Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Автоинструкторите пак се готвят за протест

Автоинструкторите подготвят протест на 7 октомври. Ocнoвнoтo иcĸaнe e отмяна на зaпoвeд нa миниcтъpa нa oбpaзoвaниeтo oт края на миналата година, която предвижда увеличение на часовете по кормуване и въвеждането на електронен контрол в обучението, станало известно като "селфи с курсист". Протест заради нея имаше и в началото на годината и бе постигната договорка с ресорните министерства комисия да работи над концепция за обучение и безопасност на движението под егидата на Държавната агенция за безопасност на движението. Такава е разработена, но през септември в крайна сметка на страницата на Министерството на транспорта излиза проект за промени в наредба 37, която регулира работата на бранша, стъпваща на заповедта на образователния министър от миналата година. Председателят на Регионалния автоинструкторски съюз Дойчо Пеев коментира:

"Така се върнахме на кота нула. На практика се получи така, че бяхме излъгани. Един министър като даде дума трябва да си я удържи."

Писма с исканията на бранша са изпратени до премиера Бойко Борисов и министрите на транспорта и образованието. Очаква се отговор и евентуална среща до 5 октомври, в противен случай инструкторите отново ще излязат с учебните коли на жълтите павета. Те уверяват, че в недоволството им няма политика, а защитават единственото браншовите си интереси. 

Защо темата отново излиза на дневен ред, чуйте повече в записа.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма пострадали при катастрофата на пътя Бургас – Созопол

Няма пострадали при катастрофата на пътя Бургас – Созопол, съобщиха от полицията. Пътят не е затварян. Катастрофата стана след обяд между три автомобила след отбивката за квартал „Крайморие“.

публикувано на 20.04.21 в 16:00

Още една детската площадка изградиха в "Изгрев"

Между блокове 38-39-40 в к-с „Изгрев“ Община Бургас извърши на няколко етапа благоустрояване, изцяло съобразено с желанията на местните жители.Там вече има изграден  паркинг за 100 места с озеленяване край него. А п реди броени дни бе завършена нова детска площадка с пейки за отдих  Там ще бъдат нарисувани върху повърхността различни детски игри за..

публикувано на 20.04.21 в 14:01

Поставиха плакет, посветен на доброволците в борбата с Ковид-19 в Бургас

Плакет, посветен на всички доброволци , участвали в борбата с Ковид-19 e поставен от днес в Културния дом на Нефтохимика в Бургас. Инициативата е на Фондация „Астика“, която е организатор на националния конкурс „Доброволец на годината“. Голямата ни награда в категория „Хуманитарни дейности“ тази година ще бъде посветена на доброволците,..

публикувано на 20.04.21 в 12:50
Анхиалци на фронта по време на Първата световна война

Историческият музей в Поморие с призив за събиране на снимки и документи от войните

Историческият музей в Поморие организира изложба по повод 110 години от началото на Балканската война. От там се обърнаха с призив за даряване на снимки и документи,свързани с участието на жители от общината във войните за национално обединение.  Идеята на музея е чрез изложбата да се припомнят славните победи и храбростта на..

публикувано на 20.04.21 в 12:48

Общината закупи видеоувеличител, който ще улесни хората със зрителни проблеми

Общинска администрация спечели финансиране за подобряване условията на труд и обслужване на жителите  и гостите на града. С тях ще бъде закупен преносим видеоувеличител, който да се използва както от работещите експерти, така и от граждани с временно или трайно намалено зрение.   Устройството е подходящо допълнение към внедрените в работата на..

публикувано на 20.04.21 в 12:05

Ромски катун притеснява жители на Созопол

Жители на Созопол алармират за незаконно самонастанили се роми в покрайнините на града и местността Мечките. Пришълците от катуна създават редица проблеми, жалват се хората. По информация на местните жители ромите идват от бургаския квартал "Горно езерово".  Преди година и половина е имало само две семейства, но постепенно е започнало..

публикувано на 20.04.21 в 10:44
Снимката е илюстративна

145 години от началото на Априлското въстание

Априлското въстание от 1876 година е въоръжено въстание на българите в Османската империя. Избухва преждевременно на 20 април в Копривщица и е организирано от Гюргевския революционен комитет. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение. Днешните оценки са, че въстанието, макар и незавършило..

публикувано на 20.04.21 в 09:47