Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Концерт на пианиста Иван Дончев на 9 август в Бургас

След месеци сценична тишина, завръщане на сцената на родния град за Иван Дончев с най-любимите сред любимите Бетовен и Лист. Премиера на транскрипцията на Шеста "Пасторална" симфония за Бургас, а може би и за България .

"Бургаски Музикални Вечери" представя концерта на пианиста Иван Дончев (Италия/България) - 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен  в двора на експозиционен център Флора при вход свободен.

Бургазлията е един от най-утвърдените български пианисти на международната сцена. Музикалните критици го описват като „изтънчен“, „пълен с темперамент“, „надарен с безупречна техника и изключителна способност да вълнува“. Роден e в Бургас през 1981г. На шест години започва да учи пиано в класа на Юлия Ненова и деветгодишен печели втора награда на международния конкурс в град Стреза, Италия. На 12 години дебютира с Бургаската филхармония. Дипломиран е с отличен успех в Консерваторията “Торрефранка” във Вибо Валенсия, Италия. Завършва магистратура със специалност камерна музика в Консерваториятa „Санта Чечилия“ в Рим и е учил джаз импровизация и композиция. Специализира при световноизвестния пианист Алдо Чиколини, от когото получава стипендия и с когото формира клавирно дуо.
Лауреат е на престижни международни конкурси в Дъблин, Варна, Бургас, Провадия, Сибиу, Монополи, Милано, на името на Серджо Фиорентино и др. с общо 19 спечелени награди. Носител на отличие за най-добър студент в Италия. На 16 години печели голямата награда на Шопеновото общество в Дармщад и дебютира в залата „Гащайг“ в Мюнхен.
Иван Дончев изнася редовно концерти в България, Италия, Русия, САЩ, Франция, Англия, Ирландия, Италия, Германия, Великобритания, Румъния, Япония, Южна Корея, Япония и Мексико. На 5 март 2015 дебютира в Ню Йорк с изпълнение на Петия концерт на Бетовен.
Свири като солист на много симфонични оркестри в цял свят и работи с едни от най-известните диригенти. Репертоарът му е изключително богат и обхваща клавирната литература от Бах до съвременни автори. Записал е 8 компакт диска - за Gega New, MUSO, Sheva, Ana records, RAI Trade. Иван Дончев преподава пиано в Музикалната академия “ Clivis ” в Рим и е бил гост професор на курсовете по докторат в град Асколи. Канен е многократно като член на жури на международни конкурси. Води редовно майсторски класове в България, САЩ, Италия, Англия, Япония, Южна Корея. Артистичен директор е на музикалния фестивал Бургаски музикални вечери в родния си град.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вокалистите на Rainbow и Сигнал ще пеят в Бургас

Вокалистите на легендите Rainbow и на Сигнал - Рони Ромеро и Йордан Караджов ще пеят на сцената на Летния театър в Бургас  от 21 часа . Те са гости на турнето на българската супер рок група Intelligent Music Project. На сцената в морския град Йордан Караджов и едни от най-добрите музиканти в България ще изпълнят на живо своята съвместна песен..

обновено на 19.09.20 в 10:30

В Ямбол награждават победителите от конкурса "Обичам моя роден град“

В 11 часа, пред емблематичната сграда на Безистена в Ямбол, ще започне церемонията по награждаване на победителите в Регионалния конкурс за детска рисунка „Обичам моя роден град“. Кметовете на Ямбол и Сливен Валентин Ревански и Стефан Радев ще връчат наградите на отличените в конкурса, в който се включиха сто участници от 1 до 12 клас. Рисунките на..

публикувано на 19.09.20 в 09:15

"Преходът или какво стана с нас" ще бъде прожектиран на фестивала DOCK

Българският филм " Преходът или какво стана с нас" ще бъде прожектиран тази вечер като част от програмата на DOCK International Documentary Historical Film Festival/Международен фестивал на документалния исторически филм- DOCK. Той се провежда за 3 път в Бургас. Той ще бъде представен в събота от 15.00 часа в Експозиционен център" Флора". За хората..

публикувано на 19.09.20 в 08:00

Филмът „Малките германци" част от селекцията на DOCK

Филмът "Малките германци" на режисьорите Франк Гайгер и Мохамед Фарокманеш ще бъде представен тази вечер от  19:30 ч.  в Експозиционен център Флора Бургас. Интригуващото заглавие е част от селекцията на   DOCK International Documentary Historical Film Festival  /Международния фестивал на документалния и исторически филм DOCK/ Филмът търси..

публикувано на 18.09.20 в 15:37
Ицко Финци и Георги Дончев

Контрaбасистът Георги Дончев представя „Интуитивен“ концерт в Бургас

Композиторът на театрална музика - известният контрaбасист Георги Дончев - ще подари въздействащ концерт на бургазлии. Нека всички, които ценят хубавата музика се чувстват поканени на 20-ти септември в двора на галерия "Георги Баев" от 18.00 часа. Входът е свободен. Концертът "Интуитивен" събира музикални импровизации и вдъхновения, които смело..

публикувано на 17.09.20 в 15:13

"Дворците на народа" ще бъде прожектиран на фестивала DOCK

Българският филм " Дворците на народа" ще бъде прожектиран тази вечер като част от програмата на DOCK International Documentary Historical Film Festival/Международен фестивал на документалния исторически филм- DOCK. Той се провежда за 3 път в Бургас. Лентата ще бъде представена в неделя от 15.00 часа в Експозиционен център" Флора". Филмът е правен 5..

публикувано на 20.09.20 в 08:00

„Да снимаш мрака" ще бъде прожектиран в петък на фестивала DOCK

Как от фотограф на сватби и светски събития се превръщаш във военен фотограф разказва филмът на Том Бърк "Да снимаш мрака", включен в селекцията на DOCK International Documentary Historical Film Festival/Международен фестивал на документалния исторически филм- DOCK, който за 3 път се провежда в Бургас. Той ще бъде представен в петък от 18.00 часа в..

публикувано на 17.09.20 в 12:02