Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Дражев: Протестите са необходими, защото има страшна криза в доверието към властта и правосъдната система

Бургас се включва в протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор с шествия вече 10 дни. Сред постоянните участници е Георги Дражев от движение „Антимафия“, който първоначално дори се опита да ги организира, но след това отстъпи тази функция на други протестъри.

Ще ви припомня, че Дражев бе един от най-отявлените опозиционери в предния мандат на Общински съвет – Бургас, а в миналото е организирал множество протести по наболели за обществото теми.

„За мен тези протести са безумно необходими, защото имаме страшна криза в доверието към правосъдната система, към справедливостта и Гешев не сложи капка, а изля кофа върху чашата и това отприщи гнева на хората. Аз се надявам не само на оставка на правителството, но това да предизвика сериозни промени за ролята и мястото в конституцията на прокуратурата. Тя няма място в съдебната власт. Тя трябва да е адвокат на държавата, а се превърна в адвокат на мафията.“

Според Георги Дражев недоволството в момента е закономерният резултат от случващото се в държавата и ще доведе до промени.

„Протестът в Бургас се развива плахо и нерешително, както всички протести в града, защото хората са обвързани с някакви зависимости и свалянето на ГЕРБ от власт ще се отрази на живота им. Тук няма как да има такава масовост каквато има в София.“

Лидерът на движение „Антимафия“ е против блокирането на кръстовища и важни сгради, защото това би създало напрежение с тези, които не участват в протестите.

„Жалкото е, че в България политиците не са научени да погледнат делата си и да имат моралната чест и доблест да подадат оставки когато получат ясни и категорични сигнали от обществото, че не са желани. Ясно е, че това правителство е на Доган и смокинов лист се явяват „Обединените патриоти“, само маскарад е, че те отразяват някакъв националистичен вот!“

Според Дражев при евентуални предсрочни избори какво ще се случи зависи много от това дали Гешев ще остане главен прокурор или няма да остане. Ако той остане, той по някакъв начин ще запази статуквото, ако бъде махнат това ще може да отприщи вълна на справедливост и ГЕРБ няма да има повече от 40 депутати в парламента.

„Проблемът с правосъдието е в основата за формирането на бъдещо правителство и мнозинство в Народното събрание. Системата у нас придоби много уродливи измерения и моят горещ призив към всички българи е, без значение дали са леви или десни, да подкрепят протестите просто заради промяната на този модел, защото той води България към тотална катастрофа!“

На пресконференция днес Георги Дражев посочи, че той ще сезира специализираната прокуратура за това, че парк „Росенец“ от общински е станал държавен и след това е подарен на Ахмед Доган. Дражев е категоричен, че той е този, който се е противопоставил на поставянето на бариера там още през 2015 година. Той заяви още, че според него ремонтът на булевард „Демокрация“ в Бургас, който се извършва в момента, е бил ненужен и е необосновано скъп, ще се дадат 8 млн. лв. за 1800 м. Дражев припомни, че днес се навършват и 2 години от началото на протестите в Шарково и Болярово, който той инициира за спасяване на овцете и козите при въведената карантина заради чумата в Странджа.

повече чуйте в звуковия файл:
на снимките са документи свързани с промяната на собствеността на земите в парк "Росенец" през годините


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристиян Вегенин

Кристиян Вигенин е с най-много номинации за водач на листата на БСП за евровота

Структурите на БСП в цялата страна са готови за предстоящите избори, заяви зам.-председателят на партията Кристиян Вигенин и допълни, че все още не е уточнен водачът на листатата за европарламента. Въпреки че е с най-много номинации за водач на евролистата от структурите на партията в цялата страна, Кристиян Вигенин уточни, че решението тепърва..

публикувано на 15.04.24 в 17:36

"Зелено движение" няма да се коалира с ПП-ДБ за изборите на 9 юни

ПП „Зелено движение“ взе решение партията да се яви на изборите за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни във формат, различен от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“.  Настоящият формат се доказа като недостатъчно ефективен за защитата на демократичните принципи и отстояването на ключови за България реформи, посочват..

публикувано на 15.04.24 в 16:42

ЦИК ще решава кой ще е председател на РИК - Сливен

ЦИК ще решава кой да бъде председател на РИК Сливен, след като на днешните консултации при областния управите, парламентарно представените партии не бе постигнаха консенсус. Представителите на партия „Възраждане“ не се съгласиха с направените предложения и поискаха техен представител да оглави РИК.  Предложени бяха две кандидатури за председател –..

публикувано на 14.04.24 в 13:41

Партиите в Бургас не се разбраха за РИК, решиха да има четирима зам.-председатели

В Бургас партиите не успяха да постигнат съгласие за състава на Районната избирателна комисия за изборите 2 в 1, които ще се проведат на 9 юни. Всички се съгласиха единствено за това да има четирима зам. председатели. ЦИК ще трябва да реши за разпределяне на ръководните позиции.  Общият брой на състава на Районна избирателна комисия Бургас е..

публикувано на 14.04.24 в 12:13

Съставят РИК и в Ямбол

К онсултациите между партии и коалиции за съставяне на Районна избирателна комисия (РИК) за изборите на 9 юни ще се проведат днес в Ямбол. Те са насрочени от Областния управител Биляна Кавалджиева-Димитрова.  РИК в Ямбол е 13-членна – председател, до четирима, но минимум двама негови заместници, секретар и членове. В нея ГЕРБ–СДС имат право на..

публикувано на 14.04.24 в 09:00

Провеждат консултации за съставяне на РИК - Бургас

Консултации между представители на политическите партии и коалиции за определяне на състава на Районната избирателна комисия ще се проведат днес в Бургас. Тя ще отговаря за провеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители, които ще се проведат на 9 юни тази година.    В консултациите ще..

публикувано на 14.04.24 в 08:30

"Маркет Линкс" с данни при избори днес: ГЕРБ-СДС води на ПП-ДБ с 8%

Над 8% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ при парламентарен вот днес, показват данните на национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет Линкс". То е проведено сред 1046 души над 18 г. между 30 март – 07 април, чрез пряко-лично интервю и онлайн анкета. Към момента резултатът на ГЕРБ-СДС е 25,5% от гласуващите...

публикувано на 12.04.24 в 14:11