Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сан Франциско, Сан Франциско - пристанище на Бургас (видео)

Мостът в Бургас е красив и нощем. Golden gate bridge е малко по-дълъг.
Снимка: БНР-Бургас

Един любипитен клип се появи в профила в Инстаграм на бургаския кмет Димитър Николов и прави паралел между Бургас и… Сан Франциско. Нещо повече, неговият автор, Мартин Куванджиев, който е роден в морския град, изтъква плюсовете му пред американския*.

На фона на красиви гледки от Бургас, дикторски глас обяснява и защо се стига до този паралел:

„Може много да се говори за изключителното развитие на туризъм, забавления и икономически възможности, перфектна бизнес среда и технологии в град Бургас, но, за да го направим, трябва да имаме опонент – Сан Франциско, Калофорния. Нека изправим тези два града в директно съревнование…“

И така – сравнението започва, че Сан Франциско е голям град. Или поне за нашите представи – той е четвъртият по големина в щата Калифорния, а по данни на американското бюро за преброяване (https://www.census.gov/quickfacts/sanfranciscocountycalifornia) населението му е почти 900 000 души. За сравнение, за изминалата година, националната статистика е посочила, че в град Бургас живеят малко над 200 000 (https://www.nsi.bg/bg/content/2981/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB). Тоест – повече от три пъти живеят при американските ни събратя. Приблизително 47 кв. км. е площта на Сан Франциско. Тя, обаче, е трудно съпоставима с тази на Бургас, тъй като е само за американския град, без да се включват предградията. А в морския му събрат те са добавени в общата площ.

"От друга страна, Бургас е доста по-малък. По-малък на трафик, задръствания и излишни нерви“

Е, със същия успех можем да сравним и задръстванията между София и Бургас. Просто числовите изражения на населението и на броя на колите са далеч по-различни и трудно съпоставими. Също толкова несравними са Моста в Бургас със Голдън гейт бридж. Единият просто не води до никъде и е само приятно място за разходки и снимки.

„В Бургас, за да преминете целия град, са ви необходими няколко минути или малка сума за такси. Но, разбира се, винаги можете да изберете и по-модерен начин, ползвайки повече от 60 км. веломрежа“

Можем да преценим, че няколкото минути, за които може да се премине целия град, са използвани като сравнение, че не отнема много време. Освен, ако не трябва да ходите до някой от кварталите. Колоездачи реагираха остро срещу твърдението, че в морския град има повече от 60 км. велоялея и посочиха, че това далеч не е вярно. Първо – местата за колоездене в Бургас не са велоалеи, както изисква наредбата, защото те не са физически отделени, а са просто споделено пространство. Отделно – в морския град няма веломрежа, някои „алеи“ просто изведнъж свършват.

И още:

„Сан Франциско има остров. И Бургас има остров. И то – със сходна история. Бургаският остров има страхотна гледка. Тук можете да останете няколко дни – на почивка или да поработите върху неотложни задачи. На „Алкатраз“ също можете да нощувате, стига да сте фенове на по-затворените пространства“

Всъщност, не само историята им на бивши затвори е сходна. И на остров „Алкатраз“, по подобие на „Света Анастасия“ може да се отиде, защото отдавна е туристически обект. До него има също редовни плавания с кораб, има сериозна музейна сбирка, турове, различни фестивали, частни събития и доста други. (https://www.alcatrazcruises.com/) Няма информация как сервират мидите. „Света Анастасия“ безспорно е приятно място, обвито в легенди и за мащабите на страната ни е привлекателно. Но сравнението с най-известния затвор също е леко неправилно.

Паралелът между Силициевата долина, където са базирани седалищата на най-големите гиганти в сферата на информационните технологии и IT гимназията в Бургас е симпатичен. Защото можем само да се надяваме обучените в морския град кадри някой ден да останат да работят именно в морския град, а няма да избягат или в София, или… в Силициевата долина. А дано учениците на самата гимназия продължат да трупат успехи и да я популяризират сред своите връстници, които да се обучават в нея.

Дикторският глас ни привлича към Бургас и заради фестивалите. Които са много и разнообразни. И… непостоянни. Започват, свършват, появяват се други… Поне е разнообразно. В Бургас, хвалят клипа, плажовете са прекрасни. И това е напълно вярно. А в Сан Франциско:

„Там плажна ивица няма. Или определено не бихте се хвърлили с кърпа или питие в пясъка“

Което е напълно невярно. Плажове в Сан Франциско, Калифорния, разбира се, че има. Могат да се видят и онлайн. (https://www.timeout.com/san-francisco/things-to-do/ocean-beach). Да, изглеждат по-различно от нашите, защото няма забодени платени чадъри, на повечето оъ тях основната част от ивицата е свободна, не се виждат капанчета за бира/цаца, а лъскавите плажове са в краищата на ивиците. Там, където при нас, доста често, са сбутани свободните зони. И наистина са лъскави и не за всеки джоб. А, като заговорихме за джоб. В клипа казват, че Сан Франциско е мнооого скъп град. Което е вярно и според американските сайтове. Всъщност, „цената на живота“ там, е с 80% повече от средната за Америка. Наистина е скъпо. Средното заплащане там е около 98 000 долара годишно, което грубо прави около 8 000 месечно. Е, в Бургас е малко по-ниско. За сравнение, през 2018 г., средната работна заплата е малко над 1 000 лв. (https://265obshtini.bg/map/13) А морският град е един от тези с доста висок стандарт на живот, като пример за това са сериозните цени на наеми и жилища.

И нека завършим така – Бургас е хубав град. Развитието му към високотехнологичния сектор е правилно, макар и закъсняло. Има какво да предложи и има какво да се иска. И определено заслужава реклама. Но сравнения с други градове, особено от ранга на Сан Франциско, граничат с прояви на местен шовинизъм и са леко нелепи.

---------------

*Текстът е авторски коментар. Потърсили сме позицията на автора на видеото, Мартин Куванджиев прие и ще направим интервю с него в рамките на утрешния ден и ще представим и неговото мнение.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Бургас подготвя Летен Никулден

Първото издание на Летен Никулден ще бъде на 9 май. На този ден православната църква отбелязва пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец в италианския град Бари. Народът нарича този празник Летен Никулден или Летни св. Николай. Събитието ще е и своеобразен старт на туристическия сезон. Зимният Никулден на 06 декември -..

публикувано на 27.03.24 в 13:49

Албена Стефанова пише стихове и прави изделия от рециклирани материали

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 24.03.24 в 17:30

Мира Добрева: Аз съм щастлив човек, радвам се на малките неща в живота

Популярната тв водеща Мира Добрева е на турне в страната за да представя новата си книга „Светулки зад решетките“. Това е  психологически роман за борбата на човека с алкохола и дрогата, всъщност за борбата на човека със себе си. Той разглежда съдбите на две жени, белязани от алкохолна зависимост. Светът на тази книга е пределно..

публикувано на 24.03.24 в 14:00

Пясъчен поздрав за Тодоровден на плажа в Бургас

"Посвещаваме това парче на дядовците и всички силни мъже и техните коне" - написа Реми Хогард във фейсбук. Тя и половинката ѝ Пол създадоха поредното си пясъчно произведение на плажната ивица край Бургас. Този път красивата им творба е вдъхновена от празника, в който главни герои са конете. Англичанин и нидерландка, Пол и Реми са тандем в изкуството и в..

публикувано на 23.03.24 в 10:05

Безплатни демо работилници за видео игри ще се проведат в Бургас

Две безплатни демо работилници – „Майнкрафт програмиране“ и „Направи сам видео игра“ ще се проведат на 23 и 24 март, съобщават от община Бургас. Организатор е образователен център "РобоКидс".  Желаещите могат да се запишат предварително.  Децата ще имат шанс да научат програмирането на една от най-популярните игри, а във втория час ще могат да..

публикувано на 21.03.24 в 10:54

платена публикация
ПРОЛЕТНИ ПРОМОЦИИ ЗА СПА И МАСАЖ В ABILITY SPA В БУРГАС

Месеците Mарт и Aприл ни предлагат много възможности за почивка и време за кратко бягство от забързаното ежедневие. В сърцето на град Бургас, в Ability SPA ще намерите любимото си място за релакс. Подарете си невероятно SPA преживяване, наслаждавайки се на многообразието ни от услуги, които ще ви помогнат да се почувствате свежи, красиви и заредени с..

публикувано на 21.03.24 в 07:30

Празнични кушии в Бургас за Тодоровден

За поредна година на Тодоровден ще се съберат елитни коне и състезатели от Клуба по конен спорт „Кан Крум“- Бургас, които ще се включат в традиционните кушии. Празничните надскачания ще започнат в събота - 23 март, от 11:00 ч. на конна база парк Езеро в Бургас.  Всички любители на конния спорт, жители и гости на морския град могат да се насладят на..

публикувано на 19.03.24 в 09:35