Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Регионалната туристическа камара с отворено писмо до премиера и ресорния министър

Бургаската туристическа камара обръща внимание на нерешените проблеми с входящия туризъм и настоява  за

9% ставка  ДДС за целия сектор. Туроператорите остават с 20%-на ставка на ДДС върху маржа (брутната печалба). Предложението е ДДС върху маржа да стане 9%, което ще е реална и пряка помощ за приемащите български туроператори.

Без промени в осигурителните прагове. Държавна субсидия по 35€ на турист, преминаване към издаване на многократни визи с продължителност между 3-8 г. и електронни визи за Русия, Беларус, Казахстан, Узбекистан, Украйна, Молдова и др. с цел туризъм. Освобождаване от такси за издаване на виза за организирани туристи от Беларус, Русия, Украйна, Молдова по условията на туристически пакет от изпращащ чуждестранен туроператор и приемащ български туроператор за 2020 г.и 2021 г.

Освобождаване от такси за издаване на виза на лица до 18 години, пенсионери и студенти за този и следващи сезони, като стимул да посещават България с цел туризъм. Премахване на таксата от 50€ и 100€, която туроператорите плащат на частни фирми за попълването на визовите анкети, подавани в консулството. Необяснимо е защо една частна фирма участва в процеса на издаване на визи и събира по 100€ от всеки туроператор в Беларус, Украйна, Русия в периода май-октомври. През останалите месеци таксата е 50€. Нормативна регулация срещу бъдещи рекламации и откази.

Съгласно договорите, сключени месеци преди пандемията, големите чуждестранни туроператори –TUI, ITS, All Tours и т.н., правят финалните плащания към хотелите 30 дни след напускане на туристите. Ако потребител подаде рекламация за неполучена услуга, туроператорите правят собствено разследване и имат право да удържат от дължимата сума под формата на компенсация на иска. Това ще намали приходите за хотелите.7.2.Потърпевши от този казус ще бъдат и български туроператори за входящ и вътрешен туризъм, които изцяло предварително плащат настаняването в хотелите. Исковете за договорени и неполучени услуги ще се отправят към тях. Туроператорите ще бъдат принудени да ги компенсират за собствена сметка, което ще се отрази върху приходите им.

Въвеждане на мярка 80/20 за сектор „Туризъм“, която да бъде в сила до 2021 г е сред останалите предложения в отвореното писмо на БРТК.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плажовете в Слънчев бряг са готови за първите туристи

Трите плажни ивици в Слънчев бряг – северна, централна и южна, са в изряден вид и готови да посрещнат първите туристи. Това съобщават от курортния  комплекс. Всички концесионери  са спазили сроковете и са изпълнили изрядно задълженията си по договорите. Чадърите и шезлонгите вече са поставени по пясъка, а между тях има достатъчно голямо..

публикувано на 31.05.20 в 16:37

Хотелиери и ресторантьори в Созопол ще поискат оставката на Николина Ангелкова

От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Созопол ще поискат оставката на министърката на туризма Николина Ангелкова в протестна подписка да Министерския съвет. Причините за недоволството на бранша са непоследователната политика в сферата на туризма и новите указания за работа на хотелите, които са неприложими за малките обекти и къщите за..

публикувано на 29.05.20 в 15:10

Три хотела вече работят в Слънчев бряг

Три са хотелите, които са отворени в Слънчев бряг към момента и приемат български туристи. Към 19 юни се очаква броят им да се увеличи като повечето ще отворят вратите си за туристи. Предизвикателствата пред туристическия сезон обсъдиха днес на онлайн среща ръководствата на „Съюз на собствениците“ и „Слънчев бряг“ АД . „Днес сме много..

публикувано на 29.05.20 в 12:04

Ченгенето може да стане следващата туристическа атракция на Бургас

Самобитността на рибарското селище Ченгене скеле е част има перспектива да се превърне в туристически продукт, който община Бургас ще развива. Първите стъпки за това са предприети с реализирането на проекта "Опазване и популяризиране на самобитността на рибарско селище "Ченгене скеле". Той се осъществява по процедура "Развитие и популяризиране..

публикувано на 29.05.20 в 11:36

Повече български туристи очакват в Созопол за този сезон

Повече почиващи българи очакват за този сезон в Созопол, показа анкета на БНР-Бургас. За момента градът е празен, туристи почти няма, а местните не бързат да отварят обектите си. Много къщи за гости и хотели са затворени и не се вижда да кипи особена подготовка. „Идват повече българи, предимно от София. Българинът е добър турист. Може..

публикувано на 29.05.20 в 09:32

Мерки за подпомагане на бизнеса ще гласува Общинският съвет в Созопол днес

Мерки за подпомагане на бизнеса ще гласуват днес общинските съветници в Созопол. Предвиждаме двумесечно премахване на наемите за целогодишно наетите обекти от Общината, посочи кметът на населеното място Тихомир Янакиев. „Община Созопол е страна по наемни отношения с физически и юридически лица. Това са магазини, заведения.. С тези, с които..

публикувано на 29.05.20 в 08:26
Снимката е илюстративна.

Хлебопроизводител: Липсват достатъчно кадри в бранша

Извънредното положение в страната, заради коронавируса, не се отрази особено на хлебопроизводителите, посочват от бранша. Няма повишаване на разходите, нито съкращение на хора, обясни Красен Хлебаров, собственик на една от големите фирми, производители на хлебни продукти в област Бургас. Той допълни, че остават проблемите от последните години..

публикувано на 28.05.20 в 16:42