Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се наливаха основите...

Брегоукрепителното съоръжение край Шофьорския плаж, бъдещият хотел или как се наливаха основите.

Теренът, на който в момента се укрепва свлачището в местността „Алепу“ в размер на малко над 7 декара, е собственост на акционерното дружество „Алепу Вилидж“. За това ви разказахме още миналата година, в ефира на БНР-Бургас. Той е посочен в Общия устройствен план на Община Созопол като урбанизирана територия. По данни на регистрите, акционерното дружество „Алепу Вилидж“ е създадено през януари 2005 г. Собствениците на дялове в него са имали Община Созопол с 34 % от общия капитал и "Черноморска лизингова компания" - с 66 % . В устава на дружеството е описано, че предметът на дейността му е „изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилнообразно строителство и съответната инфраструктура, хотелиерство и ресторантьорство“. "Черноморска лизингова компания" е внесла близо 600 000 лв., а Община Созопол прави апортна вноска на 4 недвижими земеделски имота – частна общинска собственост. Общата им площ е малко над 29 декара. Стойността им тогава е оценена на малко над 1 200 000 лв., което надхвърля двойно вноската на другия акционер. Според документа, „Черноморска лизингова компания“, е задължена да привлече необходимите инвестиции по строителството и пускането в експлоатация на туристическия обект, съгласно одобрения от Община Созопол проект. Идеята, припомнят запознати, е била на тогавашния кмет, починалата миналата година Веска Караманова. Тя е търсела варианти общината да печели от подобна дейност, а не само от данъци и такси. Със смяната на властта обаче общината остава без участие в проекта.

Годината вече е 2008-а и основният акционер пише до кмета, тогава вече – Панайот Рейзи, както и до председателя на общинския съвет Красимира Германова, че заради многократното забавяне издаването на строителното разрешително, както и настъпилата криза, ще продаде част от акциите. Има постъпило намерение от външен инвеститор, се уточнява в писмото. Въпросният инвеститор е офшорка, базирана в Белиз, а инвестиционното намерение е събрано в точно три изречения: „Новастар Холдинг“ иска да закупи 15% от дяловете на „Алепу Вилидж“. Цената е 500 000 евро. Офертата е валидна до 31.07.2008 г“.

Компанията предлага въпросните 15% първо на общината, както е по устав, на цена също от 500 000, която има 15 дни да реагира. На сесията през август, същата година, кметът Панайот Рейзи внася предложение общината да се откаже от закупуването. Първи възразява тогавашният съветник Росен Деспов, защото сроковете вече са изпуснати. Писмото е пристигнало на 15 юли, докладната записка по него е внесена в общинския съвет на 27 юли. Кметът Рейзи възразява, че трябва време да се напише докладната, а общината, така или иначе, няма пари да купи дела. Топката се праща към председателя на общинския съвет Красимира Германова, която възразява, че при нея е пристигнала на 30 юли, необходими са три дни, за да се свика сесия и сроковете пак ще са изтървани. „Сметнала съм за необходимо, че няма смисъл“, казва Германова и това е отразено в протокола от заседанието. От 16 общински съветници, четирима гласуват "против“ – Димитър Желев, Росен Деспов, Константин Гребенаров и Христо Бардуков, има и един „въздържал се“.

Скоро след това, в общинския съвет се внася нова докладна записка от кмета Панайот Рейзи – да се продаде делът на общината в акционерното дружество. Той е 34% (земята, която е апортирана), за малко над 2 100 000 лв. Гребенаров възразява, че цената не го удовлетворява. Кметът Рейзи контрира, че общината има само два хода. Единият е нищо да не правят, вторият – да продадат земята, която, така или иначе, не могат да си вземат обратно. А така ще са на печалба с близо милион. И казва:

В предишния Общински съвет, ако сме знаели че ще дойде такъв момент, нямаше изобщо да апортираме земята. Тук съм стигнал до това решение, защото за мен тази земя е износена и по-добре е да пристъпваме към изчистване на такива отношения, отколкото да пипаме други терени. Вие знаете, че в бюджета имаме заложени средства от продажба“, казва Панайот Рейзи.

Следват бурни дебати, някои от съветниците настояват докладната да бъде оттеглена, защото така се губи земята. Други пък обвиняват своите колеги, че връзват ръцете на кмета във връзка с изпълнението на бюджета. В крайното гласуване, едва четирима се обявяват против продажбата. Същите четирима, които са били и срещу отказа да закупят 15% от акциите. А теренът, поне документално, вече е подготвен за бъдещо застрояване. На земя, която някога е била общинска и Созопол е щял да печели от нея.

Настоящият общински съветник и кмет по това време Панайот Рейзи отказа коментар по темата. Дебатите около продажбата на земята ясно си спомня друг съветник по това време – Христо Бардуков. Нещо повече. И той, и неговият колега Константин Гребенаров декларират, че дори са им предлагани подкупи, за да подкрепят това действие.

След местните избори, когато управлението се поема от Панайот Рейзи, започнаха процеси да излезем от дружеството и да продадем нашия дял на друга компания, казва Бардуков:

И са ме викали и на срещи, и на кафета. Ама първо 5 000 евро, ама после ще получиш още. Само че аз до ден днешен не съм си продал душата на дявола и няма да го направя. Разни хора, които ми се представяха за разни бизнесмени. Които, в интерес на истината, до ден днешен, не съм ги засичал. Пък и да съм ги засичал, няма и да ги позная най-вероятно“, казва Бардуков.

Подавал съм многократно сигнали, но единственият ефект бе, че ме атакуваха в последствие по различни начини, казва Христо Бардуков.

И така – мнозинството в общинския съвет решава да продаде своите 34% от акциите в дружеството на същата компания - „Новастар холдинг“.

Интервю с Христо Бардуков можете да чуете в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви личности искат да изпратят в Брюксел учениците ни от Бургас?

Трябва младите да гласуваме, защото сега е нашият ред да обърнем избирателната активност, настояват учениците от Бургас. Те смятат, че трябва в Европарламента да изпратим тази, които ще представляват България, да следват родните политики и да защитават страната ни от лошите практики. Какви качества обаче трябва да притежават родните..

публикувано на 29.03.24 в 11:27

Щафетата на доброто организира хоро в борбата с рака и левкемията

Щафетата на доброто е инициатива в социалните мрежи на хора, които обичат и се занимават със спорт. Те организират събитие, с което искат да помогнат на двама българи, нуждаещи се от морална и финансова подкрепа. Обявено е като хоро в борбата с рака и левкемията и ще се проведе тази неделя.  Събраните средства ще са за Цветомир от Лом, който..

публикувано на 29.03.24 в 10:20

Обществено обсъждане в Поморие за предстоящи два инфраструктурни проекта

Обществено обсъждане ще се проведе днес в читалище "Светлина" в Поморие от 18.00 ч., съобщават от Общината.  Ще бъдат представени два проекта. Единият от тях предвижда о бновяване на пространството при входа на Поморие откъм Слънчев бряг и Ахелой, както и основен ремонт на ул. „Манастирска“. Другият проект е свързан с и зграждане на светофар на..

публикувано на 29.03.24 в 09:14

Водата ще бъде спряна днес в района на ул. „Братя Пренерови“ в Бургас

Водата ще бъде спряна днес от 08:00 до 13:00 ч. в района на бургаската ул. „Братя Пренерови“ в района на болница „Сърце и мозък“. Това съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е извършването на строително - монтажни дейности. 

публикувано на 29.03.24 в 08:18

Ръст на трудовите злополуки в България, в Бургас няма нито един сериозен инцидент

Сериозен ръст на трудовия травматизъм в България през 2023 година отчете Главна инспекция по труда по време на работна среща в морския град, посветена на кампанията под надслов „Прибери се у дома след работа, там някой те очаква“. „За миналата година пряко свързаните с работния процес трудови злополуки са 440“, посочи изпълнителният директор на ГИТ..

публикувано на 28.03.24 в 17:46

Община Болярово очаква да започне работа по два ВиК проекта с пари от ПВУ

Всеки момент община Болярово очаква да подпише два договора за проекти финансирани по Плана за възстановяване и развитие. Предстои ремонт на училището и откриване на фитнес залата. Всички проблемни участъци по третокласната пътна мрежа са ремонтирани, кметът настоява това да стане с всички пътища, които водят към границата. Проблем с..

публикувано на 28.03.24 в 16:31

Ще плати ли "Лукойл" преработката на нефтените утайници за своя сметка?

Казусът с отстраняването на нефтените утайници край Бургас отново излиза на дневен ред. Предстои да се проведе на 1 и 2 април обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда в общините Камено и Бургас. Това е второ преработване на документа, след като са констатирани пропуски в първия му вариант през август миналата..

публикувано на 28.03.24 в 15:24