Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Царево с нови мерки срещу разпространението на коронавируса

Община Царево предприема мерки във връзка с обстановката към днешна дата, съобщава кметът Георги Лапчев във фейсбук страницата си.

Всички администрации, общински и държавни, стопански структури, банки, нотариални кантори с изключение на структурите при МВР, аптеките и медицинските работници, работят с ограничен състав и при възможност с редуцирано работно време. Всички със строг филтър на пропускане съгласно предписанията на националния щаб.


Общината е създала организация за доставка на предпазни средства /ръкавици, маски и предпазни шлемове/ на медицинските работници – общо практикуващи лекари, лични лекари, мед. сестри и персонал на ОМЦ Царево. Предвидени са предпазни маски и шлемове за служителите на МВР и тези в аптеките на територията на общината.

Направена е организация и филтър за дезинфекция на местата с концентрация на посещения, съгласно препоръките на националния щаб. Дезинфекция на открити площи /улици и тротоари, площадни пространства и паркови такива/ на този етап не са препоръчителни.

Направена е реорганизация на „Млечна кухня „ и „Социален патронаж“ , като времето в което се разнася храната е по-рано за да се освободи възможност на екипите да реагират на граждани които са в затруднение. Екипите и автомобилите, които са ангажирани с разнос на храна по адреси, имат готовност да правят доставка на храни и лекарства на адрес.

Създаден е екип, който е натоварен да отговаря на всяко едно повикване след като се прецени неговия приоритет. Зам. кмета на общината – г-н Стоянов е ръководител на този екип. Отговаря дежурния телефон на общината – 0590/55018 , който обобщава информацията за деня.

Съвместно с дарители, нашите подразделения на администрацията по населени места и партньорите ни от БЧК –Царево е създадена организация с която са идентифицирани най- тежките социални случаи. Създадена е организация за насочване на част от даренията в посока хранителни продукти с които да се подпомага този сегмент от хора на регулярен принцип.

Центърът за подкрепа към общината е редуцирал своята дейност, като рехабилитациите на нуждаещите се не са прекратени, но се препоръчва те да се случват при изключително строги санитарни мерки и само при крайна необходимост. Посещенията по адреси не са препоръчителни.

Психологът, който е част от ЦОП Царево, е ангажиран да провежда беседи по телефон с хора, които се нуждаят от подобна услуга – хора в които се чувстват подтиснати в депресия или в състояние на лека паник-атака. Телефон за връзка - 0887/874-791 /работи от 30.03.2020/.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Променят се каналите за ефирна телевизия в региона

В изпълнение на приетата от Министерския съвет Национална пътна карта за изпълнение на задълженията на България по Решение (ЕС) 2017/899 на Европейския парламент за използването на радиочестотна лента 470-790 МНz в ЕС е необходимо освобождаване на достатъчен радиочестотен спектър в обхват 700 MHz за развитие на мобилни комуникации от ново..

публикувано на 01.06.20 в 22:49
снимката е илюстративна

Карта на Българската екзархия от 1870 – 1912 получи като дарение Регионалната библиотека в Бургас

Карта на Българската екзархия от 1870 – 1912 г. получи като дарение  Регионалната библиотека „П. К. Яворов“ – Бургас. Тя е с мащаб 1:3 700 000. Така се  постави началото на специална картографска колекция, представяща Бургас и залива в европейската и българската картография след Освобождението до наши дни.  Дарителският жест е на проф. д-р Иван..

публикувано на 01.06.20 в 18:43

Хвърчила и цветни топки украсиха "Богориди" за 1 юни

Цветни топки и хвърчила украсиха  ул. "Богориди" за празника на детето - 1 юни. Инициативата е на "БулевАрт - мрежа на сетивата" и е част от концепцията им за създаване на приятна атмосфера и очарование на централната пешеходна улица. В първата си инициатива "БулевАрт" постави цветни чадърите по посока към Морската градина.

публикувано на 01.06.20 в 18:21

Потребителите на EVN ще плащат с 0,15% по-скъп ток

Енергийният регулатор  съобщава, че от 1 юли се очаква потребителите на EVN да плащат с 0,15 процента повече за консумираната битова електроенергия. В останалата част от страната се очаква намаление на сметките. Същевременно от днес газът поевтинява с 9 процента и мегаватчас струва малко над 20 лева без такси и налози. Регулаторът реши..

обновено на 01.06.20 в 17:50

Чистят деретата в кварталите и съставните селища на Бургас

Община Бургас  стартира в първия ден на месец юни от село Брястовец, където ще бъдат почистени един отводнителен канал и две дерета от паднали клони, наноси и растителност. През тази седмица предстои почистването на река Дермен дере и Селската река в квартал "Рудник", както и отводнителният канал до ул. "Странджа". В графика са включени..

публикувано на 01.06.20 в 17:03

Отлагат церемонията по връчването на наградите "Златно сърце"

Седмокласникът Митко Петров от котленското село Градец е тазгодишният носител на наградата за добродетелност „Златно сърце“, която се присъжда от Регионалното управление на образованието и Областния управител на област Сливен, съобщават от Областна администрация. Ученикът е номиниран за това, че е оказал помощ на семейство трудно подвижни хора..

публикувано на 01.06.20 в 16:56

Ремонтират светофар на възлово кръстовище в Сливен

Започва планиран ремонт на светофарната уредба на кръстовището при бул. „Братя Миладинови“ с бул. „Хаджи Димитър“ и с бул. „Стефан Караджа“. Това съобщиха от Община Сливен. Дейностите предвиждат подмяна на всички секции с нови с LED крушки. При строително-монтажните работи ще се наложи използването на авто-вишка, която ще бъде разположена така,..

публикувано на 01.06.20 в 16:52