Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Войната на чудовищата от Надежда Господинова

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Флор беше обикновен делфин с необикновено сърце. Тя бе толкова добра, мила и възпитана, че смайваше всички морски обитатели. А още по-необикновени бяха мечтите ѝ. Най-голямата от тях беше, да стане принцеса.
     Нейните родители се бяха запознали до един приказен остров, на който растяха невероятно красиви цветя и чудновати дървета, чиито корони бяха обагрени в най-различни цветове. Те често обичаха да ходят там и да танцуват валс под звуците на едно необикновено цвете, което имаше способността да издава нежни мелодии. Това беше любимото им място, а цветята ги правеха толкова щастливи, затова решиха да кръстят малката си рожба Флор. Когато порасна, тя започна да мечтае да има крака, за да може да разгледа целия остров, а не само това, което се виждаше от морето.
     Веднъж, когато се връщаше от училище, делфинчето усети как един кораб минава над нея. Това беше обичайно по тези места и не ѝ направи голямо впечатление. Но изведнъж се чу силно плисване и нещо започна да потъва към морското дъно. Флор видя, че това е малко момиче в приказно красива рокля и корона на главата. То бе паднало от големия кораб. Сърцето на Флор се сви от мъка, защото знаеше, че хората не могат да дишат под вода. Затова без да се бави, тя се шмугна под момичето и заплува с него нагоре. Когато стигна над водата се оказало, че корабът вече е много далеч и не може да го настигне с момичето на гръб. Най-близо беше любимият ѝ остров и делфинчето реши да заведе момичето там.
     В същото време, на острова се случило нещо необичайно. Над него минал вълшебникът Ричард де Роуви, който бил тръгнал със своя космически кораб към луната. Смаян от красотата на острова, Ричард не видял как пред него се изпречило гигантско дърво, което стигало чак до облаците. Корабът му се разбил, но благодарение на магическите си способности, Ричард успял да се приземи невредим. Точно щял да направи заклинание, с което да поправи кораба си, когато решил първо да си почине и да разгледа необикновения остров, с още по-необикновената растителност.
     Не след дълго той бил привлечен от странен шум откъм водата. Оттам се задавало делфинче с красиво облечено момиче на гърба си. Ричард се скрил зад един червен храст, за да види какво ще се случи.
     Малката Флор доплувала с момичето до брега и го сложила нежно да легне на сушата. То било в безсъзнание, но все пак дишало. Делфинчето не знаело какво да прави, но искало да помогне. Събрало плодове от един храст, който растял точно до водата. Флор знаела, че те са необикновени, защото когато хапнела от тях, започвала да плува по-бързо от всякога. От другата страна на острова растял друг необикновен храст, чиито листа имали форма на купички. Така те се пълнели с дъждовна вода и напоявали птиците, които спирали да отдъхнат на острова. Внимателно Флор донесла три такива купички с вода и ги сложила до момичето. Легнала във водата близо до нея и започнала ѝ говори. Разказала за красивия морски свят, за училището за делфини, за приятелите си и за най-голямата си мечта - да стане принцеса, като нея. Скоро девойката започнала да се пробужда. Когато отворила очи, тя видяла сладкото делфинче и даровете, които то оставило. Една приятелска перка ѝ помогнала да се изправи, а плодовете и водата възвърнали силите ѝ. 
     Вълшебникът Ричард чул и видял всичко. Той се трогнал от добрината на делфинчето и понеже самият той бил добър по душа, решил да възнагради Флор. Той ѝ дал способността да се превръща в човек, когато пожелае.
     Флор се превърнала в приказна девойка и най-после можела да разгледа любимия си остров. Не минало много време, бащата на принцесата, която спасила, в знак на благодарност ѝ построил красив замък, точно до пеещото цвете. Така се сбъднала и другата ѝ голяма мечта – да бъде принцеса.


Автор: Надежда Господинова
ОУ „Александър Георгиев - Коджакафалията“ - гр. Бургас 

Учители: Хатче Фари   

Художник на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас

Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА КАТЯ МИТКОВА ОТ БНР БУРГАС:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 ЯНУАРИ!

Дъжд, а след дъжда мокър сняг! Предупреждението е за оранжев код за обилен сняг. Има населени места без ток, а движението в цялата област е при зимни условия, пътищата се опесъчават и почистват. Следим актуалната пътна обстановка. Ето и останалите акценти до 10 часа: Рибарите или Доган обслужва нов законопроект, внесен от ГЕРБ? Въпросът..

публикувано на 27.01.21 в 07:06

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 26-ти януари

Решено - още в първите дни на февруари ще отворят моловете и фитнесите, а големите ученици ще се върнат присъствено в клас. Врати отварят залите за спорт, танци и за културни мероприятия. Но докато се радвате за разхлабването на мерките, затегнете шаловете, че зимата се връща днес!  По-топло събуждане във вторник предлагаме от сутрешния ефир на БНР -..

публикувано на 26.01.21 в 06:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 ЯНУАРИ!

От днес започва процесът на масово тестване на учителите за COVID-19. Тестването е е безплатно и доброволно. Целта е да се проследи скритата заболеваемост сред педагозите преди връщането на част от учениците от 5 до 12 клас към присъствено обучение от 4 февруари. В темата на деня на фокус поставяме проектобюджетите на общините в Бургаска..

публикувано на 25.01.21 в 07:05

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 22-ри януари

Дано не ме лъжат очите, но виждам петък на хоризонта!   Осланяме се на петъчния оптимизъм и започваме по-рано със задачите за днес, за да може и по-рано да се отдадем на дългоочакваната уикенд почивка. Или както се казва съботата започва от петък следобед.  Усмихваме утрото на 22-ри януари и от сутрешният ефир на БНР - Бургас. В темата..

публикувано на 22.01.21 в 07:00

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 21 ЯНУАРИ!

ОУП на Община Поморие е готов. Стратегическият документ залага развитието морския град в следващите десетилетия. Какво се предвижда проверяваме в темата на деня. След новините в 8 часа ще чуем кмета Иван Алексиев, който ще представи проекта на Общ устройствен план. На Бабинден с уважение, към тези, които посрещат новия живот. Има ли бейбибум..

публикувано на 21.01.21 в 06:57

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 20 ЯНУАРИ:

Всяка сутрин трябва да се будиш с нещо добро: добро настроение, добри чувства, добри намерения. Добро утро от БНР – Бургас и пожелания за успешен ден! Предлагам ви да започнем днешната сряда и с чаша любимо кафе и положителни мисли. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч. -   Бизнесът настоява ресторанти и заведения..

публикувано на 20.01.21 в 06:30

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 19 ЯНУАРИ!

„За“ и „против“ подземен паркинг под градинката на Часовника в Бургас? Темата, която разбуни духовете през миналата седмица, продължава да вълнува експерти и граждани на морския град. Против това намерение се обявиха и от бургаската структура на Камарата на архитектите. Аргументите им ще чуем след новините в 8 часа. За силата на образованието..

публикувано на 19.01.21 в 07:03