Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В примитивни условия работят медици в отделения на Ямболската областна болница

МБАЛ "Св. Пантелеймон" в град Ямбол
Снимка: БТА

Част от отделенията на Ямболската областна болница работят в примитивни условия, както за пациентите, така и за медицинския персонал. Лечебното заведение се помещава в 17 отделни сгради, като някои от тях са строни през 20-те години на миналия век. 
Особено тежко е положението в белодробното отделение, което се помещава в сграда, в която липсва дори асансьор, признава директорът на лечебното заведение д-р Димитър Рунков. Болни и починали пациенти се пренасят с одеала и подръчни средства:

"Спираловидното разположение на стълбите, старата сграда предполага да има такива случаи. Проблемът идва от там, че тези пациенти са с тежки дихателни нарушения и те на собствен ход няма как да изкачат три- четири етажа. Аз всеки ден подлагам санитарките си на нечовешки усили и това рефлектира и върху здравословното им състояние. Голяма част от тях излизат в болнични, поради дискови хернии. Абсолютна амортизация на персонала е това. "

Нова болница в Ямбол се строи повече от четири десетилетия. Последните обещания за нийното доизграждане дойдоха лично от премиера Бойко Борисов, който обеща да се отпуснат от държавния бюджет 27 млн. лева. Единствената фирма, която се яви на търга за дострояването, поиска 36 млн. лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предлагат създаване на система с GPS устройства за хора с деменция в Бургас

Предложение за създаване на система за предоставяне на GPS устройства на хора, страдащи от деменция е внесено за разглеждане в Общинския съвет в Бургас.  Докладната записка е на общинския съветник от Продължаваме Промяната – Демократична България д-р Мартин Кръстев. Предложението е насочено и към хората със заболявания, водещи до проблеми с..

публикувано на 17.04.24 в 12:38

Обществено обсъждане на проекта за интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион

Обществено обсъждане на концепцията за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) „Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион“, с водещ партньор община Бургас, ще се проведе на: 17.04.2024 г. от 11.00 ч. в залата на Община Айтос; 18.04.2024 г. от 13:00 ч. в Лекционна зала, Читалище „Георги Кондолов“, гр. Царево; 19.04.2024..

публикувано на 16.04.24 в 15:35

Центърът за рехабилитация и водолечение във "Ветрен" работи целодневно

Центърът за рехабилитация и водолечение за деца в бургаския квартал „Ветрен“ предлага специализирани грижи целодневно, съобщават от Община Бургас. Той предоставя почасови, комплексни услуги на нуждаещите се деца, съобразени с индивидуалните им потребности всеки делничен ден от 07:30 до 18:00 часа. Центърът се намира до БХ „Св. Мина“, а за предоставяните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

В ДКЦ 1 - Бургас вече консултират пациенти чрез видеовръзка

Специалистите от ДКЦ – 1 в Бургас вече консултират пациенти, намиращи се на километри разстояние от тях чрез станция за телемедицина. Тя предлага лесен начин за комуникация между лекар и пациент, преодолявайки необходимостта от физическо посещение на лекарския кабинет. Отдалеченото предоставяне на медицинска помощ ще подпомогне трудноподвижните,..

публикувано на 15.04.24 в 15:09

Великденска акция по кръводаряване започва от днес в Сливен

Великденска акция по кръводаряване под надслов „Запалете свещичка, подарете любов“ стартира от днес в Сливен. Тя се организира съвместно от БЧК и Отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ "Д-р Иван Селимински”. За всеки участник в акцията Областният съвет на БЧК е осигурил символичен подарък.  В първият ден от кампанията от сутринта до обяд..

публикувано на 15.04.24 в 12:54
УМБАЛ Бургас

Безплатни консултации с невролог в УМБАЛ - Бургас за диабетици

Безплатни консултации с невролог за пациенти със захарен диабет организира Отделението по ендокринология в УМБАЛ Бургас, съобщават от лечебното заведение. Целта е ранна диагностика и навременно лечение на диабетната полиневропатия – едно от най-честите и опасни усложнения на диабета. Това е увреждане на нервите под влиянието на високата кръвна..

публикувано на 15.04.24 в 09:24

В Бургас отбелязват Деня без асансьори с изкачване на висока сграда

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи днес, 14 април от 10 часа в хотел "Парк". Общо нагоре и надолу участниците в акцията ще преминат през 516 стъпала. Инициативата е част от ежегодно глобалното събитие и има за цел да промотира по-лесен начин да добавим към ежедневието си повече физическа..

публикувано на 14.04.24 в 07:30