Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доживотен затвор без право на замяна по делото „Сарафово“

Петчленен състав на Специализираният наказателен съд произнесе присъдите по делото за атентата на летище „Бургас“ преди 8 години.

Ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан са осъдени на доживотен затвор без право на замяна при специален режим.

Двамата са задочно подсъдими и се издирват с червена бюлетина на Интерпол за атентата, при който загинаха българският шофьор Мустафа Кьосев, петима израелци и самият извършител. Ранени бяха близо 40 души.

Присъдата не е окончателна.

Във финалната си пледоария миналата седмица прокуратурата поиска доживотен затвор без замяна за двамата задочно подсъдими за атентата.

Според обвинителния акт автор на атентата е алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни. Той е действал в съучастие с ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. Тримата били свързани по различен начин с военното крило на радикалното ливанско движение „Хизбула“.

По-рано служебните адвокати на двамата подсъдими заявиха, че няма безспорни доказателства за вината им.

Днес съдът се съгласи с тезата на прокуратурата, че има достатъчно данни за вината на ливанците Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, и че те са действали като помагачи на загиналия алжирец Мохамед  Хасан ел Хюсеини. Половин час отне на съда да изчете обезщетенията, които подсъдимите трябва да изплатят на наследниците на загиналите и на над 40 пострадали. Те варират от няколко хиляди до няколко милиона лева.

Освен това Фарах и Хасан трябва да внесат над 5 милиона лева в бюджета на съда държавна такса за исковете.

Как коментираха задочните присъди и високите искове адвокатката на Хасан ел Хадж Хасан Жанет Желязкова, тя е служебен защитник, Ивелин Димитров, който представлява единствената пострадала българка, екскурзоводката на фаталната екскурзия, и прокурорката Евгения Щъркелова.

„Тъй като аз нямам никакъв контакт с моя подзащитен, не мога да взема решение единствено и само въз основа на моето вътрешно убеждение. Аз трябва да бъда и запозната с мотивите, които са към присъдата, и чак тогава, евентуално ако установим, че има процесуални нарушения или имаме основания, които да са категорични за отмяна на тази присъда, чак тогава мога да взема решение да я обжалвам“.

„Реално това е една декларативна присъда, която няма да бъде изпълнена, нито по отношение на наказанието, което е определено, нито по отношение на гражданските искове, които бяха уважени от съда в голям размер“.

„Присъдата е спрямо лица, които са обявени за издирване, така че дали ще бъде изтърпяна, или не е въпрос, който тепърва подлежи да бъде развит. Дали ще бъде изтърпяна присъдата, или не е резултат от издирването на лицата“.

До 15 дни ще стане ясно дали присъдите ще бъдат обжалвани пред Специализираният апелативен съд.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха 22-годишен с шест домови кражби в Горно Езерово

Бургаски полицаи задържаха 22-годишен криминално проявен и осъждан мъж, извършител на шест домови кражби в бургаския квартал Горно Езерово.   Мъжът признал за кражба на инструменти, маса, ел. мотор за пералня от две къщи  в квартала , извършени на 31 май.  В началото на юни след набези в други четири къщи откраднал електрожен, дрелки, ел...

публикувано на 15.06.21 в 08:25

Иван Гешев обсъди с колегите си от Бургас увеличението на престъпленията през лятото

Главният прокурор Иван Гешев проведе работна среща с прокурори и следователи от Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура-Бургас. В хода на разговорите бяха обсъдени спецификите на апелативния район и характерните престъпления против собствеността, престъпленията срещу стопанството, свързаните с наркотици, незаконното пресичане на границата,..

публикувано на 14.06.21 в 16:03

Откраднаха 200 лева от храм в Ямбол

Неизвестни са проникнали в ямболския  храм  "Св. Николай Чудотворец".  Разбит е катинара на входната врата на храма, но охранителната система не е задействала. Предстои да бъдат прегледани записите от камерите. По неофициална информация, снощи преди да си тръгнат, служителите са прибрали сумата от кутията с дарения за закупуването на нов полилей...

публикувано на 14.06.21 в 11:48

Съвместно учение за гасене на пожари в Царево с български и турски експерти

Обща тренировка на служители от МВР и от горските стопанства  включи реално задействане на новоизградената сирена система в Царево, Ахтопол и с. Лозенец по предварителен трансграничен сценарий за бедствие „Горски пожар“ и потушаване на пожара с помощта на турски екипи. Турският партньор е закупил 4х4 превозно средство със специален комплект за..

публикувано на 10.06.21 в 16:53

Дете се блъсна в автомобил в Бургас

5-годишно дете се блъсна в автомобил на бургаската улица „Перущица“, съобщават от полицията. Момчето е излязло внезапно на пътното платно  и се е ударило странично в преминаващата кола. Детето е прегледано в УМБАЛ - Бургас и освободено за домашно лечение с контузии по таза, главата и гърдите, без опасност за живота.

публикувано на 10.06.21 в 09:40
Снимката е илюстративна.

Тестват сирените в Царево, Ахтопол и Лозенец

Техническо тестване на сирените за предупреждение при пожари ще се проведе днес от 11.00 ч. в Царево, Ахтопол и Лозенец, съобщават от полицията.  Сирената система ще излъча гласови съобщения – част от провеждано трансграничното учение „Горски пожар“, в което участват различни институции и експерти.

публикувано на 10.06.21 в 08:42

За малко да взривят багаж на Автогара "Запад" (Обновена и снимки)

Сигнал за забравен багаж на Автогара "Запад" вдигна полиция, сапьори и пожарна на крак.  Първоначално, чантите щяха да бъдат взривени, каквито са правилата за действие в такъв случай.  В последствие, сапьор ги отвори и констатира, че няма нищо опасно в тях и не се осъществи контролиран взрив. В забравените куфар и найлонови чанти бяха открити основно..

публикувано на 10.06.21 в 08:33