Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Булевард Демокрация" на 31 март

Темата ни днес - сесията в Бургас. Какво е финансовото състояние  по време на извънредно положение и какви облекчения бяха приети за гражданите. Бургаските общински съветници одобриха освобождаването от някои такси и наеми  на общински имоти по време на извънредно положение. Няма да плащат тези, които ползват тротоарно право, наели са терени на пазари, тържища и ползват общински  обекти.Отпадат таксите за ясли и градини, както и таксата за разрешително за таксиметрови превози за тези, които са обявили, че не работят.Удължава се срокът за плащане на наем на общински жилища и на таксата за битовите отпадъци. Пет процентовата отстъпка ще важи до 30 юни.

Маски в Малко Търново няма, сигнализираха слушатели. Въпреки че заповедта на министър Ананиев за задължителното им носене бе отменена именно от министър Ананиев, нужда от предпазните средства има. "Осигурихме за служителите в администрацията, но няма как да закупим за гражданите", посочи кметът Илиян Янчев. Той вече е задвижил процедура да бъдат доставени в града на достъпни цени. Ще  информираме и за мерките, които предприема кметството в  Сунгурларе.

 Съвети към гражданите от финансовия експерт и консултант Добромир Янев във връзка с кредитите.  Доколко всяка банка си решава самостоятелно, но не го обявява публично- за да не се стигне до измами, нарушения, и доколко финансовите институции могат да бъдат  благосклонни към отстъпки, каква е ролята на държавата. 

За трети път в продължение на една година задържаният на бургаското пристанище либийски танкер БАДР сменя собствеността, името и флага си.  От Изпълнителната агенция“Морска администрация“ са получили потвърждение от израелската администрация, че новият собственик на кораба е израелското дружество „ Livia Marine Services“ -регистрирано, в израелския град Рамат Ган.Да ви припомня, че заради случая с арестувания танкер ,либийската държава обвини страната ни в пиратство.
 И  един по различен поглед към деня:  Ще ви представим  Силяна Щилиянова с дебютната  книга „Пренареждане“.  Едва на 20, авторката вече е с национална литературна награда.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" - на 25 май

Повече излекувани отколкото заразени, отчетоха днес от държавния щаб. Дали това действа успокояващо, но гръцките собственици на къмпинги вече почнали да смятат печалбата. Те започват работа от 1 юни и вече имали резервации от българи и румънци. Явно само призивите да се почива по нашето Черноморие не са достатъчни. И пак в южната ни съседка..

публикувано на 25.05.20 в 14:50
Паметникът на Божидар Димитров в карнобатското село Искра

Осветиха паметника на Божидар Димитров в с. Искра (галерия)

Преди две години ви разказахме за благородната инициатива на Турхут Исмаил, строителен предприемач, който възстанови църквата в родното си село Искра, в Община Карнобат. Храмът е строен през 1882 г. от тревненския майстор Уста Генчо. Сградата е паметник на културата и за да случи по-бързо проекта тогава съдейства Божидар Димитров. Той дари..

обновено на 25.05.20 в 12:44

Абитуриенти организираха автошествие в Бургас (СНИМКИ)

Автошествие с абитуриенти се проведе днес следобед по улиците на Бургас. В него се включиха над 100 зрелостници с близо 40 автомобила, украсени с балони. Младежите се събраха край стадион Лазур и организирано, съпровождани от полицейски автомобили, преминаха през града, с надути клаксони на колите си, за да изразят емоцията си от завършването на 12..

обновено на 24.05.20 в 17:54

Отличиха бургазлията академик Никола Съботинов с голямата награда за цялостен принос в науката Питагор’2020

Министерство на образованието и науката връчи годишните награди за принос в науката. Най-важната от тях бе отредена за академик Никола Съботинов. "Днес е 24 май и Бургас има още една причина да се гордее със своите хора на културата, науката и изкуството. За мен е удоволствие да поздравя моя приятел академик Никола Съботинов за високата чест..

публикувано на 24.05.20 в 17:52

Бургас чества 24 май с тържествен камбанен звън и химна „Върви народе възродени“

С тържествен камбанен звън и химна „Върви народе възродени“ в изпълнение на солистите на бургаската опера започнаха празничните прояви посветени на Деня на българската просвета и култура в Бургас. Десетки жители на града се събраха на площада пред сградата на общината, за да проследят празничния концерт. 10 солисти от бургаската опера от прозорците..

обновено на 24.05.20 в 14:18

За първи път "Върви народе възродени" прозвуча от градския часовник в Сливен

За първи път в Сливен от градския часовник точно на обяд в 12.00 часа прозвуча празничния химн „Върви народе възродени“. Решението на кмета Стефан Радев за промяната в звученето на мелодията на часовника от „Стани, стани юнак балкански“ с химна на просветата е знак на уважение и почит към учителите, които се справят с работата си в..

публикувано на 24.05.20 в 14:16

Докладна за продажба на парцел провокира гражданско недоволство

Представители на Средна европейска класа и граждани изразиха недоволството си от докладна записка за продажба  на общински терен  в Бургас. Той се намира на ъгъла на улиците Христо Ботев и Македония, пред блоковете 50 и 31, до ДГ Раковина. Сега на мястото функционира топла скара. Комплекс Възраждане е презастроен и подобни предложения..

публикувано на 24.05.20 в 11:41