Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отдел" Изкуство" ще остане на ул. "Булаир"

Новата библиотека ще бъде готова в края на октомври

Сградата на новата библиотека трябва да бъде довършена до края на октомври. В нея освен библиотечния фонд ще има помещения и на националната художествена академия, на музея и зали с различно предназначение. Библиотеката трябваше да събере всичките си отдели на едно място. Днес стана ясно, че отдел "Изкуство" няма да бъде преместен, както и че ще бъде запазено пространството, което се ползва на ул." Шар планина".

Промени в устройството на пространството са се наложили поради различни причини обясниха зам.- кметът по строителство Чанка Коралска и архитектът Делян Жечев.Той е с 20 годишен стаж от Варна. Няма да има амфитеатрална сцена,  реорганизация са претърпели и  някои вътрешни помещения по желание на библиотекарите За визуализацията, която предизвака обществен дебат в социалните мрежи, архитектът обясни:

На много хора им прави впечатление,че първоначало визуализацията  е малко по-светла.Тя има изгледа на видим бетон.но тъй като от много години, няма нито един строител, които е съгласен да прави такава технология,още от самото начало заложихме HPL плоскости с вид на видим бетон.Това беше още на идеен проект. Като започнахме да правим техническия проект избрахме плоскостите ,избрахме вида им, така е правено вече и КСТ и самият работен проект.Решихме да дадем малко по-топли тонове. Показахме на няколко деца първия вариант, със светлия бетон, те малко се поуплашиха. Даже едно от децата помисли, че правим болница.Решихме да постоплим самата сграда, която стана, за мен, перфектна. Строителят много добре си свърши работата.Всичко е до най-малкия детайл, както сме го искали, така е изпълнено. Аз лично като архитект съм подбрал всички материали.Аз настоявах както съм я направил, така да бъде.Понякога правим компромиси с цена и качество.Когато видим, че някой материал не стои добре ,той се променя.

На въпрос дали е променен идейният проект, който е минал на обществено обсъждане, архитектът обясни:

Няма промяна по фасадата.Тези, които после сме работили  в техническия проект, още преди да се направят търгове и прочее, ние сме го направили.Така са заложени в нашите работни проекти. Нямаше такъв вид плоскости, толкова светли.Това бяха плоскостите, които намерихме.На тази цена, която ни удовлетворява. 

Жечев подчерта, че са спестени пари и те са за вътрешното пространство.

За фасадата инж.Чанка Коралска допълни:

Това, което виждате като визуализация, е визуализацията от конкурса, на който проектантът участва.И реално ние в момента изпълняваме проекта, техническия, такъв, какъвто е подаден като проект за финансиране от управляващия орган и такъв, какъвто е обявен на обществената поръчка.Промяна от това няма.Да, различава се като цвят!

Амфитеатрална сцена няма да има, обясни  инж. Корласка. Причината е, че тя е в близост до жилищна кооперация и по-големи събития биха пречили на гражданите. По-този начин е изгебнато и евентуално наводнение на подземните помещения.Ще бъде оформена друга, по -малка сцена. 

Очаква се пожаросигнална система от Турция. Доставката се е забавила заради ситуациата с коронавируса. Това е и причината за цялостното забавяне на строителството.Преместването на библиотеката ще зависи от довършителните дейности и метеорологичните  условия, които трябва да са подходящи, за да бъдат местени книги. Как ще работи самата библиотека и дали ще бъдат улеснени читателите й, очаквайте в програмата на БНР Бургас.

ПОВЕЧЕВ ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е с илюстративна цел.

Емил Димитров: Няма да има водна криза в Бургас

Няма да има водна криза в област Бургас. Ще има както питейна, така и вода за земеделците през следващата година. Това коментираха Министърът на околната среда Емил Димитров и Бойко Борисов на съвместна среща. По-рано днес Димитров алармира именно за предстоящата водна криза.  При започване на незабавно строителство им възможност да се добие достатъчен..

публикувано на 27.11.20 в 16:46
Снимката е с илюстративна цел.

В Царево, Ахтопол и с. Лозенец ще се извърши тест на сирените

На 02.12.т.г. /сряда/ на територията на Царево, Ахтопол и с. Лозенец ще се проведе техническо тестване на системата за ранно предупреждение и оповестяване в случай на пожари в трансграничния регион с Република Турция, съобщават от полицията. Между 11.00 и 11.30 часа ще бъде задействана сиренната система, като ще се излъчат гласови съобщение за..

публикувано на 27.11.20 в 16:06
Емил Димитров

"Булевард Демокрация" на 27 ноември

Ще има вода – няма да има вода. Водната бомба в Народното събрание метна днес екоминистърът с прякор Ревизоро, когото сега шеговито наричат „Язовиро“. Каза, че в Бургас ще пием вода от чешмата до май, след това ще минаваме на „камчийска луга“. Обвини две министерства, че не могат да прехвърлят язовирите. Същият въпрос зададох и аз на предното..

публикувано на 27.11.20 в 14:51
Снимката е с илюстративна цел.

Никулден ще бъде отбелязан онлайн в Бургас

Заради епидемичната обстановка, Никулден в Бургас ще бъде отбелязан онлайн, съобщават от Община Бургас. Три хиляди порции риба и рибен курбан ще бъдат раздадени на медицинските екипи и пациентите в бургаските болници.  Спестените средства от Никулден, Коледа и Нова година ще бъдат инвестирани в закупуване на Ковид апаратура както и защитни облекла за..

публикувано на 27.11.20 в 13:05
Снимката е с илюстративна цел.

Проект спасява от безводие Бургас

Дружеството „Водоснабдяване и канализация“ в Бургас има готов идеен проект за осигуряването на резервни количества питейна вода от язовирите Порой и Ахелой. Те ще бъдат използвани, ако продължава да спада нивото на язовир, който водоснабдява Бургаска област- Камчия. 60 млн. лева е стойността на проекта. Парите са осигурени от държавната компания „ВиК..

публикувано на 27.11.20 в 12:15
Емил Димитров

Бургас остава без вода, алармира екоминистърът (обновена)

Бургас ще се превърне във втори Перник заради задаващото се безводие. Това алармира в Народното събрание екоминистърът Емил Димитров. Това ще се случи от май, ако продължава да не вали, каза той и добави: „ Освен прочутата Поморийска кал и луга, жителите и гостите, ако имат тогава все още, ще опитат от този момент и неизвестната..

обновено на 27.11.20 в 12:02

Включи се в кампанията "Подари от сърце"

Въпреки епидемиологичната обстановка заради коронавируса, можете да зарадвате дете или възрастен човек в неравностойно положение. В Бургас ще се състои третото издание на кампанията "Подари от сърце".  На следния линк:  https://www.burgas.bg/bg/info/index/1482  ще бъдат публикувани списъци с желанията на всички, които са настанени в 12-те социални..

публикувано на 27.11.20 в 11:45