Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отдел" Изкуство" ще остане на ул. "Булаир"

Новата библиотека ще бъде готова в края на октомври

Сградата на новата библиотека трябва да бъде довършена до края на октомври. В нея освен библиотечния фонд ще има помещения и на националната художествена академия, на музея и зали с различно предназначение. Библиотеката трябваше да събере всичките си отдели на едно място. Днес стана ясно, че отдел "Изкуство" няма да бъде преместен, както и че ще бъде запазено пространството, което се ползва на ул." Шар планина".

Промени в устройството на пространството са се наложили поради различни причини обясниха зам.- кметът по строителство Чанка Коралска и архитектът Делян Жечев.Той е с 20 годишен стаж от Варна. Няма да има амфитеатрална сцена,  реорганизация са претърпели и  някои вътрешни помещения по желание на библиотекарите За визуализацията, която предизвака обществен дебат в социалните мрежи, архитектът обясни:

На много хора им прави впечатление,че първоначало визуализацията  е малко по-светла.Тя има изгледа на видим бетон.но тъй като от много години, няма нито един строител, които е съгласен да прави такава технология,още от самото начало заложихме HPL плоскости с вид на видим бетон.Това беше още на идеен проект. Като започнахме да правим техническия проект избрахме плоскостите ,избрахме вида им, така е правено вече и КСТ и самият работен проект.Решихме да дадем малко по-топли тонове. Показахме на няколко деца първия вариант, със светлия бетон, те малко се поуплашиха. Даже едно от децата помисли, че правим болница.Решихме да постоплим самата сграда, която стана, за мен, перфектна. Строителят много добре си свърши работата.Всичко е до най-малкия детайл, както сме го искали, така е изпълнено. Аз лично като архитект съм подбрал всички материали.Аз настоявах както съм я направил, така да бъде.Понякога правим компромиси с цена и качество.Когато видим, че някой материал не стои добре ,той се променя.

На въпрос дали е променен идейният проект, който е минал на обществено обсъждане, архитектът обясни:

Няма промяна по фасадата.Тези, които после сме работили  в техническия проект, още преди да се направят търгове и прочее, ние сме го направили.Така са заложени в нашите работни проекти. Нямаше такъв вид плоскости, толкова светли.Това бяха плоскостите, които намерихме.На тази цена, която ни удовлетворява. 

Жечев подчерта, че са спестени пари и те са за вътрешното пространство.

За фасадата инж.Чанка Коралска допълни:

Това, което виждате като визуализация, е визуализацията от конкурса, на който проектантът участва.И реално ние в момента изпълняваме проекта, техническия, такъв, какъвто е подаден като проект за финансиране от управляващия орган и такъв, какъвто е обявен на обществената поръчка.Промяна от това няма.Да, различава се като цвят!

Амфитеатрална сцена няма да има, обясни  инж. Корласка. Причината е, че тя е в близост до жилищна кооперация и по-големи събития биха пречили на гражданите. По-този начин е изгебнато и евентуално наводнение на подземните помещения.Ще бъде оформена друга, по -малка сцена. 

Очаква се пожаросигнална система от Турция. Доставката се е забавила заради ситуациата с коронавируса. Това е и причината за цялостното забавяне на строителството.Преместването на библиотеката ще зависи от довършителните дейности и метеорологичните  условия, които трябва да са подходящи, за да бъдат местени книги. Как ще работи самата библиотека и дали ще бъдат улеснени читателите й, очаквайте в програмата на БНР Бургас.

ПОВЕЧЕВ ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни утре (25 април) за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта..

публикувано на 24.04.24 в 17:27

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия по Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Днес близо 100 представители на бранша от Южното Черноморие протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Община Созопол търси 60 младежи за участие в „Созопол на младите“

Община Созопол обявява старта на нова инициатива - изграждането на Младежка стратегия. Целта е да превърне нашите градове и села в още по-привлекателни места за живот за младите хора. Стратегията е насочена към създаването на устойчиви и динамични общности, където младите могат да намират възможности за развитие и реализация. В този процес, Общината..

публикувано на 24.04.24 в 11:44

Изплащането на великденските добавки започва от петък

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 10:23