Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво притежават кметовете спрямо декларациите им в КПКОНПИ

Снимка: www.ciaf.government.bg

Голяма част от кметовете в област Бургас не са декларирали почти никаква собственост. Това сочат публикуваните данни от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Единствено на новоизбраните кметове, на Созопол и на Сунгурларе, са налични декларациите за миналата, 2019-та година. За останалите градоначалници данните са за 2018-та, но срокът за подаването им е до 30 април, така че все още е спазен, уточниха след наше запитване от КПКОНПИ.

Какво имат кметовете спрямо декларациите им за 2018-та?

Започваме от този на най-голямата община – Бургас. Димитър Николов няма описано недвижимо имущество. Има кола, закупена през 2018-та, за 6 000 лв., която е обща собственост със съпругата му. Тя има влогове за около 15 000 лв. и е получила за периода дивидент от дружество – 50 000 лв.

Кметът на Несебър е декларирал къща в града и такава в Козница, част от нива в Равда, те са придобити преди повече от 10 години. Прехвърлил е и къща на името на съпругата си. Има около 16 000 лв. влог в пенсионен фонд, но няма данни за други спестявания. Депозит около 30 000 лв. има съпругата му, която притежава и две фирми.

Нищо няма на свое име кметът на Поморие Иван Алексиев. В декларацията е посочен само влог на негово име за малко над 17 000 лв. и лизинг за 34 000 лв. 

В декларацията на кмета на Приморско Димитър Германов също няма никаква собственост. Описан е единствено заем, в размер на 16 000 лв.

Не така стои положението с последния морски кмет – на Царево. Георги Лапчев има наследствени парцели в Царево и Българи, придобити още през 1997 г. Дарен му е, през 2018-та година, апартамент, 102 кв. м., в общинския център. Има наследствени ниви в селата Българи и Граматиково. Има кола, закупена през 2008-а година, за 9 000 лв. Лапчев притежава и моторна лодка, модел Призрак.

Кметът на Малко Търново има къща в с. Близнак, закупена още през 2005 г. Наследил е къща в Малко Търново и вила в местността Тъгарово, а през 2017-та е закупил производствено помещение в Малко Търново за 30 000 лв., със заем. Преди години е придобил и земя с насаждения в Атия, земеделска земя в Крайморие. Има, по документи, най-скъпата кола сред кметовете – 35 000 лв. Два заема, по 15 000 лв., са описани в декларацията на Илиян Янчев.

Кметът на Средец също няма нищо в декларацията си, включен е единствено заем – 85 000 лв.

Собственост няма описана и кметът на Камено Жельо Вардунски. Той има само депозити и влогове, заедно със съпругата си, около 40 000 лв.

Идентична е ситуацията и с кмета на Айтос. Васил Едрев няма декларирани имоти на свое име, прехвърлил е апартамент в града. Има 10 000 лв. на влог.

Кметът на Карнобат Георги Димитров е закупил през 2018-та апартамент и земя в Бургас, за 88 000 лв., с банков заем. Има и потребителски кредит – 44 000 лв.

Единственият деклариран имот от кмета на Руен Исмаил Осман са лозя в с. Ръжица, закупени през 2018-та. Той е с най-много заделени пари в банка сред колегите си – 70 000 лв.

А какво показват данните на новите кметове, чиито декларации са за миналата година. Новият градоначалник на Созопол има къща и магазин в града, придобити още през 2007 г. Тихомир Янакиев притежава две коли и един мотопед, няма данни за депозити.

Кметът на Сунгурларе има къща с двор в Карнобат, придобита през 2005 г. и лозя в Подвис. Леката му кола струва 23 000 лв., купена е преди 3 години. Георги Кенов е декларирал и немалки заеми – лизинги, ипотечни и потребителски кредити за близо 200 000 лв.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова улица ще бъде отворена за движение в Сливен

Новата улица между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“ в Сливен ще бъде отворена за движение до края на месец април, съобщават от Общината. Предстои изграждането на нова Пожарна служба.  За целта Общината трябва да изготви идеен проект, след което да се направи разчет за финансиране.  От Общината уточняват, че в момента текат разговори с..

публикувано на 16.04.24 в 12:08

Започва изграждането на кръгово кръстовище в Поморие

До края на тази седмица ще започне изграждането на кръгово кръстовище в Поморие, на улиците „Княз Борис I“ и „Европа“ и бул. „Яворов“, съобщи кметът на града Иван Алексиев по време на обществено обсъждане за проекта. Срокът за изпълнението му е 90-дневен и за да не влезе ремонтът в туристическия сезон, той ще се изпълни на два 45-дневни етапа...

публикувано на 16.04.24 в 09:04

Тестват националната система за ранно предупреждение в Бургас

Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и въздушна опасност ще бъде тествана днес в Бургас, съобщи общината. Между 9 и 12 часа ще прозвучат сирени и предварително записано съобщение.  Целта е проверка на техническото състояние на системата, уточняват оттам.

публикувано на 16.04.24 в 08:08

Спират водата в Сарафово и в блокове в "Славейков"

Квартал Сарафово ще остане без вода днес от 8:30 ч до 16 ч., предупреди ВиК-Бургас. Причината е извършването на строително-монтажни работи. Вода няма да има на 16 април и в жилищни блокове в жилищен комплекс "Славейков", информират също от дружеството.  От 9 до 12 ч тя ще бъде спряна в блоковете с номера 44,  118, 205, на ниските етажи в блок 46 и в..

обновено на 16.04.24 в 07:15

В Ямбол откриха паметна плоча, посветена на спасяването на българските евреи

Паметна плоча, посветена на спасяването на българските евреи, беше открита в Ямбол. Мемориалният знак се намира в непосредствена близост до бившата синагога, днес част от Художествената галерия "Жорж Папазов". В началото на 40-те години на миналия век в Ямбол живеят близо 1200 евреи,  като всички те е трябвало да бъдат депортирани към лагерите на..

публикувано на 15.04.24 в 17:20

Срив на мобилното приложение спря наемането на ел. велосипеди в Бургас

Срив на приложението на мобилния оператор, вероятно заради външна атака, временно спря наемането на велосипеди, съобщават от община Бургас. Активно се водят разговори с специалистите от А1, предоставена е цялата информация, свързана с възникналите след срива проблеми.  Днес ще бъде направена среща със софтуерните разработчици за отстраняване на..

публикувано на 15.04.24 в 16:33

Започна ремонтът на сградата на етнографската сбирка в Болярово

Започнаха ремонтните дейности на автентичната къща в Болярово от периода след Освобождението, в която отново ще се помещава етнографската музейна сбирка, съобщават от общината. Средствата са осигурени по мярка „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура" от Стратегията за водено от общностите..

публикувано на 15.04.24 в 15:47