малки  водни басейни  и  влажни  зони –местообитания на блатни костенурки и земноводни. Относно защитени зони се посочва, че не се очакват драстични промени. Ще бъдат урбанизирани 506.65 хектара от природния парк.  

Заключението и на експертите е, че застрояването трябва да се извърши така, че да запази флората и фауната в защитените зони.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как бизнесът да получи до до 500 хил. лева за иновации: представят процедурата в Бургас

От 50 хил. до 500 хил. лева за разработване на иновации може да получат българските малки, микро и средни предприятия по процедура на Министерството на иновациите и растежа. Тя ще бъде представена на 17 април в Бургас, в „Морско казино“ от 10 часа, след което ще има панел за въпроси и отговори. Кандидатстването е до 15 май, а едно от..

публикувано на 16.04.24 в 15:58

Разширяват обхвата на проверките за нерегламентирано къмпингуване

Продължават проверките за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост, съобщават от Областната администрация. Само за два дни са констатирани 80 каравани, неправомерно разположени на плажа „Вромос“ край..

публикувано на 16.04.24 в 15:00

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти. Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са..

публикувано на 16.04.24 в 13:12

Над 50 000 обявиха доходите си пред НАП Бургас

51 033 души са декларирали доходите си пред НАП Бургас две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април, съобщават от приходната агенция. Почти 80 % от годишните данъчни декларации са подадени по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Близо 2 000 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а 9..

публикувано на 16.04.24 в 11:50

Четвърта лодкостоянка е изградена в "Сарафово"

Изградена е четвърта лодкостоянка, която се намира в местността "Ъгъла" в квартал „Сарафово“, съобщават от Община Бургас. Тя ще предоставя възможност за сезонно укритие на малки рибарски лодки, като капацитетът на съоръжението е 20 плавателни съда с дължина 6,5 м.  Лодкостоянката е оборудвана с вертикален кей на две нива. Предвидено е и съоръжение,..

публикувано на 16.04.24 в 10:54

Съюзът на парамедиците: Нямаме информация за новата наредба на Министерството на туризма

Все още нямаме информация как ще бъде разписана новата наредба на Министерството на туризма, каза председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска . С документа се позволява на акушерки, медицински сестри и парамедици да работят в здравните пунктове край плажовете. Това е един от големите ни пробиви през последните месеци, посочи..

публикувано на 13.04.24 в 09:30

Една част от караваните на Вромос са върху дюни

Над сто каравани са незаконно разположени в залива Вромос край Черноморец. Днес, комисия от Областната управа в Бургас, заедно с представители на община Созопол и полицейски служители обходиха района, за да връчат на собствениците предупредителни протоколи за премахването им.    Къщите на колела са разположени на държавна земя, горска или защитена..

публикувано на 12.04.24 в 17:12