Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурните вълни отнесоха част от пясъчната ивица на Южния плаж в Несебър

Агресивното море през последните седмици „изяде” бреговата и част от пясъчната ивица на Южния плаж в Несебър. Заради силните североизточни ветрове и бурните вълни, които се активираха в предишните дни, няколко метра от ивицата е отнесена в морето. За това алармира концесионерът й Кирил Спасов. На места водата е стигнала почти до обектите на крайбрежната алея, в друга част от ивицата е отнесен половината плаж. 

„Ужасяващата картина преди две години по Южното Черноморие се повтори отново на Южния плаж в Несебър. Преди зимния сезон взехме всички необходими мерки за защита. От наша страна, каквото трябваше да се направи, сме го направили. Но бурните вълни, които се разразиха през последните дни нахлуха в сушата и отнесоха крайбрежието. Към момента ситуацията е критична. Пясъкът буквално е "засмукан" от морето", обясни концесионерът.

За да възстанови плажът вида си обаче, ще коства много инвестиции и труд.

„Достигайки навътре в сушата, тези явления могат да причинят заливания, силна ерозия на пясъчните плажове, т.е. да създават сериозни проблеми не само на морския бизнес, но и на крайбрежната инфраструктура“ обясни Спасов. Той припомни, че през февруари 2018 година положението на ивицата е било още по-драматично. Тогава Южният плаж е бил тотално потопен под водата. Вълните дори заляли приземните етажи на хотелите на първа линия.

„Поели сме ангажимент целогодишно да се грижим за плажа, опитваме се да задържим площта, която стопанисваме, но не винаги можем да се преборим с агресивното море, което оказва разрушително действие върху ивицата“, посочи концесионерът. Той е на мнение, че брегоукрепителните диги оказват положителна роля за спиране на разрушителните процеси и запазване целостта на ивицата. Спасов допълни, че компанията предприема всички необходими мерки за запазване на пясъчната ивица, съгласно задълженията по концесионния договор



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъдиха решения за облекчаване наемането на работници от трети страни

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе работна среща с Изпълнителния директор на Агенцията по заетостта г-н Смилен Вълов, Старши комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Миграция“ в МВР, експерти от Държавна агенция национална сигурност, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи и Агенцията по заетостта,..

публикувано на 20.04.24 в 12:00

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавна помощ

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавната помощ в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл. Документите могат да се внасят в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и  в офисите на областните пътни управления, Националното тол управление, както и електронно чрез системата за сигурно..

публикувано на 20.04.24 в 11:00

Ръст на туристи от скандинавските страни, Великобритания и Германия очакват в Созопол

Ръст на туристите от скандинавските страни, Великобритания и  Германия се очаква тази година в община Созопол.  "Проблемът с кадрите стои и пред нас. Наистина е трудно да се намерят качествени кадри със заплащане, което да предполага конкурентноспособност на предлаганата услуга. За да оцелеем и да се развиваме като туристическа дестинация, ние..

публикувано на 19.04.24 в 08:05

Как ще финансират ремонта на пътя Царево - Малко Търново

Концепция за основен ремонт на пътя Царево - Малко Търново и мерки за облагородяване на туристически обекти ще бъде подложена на гласуване в интернет.  До 20 април всички заинтересовани ще имат възможност да се запознаят с нея и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да я подкрепят или да направят коментари или възражения. Получаването на..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Икономическа полиция и НАП проверяват къмпинг "Тополи" в залива Вромос

Сектор "Икономическа полиция" и Националната агенция за приходите ще се включат в проверките на така наречения къмпинг "Тополи" в залива Вромос, съобщи областната администрация в Бургас. Това стана ясно след работна среща там на междуведомствената комисия. В Община Созопол, РИОСВ и Областна дирекция „Земеделие“ са образувани преписки относно неговата..

обновено на 18.04.24 в 15:20
Заседание на комисията по устройство на територията към Общински съвет-Бургас

Изграждането на жилищна сграда притеснява голям инвеститор в кв. "Мадика"

Голям инвеститор с притеснения относно строеж на 10-етажна жилищна сграда. Мястото е бургаският квартал „Мадика“, където „Сидоинвест“ има производствена база с инвестиция от 10 млн. лв. Ръководството е изпратило писмо до Общинския съвет на Бургас, а казуса обясни зам.-кметът по строителство Чанка Коралска по време на заседание на постоянната..

публикувано на 18.04.24 в 12:26

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър Кирил Вътев. С тях не са водени разговори за евентуалния му наследник на поста. Според председателят на регионалната структура в Бургас - Николай Киров, предстои да се приемат още важни закони. Той определи като сполучлив мандата на Вътев и според него украинската помощ е..

обновено на 17.04.24 в 14:28