Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Две големи предприятия "надуват" заплатите в Средец и в Камено

Снимка: БГНЕС

Често сме виждали статистика за средната работна заплата, която нарежда Бургас в края на първите десет. Данните, обаче, са за областта. Институтът за пазарна икономика представи преди седмица такива, които са по общини, базирайки се главно на данни от Националния статистически институт, за съжаление – за 2018-та г. Спрямо тях, Бургас не само не е в първите десет, а доста по-назад, но е изпреварен от редица по-малки общини. Морският град не е изолиран случай, в подобно положение са и Пловдив, Варна, Стара Загора, а първенството се държи от Челопеч с 2 178 лв., Козлодуй (2 090 лв.), Раднево (1 910 лв.), Пирдоп (1 796 лв.), Девня (1 677 лв.) и Гълъбово (1 598 лв.). София-столица е едва на 8-мо място (1 554 лв.), а топ 10 се затваря от Панагюрище (1 445 лв.). Основната причина е малкото население, комбинирано с високи доходи от енергийни предприятия, минна индустрия и сериозна промишленост. В Бургас, през 2018-та година, средната работна заплата е била 1 017 лв. По-високи са възнагражденията в Камено и Средец. Най-вероятната причина, потвърдена и от Бюрото по труда, е наличието в тези две общини на големи предприятия като „Лукойл Нефтохим“ и „Промет Стийл“. Е, че там не работят само и основно хора от общината, статистиката не отчита. Специално за Средец, директорът на институцията Живко Янакиев посочи, че безработицата там силно намалява. Относно областта, най-ниско е възнаграждението в Царево – 571 лв. Сравнявайки други големи градове, във Варна са получавали малко повече отколкото Бургас, а по-малко в Пловдив и Стара Загора.

ИПИ анализира и други данни. 15 951 са регистрираните фирми на територията на Бургас, като най-голям град. Най-малко са те в Малко Търново – 138. Бургас, логично, е лидер и в приходите от продажби.

Относно демографските показатели, не е добро положението на Бургас за естественото движение на населението (отбелязвайки смъртността и раждаемостта), но градът не е изключение спрямо другите големи. За 2018-та, за общината то е „- 650 души“, като в София, това число е над 2 000. Най-ниско е в Несебър – „ – 1“, в Руен е „- 9“. За сметка на това, при механичния прираст (хората, които идва да живеят в съответното място), Бургас е сред лидерите – 363 души за 2018-та година. Единствено в Несебър са регистрирани повече – 488. Най-големият отлив е в Руен „- 203 души“.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

91% по-малко ще са полетите на летище Бургас за юни (галерия)

91% по-малко ще са полетите на летище Бургас за юни спрямо същия период на миналата година. Това стана ясно от становище на концесионера „Фрапорт“, изисквано от председателя на Комисията по туризъм в бургаския общински съвет Живко Табаков. В него се посочва, че операторът не може да се ангажира с никакви прогнози за летателната програма от 1 юли..

публикувано на 05.06.20 в 14:39

Бургаският музей с бонуси за посетителите

Нов, промоционален вариант за посещения на експозициите на Регионалния исторически музей в Бургас, предлагат от институцията. Стнадартните билети са заменени с ваучери – индивидуален и семеен, които излизат в пъти по-евтино на посетителите. Новият метод идва, като оздравителна мярка за музеите, претърпели големи загуби, заради кризата с..

публикувано на 05.06.20 в 13:57
Строителните дейности обаче продължават дори и през празнични дни с аргумент, че се извършват укрепителни дейности на плажа.

Жители на Созопол протестираха срещу строежа в Алепу

Жители на Созопол протестираха пред недовършения строеж в защитената местност Алепу. Протестиращите изразиха възмущението си от констатациите на контролните органи, че със строежа се укрепва свлачище, при видими белези за строителството на жилищна сграда. Не одобряваме изливането на бетон в защитена местност на метри от морето, казаха..

публикувано на 05.06.20 в 10:48

Върховна административна прокуратура разпореди проверка на обекта на Алепу

Върховната административна прокуратура е разпоредила проверка на укрепването на свлачището на плажа Алепу край Созопол. Според информация от ДНСК обектът на плажа няма да бъде въвеждан в експлоатация, ако се окаже, че няма да е брегоукрепително съоръжение.  "Утре, когато дойде време за приемателна комисия, се прави оглед на обекта и, ако тези обеми са..

публикувано на 05.06.20 в 07:44

Бургас се рекламира на билбордове в Пловдив

Реклама на Бургас може да се види на билбордове в Пловдив. Снимката ни изпрати слушател на БНР Бургас. LED дисплеите са разположени по централни улици и булеварди в миналогодишната Европейска столица на културата.  Бургас се рекламира с девиза "Сигурният бряг за Ваканция 2020", привличайки бъдещи туристи през това лято.   Припомняме, че..

публикувано на 04.06.20 в 13:44
Добромир Симов

Искаме среща с Борисов, нищо не се случи след автошествието ни

Превозвачите в туризма настояват за среща с премиера. След протестното им автошествие не са предприети реални действия по исканията им заявиха от Националното сдружение „Случаен превоз“. Регионалният координатор за Бургаска област Добромир Симов поясни: "Предприетите до момента от правителството мерки са неприложими за нашия сектор. Дори и..

публикувано на 04.06.20 в 12:42

Платформа за туризъм показва пътя на храната – от полето до чинията

Нова платформа за туризъм скъсява връзката между истинската храна, производителите и консуматорите. Сайтът Slowtours е дело на журналиста Екатерина Терзиева и фунционира от началото на месеца. Българите все повече се завръщат към традиционните вкусове, споделя Терзиева: „ Това беше и философията на нашите пътувания. Те да водят до връзка..

публикувано на 04.06.20 в 10:05