Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Депутати предлагат едрите земевладелци да бъдат облагани с данък

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕСЗаконопроект за облагане с данък на едрите земевладелци е внесен в Народното събрание от групата на Обединените патриоти. Предвижда се мярката да се отнася за тези, които притежават повече от 20 000 дка земеделска земя. Според разчетите на ВМРО приходите от новия данък ще достигнат до 40 млн. лв. на година, тъй като 4,5 млн. дка земя са собственост на 61 юридически и физически лица в страната. „Основният мотив за внасянето на законопроекта е, че през последните години наблюдаваме сериозно окрупняване на земеделската собственост. На практика тя се превърна в инвестиционен инструмент, който носи изключително висока доходност, обясни Искрен Веселинов от ВМРО.

Предложението е новият налог да бъде местен данък върху собствеността, който да влиза в общинските бюджети. „Предвиждаме това да бъде диференцирана ставка според категорията на земята като между 1 лв. и 10 лв. на 1 дка да е облагането. Идеята е, че рентите в страната се движат между 30 лв. – 100 лв. на 1 дка. На практика една ставка от 10 лв. в място, където 100 лв. е рентата, представлява обичайния 10 % данък върху доходите, който е универсален за всички видове икономическа дейност. Местните общински съвети ще решат каква ще бъде ставката, но това ще бъде таванът“, допълни той.

От Асоциацията на собствениците на земеделски земи се обявиха против тази мярка. Според тях не е сега моментът да се налага този данък, заради кризата с коронавируса. „Въпросният законопроект се очаква да бъде разглеждан в момент, в който българските земеделски производители са изправени пред тежки изпитания, както с оглед на спада в икономическата активност поради глобалната пандемия, така и с оглед на изключително слабата реколта поради променящите се в неблагоприятна посока климатични условия“, се посочва в становището на Асоциацията. Според тях предложеният законопроект е дискриминационен, защото е възможно да се създаде неравнопоставеност между земеделците.

Други обаче смятат, че мярката е правилна. Според земеделския производител Иван Кузманов тя дори е закъсняла. „Това, с което навредиха едрите земеделци едва ли ще може да се поправи с този закон. Законопроектът е адекватен. Налага се да има нещо подобно. Той е насочен срещу силните на деня. Има монопол не само в зърнопроизводството, но и в изкупуването на продукцията. Когато има монопол, държавата трябва да се намеси. Основната й грижа е да мисли за средната класа“, посочи Кузманов.

Предстоят дебати по законопроекта. Очаква се през есента той да премине на първо четене в Народното събрание.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биопроизводители от Странджа искат смяна на модела за планиране и управление на региона (ОБНОВЕНА)

Биопроизводители от региона на Странджа обсъдиха възможностите за смяна на модела за планиране и управление на такива региони в страната. Според тях липсват условия за развиване на малките бизнес инициативи. След Странджанския манов мед, защитено наименование за произход предстои да получат също пчелният цветен прашец и Странджанският чай...

обновено на 18.09.20 в 19:32

Паламуд зарадва рибарите край Царево

Морето край Царево завря от паламуд. Първите пасажи се появиха тази сутрин и напълниха мрежите на местните рибари. Деликатесната риба се предлага на цени от 10-12 лева.  Паламудът се завърна с пълна сила в Царево, морето ври – похвалиха се днес от общината. Първият за сезона улов на паламуд е показателен, че риба има, обнадежден е Йордан..

публикувано на 18.09.20 в 12:04

Нова транспортна схема в Ямбол от днес

От днес в Ямбол влиза в сила нова схема за вътрешноградския транспорт. Цените на месечнит екарти ще бъдат по- ниски от досегашните. Най- съществената промяна в новата транспортна схема е при линия номер 1, където от 50 курсовете ще се съкратят до 35. Съкращението се прави, тъй като те са нерентабилни, а разписанието на автобусите е правено, когато..

публикувано на 18.09.20 в 08:59

От " Случаен превоз" с предложения към министерството на туризма

Предложения за  развитието на туризма имат членове на  Национално сдружение “Случаен превоз”. Те са представени пред министерството на туризма и се очаква да бъдат обсъдени по време на първото заседание на консултативния съвет, в който ще участват представители на различни институции.  Той се създава по идея на министър Марияна Николова. Очаква се..

обновено на 17.09.20 в 09:09
Северен плаж

651 000 са българските туристи посетили през юли и август южното Черноморие

Туристическият бранш изпраща труден летен сезон в условията на извънредна епидемична обстановка. За 10-и октомври е планиран последния чартърен полет по Южното Черноморие.  78% по-малко чартърни полети за месец август, в сравнение с миналата година , отчитат от Регионалната туристическа камара в Бургас, каза председателят на браншовата..

публикувано на 16.09.20 в 13:25

Слаба реколта отчитат зърнопроизводителите, възможни са фалити

Изключително ниски добиви тази година отчитат зърнопроизводителите от Югоизточна България. Причината са лошите метеорологични условия и сушата. В бранша очакват и много фалити. Преди дни те представиха проблемите си в комисията по земеделие и храни в Народното събрание. Според тях държавата трябва да намери начин да помогне на сектора Три..

публикувано на 11.09.20 в 14:18

Обсъдиха в село Индже войвода бъдещето на биопроизводството и развитието на Странджа (СНИМКИ)

Малките производители да се обединят и да потърсят възможности за партньорство. Това обсъдиха фермери и производители от региона на Странджа и Южното Черноморие, в местната пчеларска ферма в село Индже войвода.  Развитието на региона, обединяване на идеи и бъдещето на биопроизводството бяха обсъдени в пчеларската ферма на Ралица Кунева:..

обновено на 10.09.20 в 17:08