Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бургас сред финалистите в инициативата Transformative Cities

Община Бургас е сред финалистите в инициативата Transformative Cities. Тя има за цел да отличи и популяризира добрите примери по света в прилагането на решения, свързани с икономически, социални, политически и екологични предизвикателства.

Кандидатурата на Бургас е в сектор Енергия. В това направление през последните години бяха постигнати сериозни успехи при изпълнението на мерки за обновяване на градския сграден фонд. Стартира процес за подмяна на уличното осветление с енергийно ефективно. Бяха направени стъпки за популяризиране на електрическите превозни средства. В Бургас те могат да зареждат безплатно на няколко места и не плащат такса за синя и зелена зона. Предстои градът да се сдобие и с 56 нови електробуса.

Освен това Бургас се възползва в най-пълна степен сред всички градове у нас от Националната програма за енергийна ефективност. В града бяха санирани със средства от националния бюджет близо 200 стари панелни блока. В тях живеят 40 000 души, чиито сметки за потребление на енергия намаляха значително. В момента Бургас е сред най-активните и по програма за саниране на по-малки жилищни сгради с европейски средства от Оперативна програма "Региони в растеж". По нея се обновяват около 30 кооперации, много от които сгради с историческа стойност в центъра на града.

От 2008 г. до днес Общината е въвела мерки за енергийна ефективност също така в сградите на общо около 100 детски градини и училища на своя територия.

Потребителите също могат да подкрепят Бургас в онлайн гласуването. 

Победителят ще бъде определен от вота на хората. Всеки може да гласува само за един финалист от всяка от четирите категории (Води, Енергия, Домакинства, Храна). В своята категория (Енергия) Бургас е на финал с организации от испанския Валядолид и палестинския Газа.

Платформата ще е отворена за гласуване от утре, 16 октомври, до 16 ноември, като от един IP адрес може да се гласува само веднъж.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънредна сесия за недостига на вода в яз. "Камчия"

Вариантите за алтернативно водоподаване към област Бургас, поради недостига в яз. "Камчия", обсъждат в момента бургаските общински съветници.  Кметът Димитър Николов повтори плана да се използват язовирите „Порой“ и „Ахелой“. Те ще бъдат предоставени за стопанисване на областния управител, за да може той да предприеме действия за ремонтирането им и..

обновено на 01.12.20 в 16:05

Емил Димитров: Няма да има водна криза в Бургаска област

Бедствено положение ще се обяви в Бургаска област, за да се ускорят процедурите по изграждането на довеждащ водопровод от язовирите Порой и Ахелой. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров след заседание на Националния съвет ,което се проведе в Областната администрация в Бургас. Извънредното положение се налага, за да се осигури..

публикувано на 01.12.20 в 13:48

Затруднено движение за три дни по ул. "Кирил и Методий"

Движението ще бъде затрудено в части от  ул. "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас. Това се налага з аради ремонтни дейности по пътната настилка. Те ще се извършват в  участъка между ул. "Славянска" и ул. "Трайко Китанчев".  Ремонтните дейности ще продължат от 1 до 3 декември. 

обновено на 01.12.20 в 10:22

Смущения във водоподаването в Ахтопол до края на месеца

Поради основен ремонт на уличен водопровод в Ахтопол от днес до края на месеца ще има смущения на водоподаването за живущите на улиците Крайморска, Митко Палаузов, Христо Ботев и Черно море. Ремонтните дейности ще се извършват всеки дин от 8 до 17 часа. Авария е причината и днес без вода да е вилна зона Росенец, съобщават още от ВиК..

публикувано на 01.12.20 в 09:01
язовир

Извънредна сесия на Общинския съвет в Бургас заради заплахата от водна криза

В Бургас по искане на БСП ще се проведе извънредна сесия на Общинския съвет. Очаква се на нея ще бъдат изслушани представители на Mинистерството на околната средa и водите, ВиК дружеството и кметът на града Димитър Николов. Поводът за извънредното заседание е заплахата областния град да премине на воден режим след 5 месеца. След  изявлението на..

публикувано на 01.12.20 в 08:14

Временни промени в разписанията на автобусите на "Бургасбус"

Временни промени в разписанията на автобусите на "Бургасбус" ще бъдат въведени от 2 декември (сряда). Това съобщават от общинския превозвач. Промените се налагат поради усложнената епидемична обстановка и въведените извънредни мерки. Друга причина е драстичното намаление на пътникопотока. От там информират, че при всички линии е взето предвид..

публикувано на 30.11.20 в 16:35

COVID отделението на Военна болница Сливен се нуждае спешно от кислородни концентратори

COVID отделението на Военна болница Сливен се нуждае спешно от кислородни концентратори, съобщи пулмологът и лекуващ лекар в отделението д-р Ванушка Петрова. Според нея са необходими най-малко пет броя, защото в отделението не достигат преносими апарати.  Кислородните концентратори са ни нужни, заради увеличаването на случаите на тежки..

публикувано на 30.11.20 в 16:27