Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как се наливаха основите...

Брегоукрепителното съоръжение край Шофьорския плаж, бъдещият хотел или как се наливаха основите.

Теренът, на който в момента се укрепва свлачището в местността „Алепу“ в размер на малко над 7 декара, е собственост на акционерното дружество „Алепу Вилидж“. За това ви разказахме още миналата година, в ефира на БНР-Бургас. Той е посочен в Общия устройствен план на Община Созопол като урбанизирана територия. По данни на регистрите, акционерното дружество „Алепу Вилидж“ е създадено през януари 2005 г. Собствениците на дялове в него са имали Община Созопол с 34 % от общия капитал и "Черноморска лизингова компания" - с 66 % . В устава на дружеството е описано, че предметът на дейността му е „изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилнообразно строителство и съответната инфраструктура, хотелиерство и ресторантьорство“. "Черноморска лизингова компания" е внесла близо 600 000 лв., а Община Созопол прави апортна вноска на 4 недвижими земеделски имота – частна общинска собственост. Общата им площ е малко над 29 декара. Стойността им тогава е оценена на малко над 1 200 000 лв., което надхвърля двойно вноската на другия акционер. Според документа, „Черноморска лизингова компания“, е задължена да привлече необходимите инвестиции по строителството и пускането в експлоатация на туристическия обект, съгласно одобрения от Община Созопол проект. Идеята, припомнят запознати, е била на тогавашния кмет, починалата миналата година Веска Караманова. Тя е търсела варианти общината да печели от подобна дейност, а не само от данъци и такси. Със смяната на властта обаче общината остава без участие в проекта.

Годината вече е 2008-а и основният акционер пише до кмета, тогава вече – Панайот Рейзи, както и до председателя на общинския съвет Красимира Германова, че заради многократното забавяне издаването на строителното разрешително, както и настъпилата криза, ще продаде част от акциите. Има постъпило намерение от външен инвеститор, се уточнява в писмото. Въпросният инвеститор е офшорка, базирана в Белиз, а инвестиционното намерение е събрано в точно три изречения: „Новастар Холдинг“ иска да закупи 15% от дяловете на „Алепу Вилидж“. Цената е 500 000 евро. Офертата е валидна до 31.07.2008 г“.

Компанията предлага въпросните 15% първо на общината, както е по устав, на цена също от 500 000, която има 15 дни да реагира. На сесията през август, същата година, кметът Панайот Рейзи внася предложение общината да се откаже от закупуването. Първи възразява тогавашният съветник Росен Деспов, защото сроковете вече са изпуснати. Писмото е пристигнало на 15 юли, докладната записка по него е внесена в общинския съвет на 27 юли. Кметът Рейзи възразява, че трябва време да се напише докладната, а общината, така или иначе, няма пари да купи дела. Топката се праща към председателя на общинския съвет Красимира Германова, която възразява, че при нея е пристигнала на 30 юли, необходими са три дни, за да се свика сесия и сроковете пак ще са изтървани. „Сметнала съм за необходимо, че няма смисъл“, казва Германова и това е отразено в протокола от заседанието. От 16 общински съветници, четирима гласуват "против“ – Димитър Желев, Росен Деспов, Константин Гребенаров и Христо Бардуков, има и един „въздържал се“.

Скоро след това, в общинския съвет се внася нова докладна записка от кмета Панайот Рейзи – да се продаде делът на общината в акционерното дружество. Той е 34% (земята, която е апортирана), за малко над 2 100 000 лв. Гребенаров възразява, че цената не го удовлетворява. Кметът Рейзи контрира, че общината има само два хода. Единият е нищо да не правят, вторият – да продадат земята, която, така или иначе, не могат да си вземат обратно. А така ще са на печалба с близо милион. И казва:

В предишния Общински съвет, ако сме знаели че ще дойде такъв момент, нямаше изобщо да апортираме земята. Тук съм стигнал до това решение, защото за мен тази земя е износена и по-добре е да пристъпваме към изчистване на такива отношения, отколкото да пипаме други терени. Вие знаете, че в бюджета имаме заложени средства от продажба“, казва Панайот Рейзи.

Следват бурни дебати, някои от съветниците настояват докладната да бъде оттеглена, защото така се губи земята. Други пък обвиняват своите колеги, че връзват ръцете на кмета във връзка с изпълнението на бюджета. В крайното гласуване, едва четирима се обявяват против продажбата. Същите четирима, които са били и срещу отказа да закупят 15% от акциите. А теренът, поне документално, вече е подготвен за бъдещо застрояване. На земя, която някога е била общинска и Созопол е щял да печели от нея.

Настоящият общински съветник и кмет по това време Панайот Рейзи отказа коментар по темата. Дебатите около продажбата на земята ясно си спомня друг съветник по това време – Христо Бардуков. Нещо повече. И той, и неговият колега Константин Гребенаров декларират, че дори са им предлагани подкупи, за да подкрепят това действие.

След местните избори, когато управлението се поема от Панайот Рейзи, започнаха процеси да излезем от дружеството и да продадем нашия дял на друга компания, казва Бардуков:

И са ме викали и на срещи, и на кафета. Ама първо 5 000 евро, ама после ще получиш още. Само че аз до ден днешен не съм си продал душата на дявола и няма да го направя. Разни хора, които ми се представяха за разни бизнесмени. Които, в интерес на истината, до ден днешен, не съм ги засичал. Пък и да съм ги засичал, няма и да ги позная най-вероятно“, казва Бардуков.

Подавал съм многократно сигнали, но единственият ефект бе, че ме атакуваха в последствие по различни начини, казва Христо Бардуков.

И така – мнозинството в общинския съвет решава да продаде своите 34% от акциите в дружеството на същата компания - „Новастар холдинг“.

Интервю с Христо Бардуков можете да чуете в прикачения файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас част от семейството на зелените градове в Европа

Бургас се присъедини към семейството на зелените градове в Европа. Това стана в европейската седмица на мобилността, когато заедно с 8 други големи градове в Европа подписаха Споразумението. Зам.-кметът по стратегическо развитие, екология и дигитализация в Весна Балтина отбеляза, че Община Бургас работи за подобряването на състоянието на околната..

публикувано на 28.09.21 в 11:20

Близки на изчезналия в морето Светозар Стоянов призовават за помощ

Съпругата на изчезналия на 20-ти септември в морето Светозар Стоянов отправи молба към всички хора, които имат желание да помогнат в откриването на мъжа й.  Според изчисления на ветровете и теченията от 20-ти до 27-ти септември, е определен  периметър, където  може да се намира плавателния съд на Светозар. Това е районът от Бургас към границата с..

публикувано на 28.09.21 в 11:19
снимката е илюстративна

Разширяват „зелената зона“ в Бургас заради протестите

Новото разширение на „зелената зона“ в Бургас е продиктувано и от протестите на граждани, които, след ремонта на бул. „Демокрация“, няма къде да паркират. Това коментира на сесия на общинския съвет Андрей Рунчев, началник на общинското предпритие „Транспорт“. С промяната, зоната ще стигне до ул. „Васил Петлешков“ и ще обхване целият комплекс..

публикувано на 28.09.21 в 10:06

Изтича срокът за кандидатстване за подмяна на печки на дърва с екоуреди

Изтича срокът за подаване на заявления за подмяна на старите печки на дърва с нови електроуреди. Крайният срок е 30 септември. Замяната е безплатна за бургазлии и се осъществява по проект, финансиран по програма LIFE. Целта е постигане по – чист въздух. Проектът се финансира от Европейският съюз и в него участват 6 български общини,..

публикувано на 28.09.21 в 08:45

10 села в община Тунджа и днес са с нарушено водоподаване

Повече 10 села в община Тунджа и днес са с нарушено водоподаване, заради аварии.  От ръководството на общината заявиха, че от следващия месец ще предоставят своя техника на Вик- дружеството само срещу заплащане. С ниско налягане или изцяло без водозахранване всекидневно остават около една трета от населените места в общината. Заради..

публикувано на 27.09.21 в 15:16
Луна Йорданова

"Булевард Демокрация" - на 27 септември

Цяла България днес (добре де, една част от нея, 30%, стари 50, както казваше Румен Белчев) коментира поредната кандидатура за президент – на певицата Луна. И не разбирам защо така я нападат тази усмихната жена. Тя целенасочено изпълнява това, което обеща – че ще се кандидатира. Колко политици могат да се похвалят с това? Въобще – след „русата жена,..

публикувано на 27.09.21 в 14:56

Община Болярово подпомага и тази година домакинства с дърва за огрев

Община Болярово за поредна година осигурява от горския си фонд дървесина за нуждащите се хора, на цена от 32 лв за кубик.  Зимният период е труден за преживавяне, но най-вече за тези, които са в пенсионна възраст, каза за БНР Бургас заместник-кметът на Болярово Нина Терзиева: „От общинския горски фонд осигуряваме дърва за..

публикувано на 27.09.21 в 14:41