Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бургаските съдилища продължават образователната програма

Окръжен съд – Бургас и Районен съд – Бургас продължават да изнасят открити уроци по съдебни теми и да посрещат ученици на открити съдебни заседания.

Десетокласници от Английска езикова гимназия „Гео Милев“слушаха лекция за разделението на властите според Конституцията на Република България. Окръжният съдия, Симеон Михов, представи функциите на съдебната власт и ролята на съда да решава спорове. 118 районни съдилища, 28 окръжни, 5 апелативни съда и 28 административни, Върховен касационен съд, Върховен административен и Специализиран наказателен съд обхваща структурата на съдебната власт, продиктувано от инстанционния контрол според българското законодателство. „Съдът произнася своите присъди и определения позовавайки се на законите в Република България“, коментира съдия Михов.

Дванадесетокласници от Природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ присъстваха на открит съдебен процес в Окръжен съд - Бургас. Предмета на делото бе „квалифицирани състави на отвличане“. Съдията – докладчик, Светлин Иванов, разясни на учениците процедурата, по която се води наказателното производство. За младите хора бе интересно да научат за случаите, в които може да бъде сключено споразумение между държавното обвинение, подсъдимия и неговата защита, воденето на дело по реда на съкратено съдебно следствие. Учениците се вълнуваха и от нашумелия обществен въпрос за наказателната отговорност, която следва да бъде понесена при управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол или наркотични вещества.

Предстои дванадесетокласници от Немска езикова гимназия „Гьоте“ също да присъстват на дело в съда, днес. Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ обхваща няколко бургаски училища. 

     


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
temida

За 72 часа задържаха мъж за притежание на метамфетамин в "Сарафово"

Окръжна прокуратура – Бургас задържа за срок до 72 часа мъж обвинен за притежание с цел разпространение на 5.5 грама метамфетамин. Наркотикът е на стойност 138 лева. В къщата в кв. "Сарафово" той е държал и прекурсори, материали и съоръжения за производство на метамфетамин. Предстои Окръжна прокуратура – Бургас да внесе в съда искане за..

публикувано на 03.04.20 в 14:11
Снимката е илюстративна.

Пешеходец е с опасност за живота след катастрофа на пътя "Ветрен" - Бургас

Мъж е с опасност за живота след като е блъснат на пътя между кв. „Ветрен“ и Бургас, съобщиха от полицията. Само за ден в общината пострадаха при катастрофи трима пешеходци. Два от инцидентите са станали през нощта.  58-годишният мъж, с опасност за живота, е ударен от млад шофьор. Той е карал с превишена скорост, а в района не е имало достатъчно..

публикувано на 03.04.20 в 08:23

Засилват се проверките за спазването на карантината в Сливен

Полицията в Сливен засили проверките по спазване на на противоепидемичните мерки и проверки на лицата, поставени под карантина. Пешеходни патрулни екипи има в централната градска част, кварталите, в районите на големите хипермаркети, ж.п. гарата, болничните заведения и автогарата.  Извършват се проверки за присъствие на хора в обекти, за..

публикувано на 02.04.20 в 17:47

Четири нарушения на карантината в Сливен

Четири нарушения на неспазване на карантината са установени от полицията за последното денонощие в Сливенска област. Нарушенията са общините Сливен и Твърдица. Образувани са досъдебни производства.  През изминалото денонощие служители на ОДМВР-Сливен са извършили общо 458 проверки за спазване на карантината. В момента 603 души са под карантина в..

публикувано на 02.04.20 в 12:46

Жена с 1.82 промила алкохол катастрофира самостоятелно

Катастрофа е станала вчера   около 21.30 ч. в с. Дюлево, общ. Средец. Самостоятелно е катастрофирала жена, управлявала   „Фолксваген Шаран“ с шуменска регистрация. Установено е, че колата е преобърната в дере, а до нея била  42 годишна жена от с. Дюлево, която видимо била употребила алкохол. Тя е тествана с дрегер, като апаратът отчел - 1.82..

публикувано на 02.04.20 в 08:53

Петя Петрова встъпи в длъжността „съдия“ в Апелативен съд – Бургас

Петя Петрова официално встъпи в длъжност „съдия“ в Апелативен съд – Бургас. Тя  има над 24 години общ юридически стаж. От 1999 г. е съдия в Районен съд – Бургас. През 2005 г. е назначена за съдия в Окръжен съд – Бургас, а от 2009 г. до 2018 г. е заместник – председател и ръководител на наказателното отделение на съда. Командирована в Апелативен съд..

публикувано на 01.04.20 в 14:26

Задържаха мъж от Ясна поляна за притежание на метамфетамин и марихуана

Задържаха под стража мъж обвинен в притежание на метамфетамин и марихуана с цел разпространение. Той е имал и прекурсори  за производство им. Престъпното деяние е извършено в село Ясна поляна. На 24.03.2020 Окръжният съд в Бургас му наложи парична гаранция в размер на 800 лева. Това решение е протестирано от  Окръжна прокуратура – Бургас...

публикувано на 01.04.20 в 14:15